Viikko

Miten selviät sähkökatkosta?

VARAUTUMINEN Kotivara on muutakin kuin ruokaa. Ohjeita väittämättömien tarvikkeiden varaamiseen on useilla nettisivuilla.

Kotivara koostuu hyvin säilyvistä elintarvikkeista, joita käyettään osana normaalia taloudenpitoa. Ruokatavaroille ja muille vöälttämättömyysrtarvikkeille tulöee käyttöä, jos kauppaan ei pääsekään.

Anne Sirviö

Pärjäätkö 72 tuntia omillasi, jos sähköt katkeavat eikä kauppaan pääse? Tätä kolmen vuorokauden pärjäämistä opetetaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Spekin koulutuksessa, joka on eri puolilla vetänyt hyvin väkeä.

Tiedolle onkin tarvetta, sillä ainakin pitkistä sähkökatkoista on kokemusta monella.

– Niitä kokemuksia on eri puolilta Suomea, ja kyllä varautuminen on kerrostaloasukkaalle vierasta, Spekin tutkimuspäällikkö Tuula Kekki sanoo.

– Olemme tehneet kyselytutkimuksia, ja ihmiset arvelevat selviävänsä melko huonosti varsinkin, jos sähkökatkos kestää pitkään.

Kurssien lisäksi Spek tuottaa tietoa verkkoon kodinturvaopas.fi-sivuille. Siellä on ohjeistusta muun muassa sähkökatkoon varautumisesta.

– Myös pelastuslaitosten sivuilla on varautumisesta materiaalia, ja martat kouluttavat ihmisiä näistä asioista.

Materiaalia on lähinnä sähköisessä muodossa,

Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksikin on helppo löytää aineistoa. Maahanmuuttajaväestölle tietoa on heidän omilla kielillään vähän.

– Meillä on paloturvallisuudesta on painettuja esitteitä somaliksi, farsiksi ja muilla harvinaisilla kielillä, Kekki kertoo Spekin materiaaleista.

Paloturvallisuustietoa esimerkiksi arabiaksi, venäjäksi tai portugaliksi löytyy pienen googlaamisen avulla. Pirkanmaan pelastuslaitos on yksi toimija, jolla on käännöksiä.

Yleistä asumiseen liittyvää tietoa eri kielillä on muun muassa Katto-hankkeen sivuilla, mutta sielläkään ei puhuta esimerkiksi lumimyräkän aiheuttamasta sähkökatkosta.

Ruotsissa jaettiin joka kotiin viime kesänä opas, jossa kerrotaan varautumisesta kriiseihin. Suomessa vastaavaa ei ole tehty.

– Ruotsalainen tutkija Minna Lundgren kävi Speksissä vierailemassa ja järjestimme silloin seminaarin aiheesta, ja se täyttyi hyvin. Aihe kiinnosti.

– Sitä pohdittiin, miksi Ruotsissa päädyttiin tällaiseen tapaan. Ruotsissa se herätti huolestumistakin ja kysymyksiä siitä, tietävätkö viranomaiset jotakin mitä kansalaisille ei kerrota.

Osa meistä on hyvin varautunut sähkökatkon kaltaisiin häiriötilanteisiin. Vaikka ei olisi kursseja käynytkään, maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle.

– Kun on lämmin eikä ole maha tyhjänä, on jo aika hyvä olla, Tuula Kekki tuumaa.

– Vettä pitää olla varattuna, sillä vedentulokin katkeaa, jos sähköt ovat pitkään poikki.

Sähköjen pettäessä kaupatkin todennäköisesti sulkevat pian ovensa, koska kassat lakkaavat toimimasta.

Ruokatarpeita varattaessa kannattaa keskittyä sellaisiin aineksiin, jotka säilyvät ilman jääkaappia ja joita voi käyttää, vaikka hellalla ei pääse kokkailemaan. Retkikeittimellä voi tietysti keitellä. Jos perheessä on joku, jolla on erikoisruokavalio, se otetaan huomioon hankinnoissa.

– Jos on tarpeen seurata viranomaistiedotteita, siihen tarvitaan paristoilla toimiva radio.

– Jos kännykkää saa ladattua vaikka autossa, on rauhallisempi olo, kun tietää, ettei ole eristyksissä.

Spekin tuottamissa ohjeissa neuvotaan varaamaan saataville myös taskulamppu sekä hygieniatarvikkeita.

Linkkejä

https://www.ku-pelastus.fi/fi/palvelut/varautuminen/asukkaille

http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet...

http://www.kodinturvaopas.fi/

http://72tuntia.fi/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Löytyykö kotoasi kannellinen astia tai pattereilla toimiva radio? Pelkät elintarvikkeet eivät riitä kotivaraksi12.9.2016 11.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat