Viikko

Kunnon talvi saa syömään hedelmiä

RUOKA Juuri nyt ostetaan sitrushedelmiä, mutta myös inkiväärillä on vankka suosio.

Talvisia hedelmäsuosikkeja: hevivastaava Erika Mykkäsen kädessä komeilee pomelo ja kauppias Karri Himberg esitttelee veriappelsiineja.

Anton Soinne

Tammikuussa suosikkeja kaupan hedelmäosastolla ovat sitrukset.

– Appelsiini on suosikki, sanoo hedelmä- ja vihannesosaston vastaava Erika Mykkänen järvenpääläisestä K-Supermarket Pajalasta.

– Nyt kiinnostaa kaikki, mistä saa C-vitamiinia. Heti kun tulee lunta ja pakkasta, hedelmien kysyntä kasvaa, kauppias Karri Himberg sanoo.

Jutun kirjoittajan lapsuudessa appelsiini oli Jaffa. Nyt appelsiinilla on monta nimeä ja kotimaata.

Innostujat ovat valmiita kokeilemaan uutuuksia.

– Jaffat tulevat vähän myöhemmin, ehkä tuossa hiihtoloman aikaan. Nyt tammikuussa appelsiinit tulevat Egyptistä ja Espanjasta, Himberg kertoo.

Luulisi, että kaikki hedelmät on keksitty eikä uusia tule, mutta kyllä kasvinjalostus tuottaa uusia nimikkeitä kaupan hyllyille. Risteytyksillä saadaan aikaan uusia makuja, vaikkapa rypäle, jonka maku muistuttaa popcornia.

– Kyllä sitäkin ostetaan tasaiseen tahtiin.

– Persikoistakin on hybridejä, ja monista muista.

Hevivastaava Erika Mykkänen kertoo, että uutuudet löytävät kaupassa ostajansa vähitellen.

– Kolmannes asiakkaista on innostujia, jotka kokeilevat helposti uutuuksia. Ja kun tulee seuraava uutuus, he testaavat sitä.

– Volyymi tulee kuitenkin tutuista tuotteista. Hedelmät ja vihannekset ovat kaupalle iso tuoteryhmä.

Tähän aikaan vuodesta hedelmät voivat tulla kaukaakin.

– Rypäleitä pitää olla tarjolla ympäri vuoden. Nyt ne tulevat Etelä-Afrikasta.

Kokonaisuutena ajatellen herkkujen matkustus kuitenkin vähenee.

– Merirahdit o at vähentyneet, ja Eurooppa ja Pohjois-Afrikka painottuvat tuontimaissa, kauppias sanoo.

– Kaikki tuotteet eivät pidä matkustamisesta. Turkkilainen viikuna on eri juttu kuin eteläamerikkalainen, hän vertaa.

Esimerkiksi jouluna myynnissä ei ollut eteläamerikkalaista omenaa.

– Eurooppalaiset toimijat tarjoavat yhä enemmän hedelmiä.

Euroopan maista hedelmämaita ovat varsinkin espanja. Italia ja Kreikka.

Ekologisempi pakkaaminen kiinnostaa asiakkaita myös:

– Muovittomuus lyö läpi, Himberg sanoo.

Hedelmien kaupassa näkyy kausien vaihtelu. Kaupassa katsellaan jo kevään yli kesään. Silloin tulevat marjat.

Inkivääri

– Inkivääriä menee nyt paljon, Erika Mykkänen kertoo.

Inkivääriä käytetään smoothien tekoon sekä kuumiin juomiin.

Inkiväärijuoma syntyy keittämällä inkiväärin siivuja, siivilöimällä palat pois ja lisäämällä juomaan hunajaa. Voimakkaan inkiväärin nauttiminen kannattaa aloittaa maltillisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat