Paikalliset

Hiihtoliiton järvenpääläinen toiminnanjohtaja Kulmala Matti Nykäsen kuolemasta: "Muistan hänet kilttinä ihmisenä"

Matti Nykänen ja Mika Kulmala vuonna 2017.

Aino Salonen

KESKI-UUSIMAA | Suomalainen urheilukansa hiljentyi maanantaiaamuna uutiseen Matti Nykäsen kuolemasta. 55-vuotiaana kuollut Nykänen on neljällä olympiakullallaan ja lukuisilla muilla meriiteillään kiistatta yksi suomalaisen talviurheiluhistorian suurista.

Samaa mieltä on Suomen hiihtoliiton järvenpääläinen toiminnanjohtaja Mika Kulmala, jonka Keski-Uusimaa tavoitti pian Nykäsen kuolinuutisen tultua julki. Matti Nykäsen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

– Ehdottomasti yksi kaikkien aikojen kovimmista suomalaisista urheilijoista ja yksi suurimpia talviurheilun suomalaissankareja. Ja samalla yksi koko mäkihyppyhistorian parhaimmista hyppääjistä, Kulmala sanoo.

Rosoistakin elämää viettänyt Matti Nykänen ehti mäkihyppyuransa aikana ja sen jälkeenkin arvostella hiihtoliittoa. Ei ollut kerta tai kaksi, kun liiton miehet saivat kuulla kunniansa.

– Kyllähän Matti liittoa aina välillä arvosteli. Muistan hänet kuitenkin erittäin mukavana ja kilttinä ihmisenä, jonka kanssa tulin aina hyvin juttuun.

Kulmala sanoo, että Nykästä muistellessa viimeiset vuodet nousevat päällimmäisinä mieleen.

– Tapasimme useita kertoja siellä täällä. Viimeksi näin Mattia marraskuussa Rukan maailmancupissa. Hän oli siellä esiintymässä. Ja jos lajia miettii, niin jossain vaiheessa myös veteraanimäkihyppy toi hänelle sisältöä elämään.

Neljän olympiakullan lisäksi Nykänen saavutti urallaan muun muassa kuusi maailmanmestaruutta ja 46 maailmancupin osakilpailuvoittoa. Maailmancupin kokonaiskilpailun Nykänen voitti neljästi.

Erilaisissa vuosisadan suomalainen urheilija -äänestyksissä Nykänen on ollut juoksijoiden keskellä taattu kärkipään nimi.

Mutta Nykänen oli suuri sankari ja esikuva jo aktiiviaikanaan.

– Se että hän kuoli vain 55-vuotiaana vetää hiljaiseksi. Olen itse Keski-Suomesta lähtöisin ja muutaman vuoden Mattia nuorempi. Me arvostimme hänen urheilutekojaan jo silloin nuorena. Kyllä hän oli meille esikuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansanmies antoi ylävitosia viimeiseen asti – näin Matti Nykänen villitsi yleisön marraskuussa 20184.2.2019 08.30
Tämä rap-video näyttää, minkä takia Mattia rakastettiin – "Luultavasti maailman suomalaisin ihminen"4.2.2019 09.17
"Kerava on hieno mesta", sanoo kaupunkiin keikalle tuleva Matti Nykänen17.4.2017 18.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat