Viikko

Mitä meidän tavisten pitää tietää tekoälystä?

LUENTO Jos nettisivu vaikuttaa älykkäältä, taustalla todennäköisesti on tekoälyä.

Pauli isoaho johdattaa kuulijat tekoälyn mielenkiintoiseen maailmaan yleisöluennolla Järvenpäässä.

Käytätkö autossa navigaattoria? Jos käytät, ajelet tekoälyn avustamana.

– Tekoälyä käytätetään pankkien lainapäätösten ja kulutusluottopäätösten tekemisessä, Kelan etuuksien käsittelyssä, ja verottajakin käyttää tekoälyä.

–  Jos käyttää uudehkoa kännykkää, sen sormenjälkitunnistuksessa ja puheohjauksessa on tekoälyä, Pauli Isoaho luettelee esimerkkejä arkisista tilanteista, joissa olemme tekemisissä tekoälyn kanssa.

Siis minkä? Mikä on tekoäly? Pauli Isoaho kertoo, että tekoälyä on määritelty monella tavalla, ja kaikissa määritelmissä on vahvuuksia ja heikkouksia. Kun häneltä kysytään määritelmää, hän usein vastaa, että jos kännykkäsovellus tai tietokoneohjelma vaikuttaa älykkäältä, siinä todennäköisesti on käytetty tekoälyä.

Isoaho on tietotekniikan ja tekoälyn tuntija, joka tulee ensi keskiviikkona Järvenpäähän puhumaan tekoälystä. Opiston ja kirjaston yhdessä järjestämän yleisöluennon otsikko on Tekoälyä taviksille. Isoaho aikoo antaa rakennuspuita ekoäluystä kiinnostumiseen. Työkaluina ovat tekoälyn määritelmät, mutta erityisesti käytännön esimerkit ja keskustelu.

Isoaho on luennoinut tästä aihepiiristä monissa kirjastoissa pääkaupunkiseudulla. Yleisöä on ollut runsaasti, ja kuulijoilla kysymyksiä.

– Tekoälystä ja työpaikoista kysytään, samoin tekoälystä maailman herrana. Usein toistuva kysymys on missä voi opiskella lisää ja mistä saa tietoa tekoälystä, Pauli Isoaho kertoo kuulijoiden yleisistä kysymyksistä.

Tekoälyn mielenkiintoiseen maailmaan järvenpääläisiä luennollaan johdattava Isoaho on Arctic Robotics Oy:n perustaja ja teknologiavastaava. Hän on kirjoittanut Tekoälyä Taviksille -oppaan ja on ottanut sydämen asiakseen kansantajuistaa tekoälyä.

Luento on yksi Järvenpään opiston kevään yleisöluennoista. Seuraava on keskiviikkona 13. helmikuuta. Tietosuojaa käytännössä -luennolla käydään läpi sitä, mitä EU:n tietosuoja-asetuksen soveltaminen käytännössä tarkoittaa.

Maaliskuussa hypätään toisenlaiseen aihepiiriin, kun luennon aiheena ovat uskonnottomien oikeudet ja palvelut kehdosta hautaan. Silloin pohditaan elämän käännekohtia nimenannosta hautaamiseen. Miten ne hoidetaan uskonnottomasti ja toteutuvatko yhdenvertaisuus sekä uskonnon ja katsomuksen vapaus?

Tekoälyä taviksille yleisöluento ke 6.2. klo 18.00-19.30 Järvenpää-talossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat