Viikko

Kitaristi kaivaa klassisesta kansanmusiikin kaikuja – Espanjalainen kitara soi Aino-salissa

KONSERTTI Janne Lehtinen johdattaa kuulijat espanjalaisen musiikin äärelle.

Janne Lehtinen konsertoi viikon päästä Tuusulassa. Aino-salissa kuullaan espanjalaista musiikkia.

Diplomikitaristi Janne Lehtinen vie kuulijat espanjalaisiin rytmeihin konsertissaan Tuusulan vanhan kunnantalon Aino-salissa kynttilänpäivänä eli viikon päästä sunnuntaina. Konsertin järjestää Keski-Uudenmaan Musiikkiopisto.

Janne Lehtinen soittaa tässä ohjelmassa espanjalaisen Isaac Albénizin (1869-1909) musiikkia. Nämä alun perin pianolle sävelletyt kappaleet ovat tulleet suuren yleisön suosioon ennen muuta kitarasovituksina ja ne kuuluvat klassisen kitaran perusohjelmistoon. Janne Lehtinen on levyttänyt ohjelman uusimmalle cd-levylleen Leyenda Española.

Espanja on kitaran kotimaa.

Lehtinen tuo omassa soitossaan esiin teosten kansanmusiikkipiirteitä. Albéniz sävelsi 1800-luvun lopulla ja otti teoksiinsa piirteitä koko Espanjan kansanmusiikista, vaikka itse olikin katalonialainen.

– Espanjalaiset säveltäjät halusivat tuoda espanjalaista musiikkia Euroopan kartalle italialaisen oopperan rinnalle, Lehtinen kertoo.

Konsertin ohjelmassa kuuluvat sävellysten flamenco-ainekset, vaikka kysymys onkin klassisesta musiikista, joka on alun perin kirjoitettu painolle. Kitara tuo ne hyvin esille.

– Espanja on kitaran kotimaa.

– Myös latinalainen Amerikka on kitaramusiikin aarreaitta, jos soittaa muutakin kuin puhdasta klassista musiikkia.

Janne Lehtinen sanoo olleensa aina vähän kansanmusiikkiin päin kallellaan, vaikka klassisen kitaran soittaja onkin.

Lehtinen kertoo, että on aina kuunnellut mielellään kansanmusiikkia eri puolilta. Vanha trubaduuri- ja soittoperinne kiehtoo, esimerkiksi englantilainen ja irlantilainen musiikki.

Espanjalaisen kielialueen musiikkiin liittyy myös kielen opiskelu.

– Se antaa suoremman kontaktin esimerkiksi argentiinalaisiin kitaristituttaviin. Olen kutsunut heitä tänne konsertoimaan ja itse käynyt siellä, hän kertoo.

Ensi viikon sunnuntain konsertti kuullaan Aino-salissa. Se on Lehtiselle tuttu entuudestaan, ja hän sanoo sen sopivan kitarakonsertin paikaksi hyvin. Sali on intiimi ja toimiva.

Yleisöäkin on konserteissa usein jo tuttua, sillä Lehtinen on konsertoinut parin viime vuosikymmenen aikana paljon. Hän vierailee usein samoilla paikkakunnilla muutaman vuoden välein aina uudella ohjelmalla.

Array

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat