Paikalliset

Järvenpääläistä jalkapallovaikuttajaa epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta: "Hyväksikäytetty fiilis"

Jari Kurittu sanoo, että syyte on iskenyt kovaa varsinkin henkisesti.

Heikki Löfman

JÄRVENPÄÄ | Järvenpään Palloseura ry:n urheilutoimenjohtajana ja Järvenpään Monitoimihalli Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Jari "Jallu" Kurittu on asetettu syytteeseen epäillystä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Syyte liittyy Vantaalla toimineen, viime vuonna konkurssiin asetetun FC Legirus Inter -nimisen jalkapalloseuran toimintaan. Kurittu toimi seuran loppuvaiheissa Legirus Inter ry:n puheenjohtajana.

Kuritun lisäksi Vantaan käräjäoikeudessa syytteisiin epäillystä törkeästä kirjanpitorikoksesta joutuvat vastaamaan FC Legirus Interin kaksi entistä hallituksen jäsentä. He ovat venäläisiä. Tapauksen käsittely on määrätty alkavaksi toukokuussa.

FC Legirus Inter eteni lähinnä pietarilaisen rahan turvin alasarjoista pikavauhtia Kakkoseen ja vaikutti olevan korsolaisen jalkapalloilun uusi pelastaja. Lopulta venäläiset rahahanat ehtyivät ja seura ajautui taloudelliseen kurimukseen.

Myös silloisen Legirus Areenan omistaneelta halliyhtiö Peakfin Oy:ltä loppui tuki seuralle. Lopulta seura päätettiinkin kuopata.

Seuran syyskokous teki marraskuussa 2017 päätöksen konkurssista, joka tuli voimaan seuraavan vuoden helmikuussa.

– En saanut seuran taloutta hoitaneilta ihmisiltä vuoden 2016 kirjanpitoa maaliskuun 2017 kevätkokouksessa, eikä tilanne muuttunut koko vuoden aikana. En saanut paperin paperia. Sanoinkin taloudesta vastanneille ihmisille, että jos vanhoja velkoja ei hoideta pois ja jos en saa täysiä tilinkäyttöoikeuksia, on ainoa vaihtoehto konkurssi. Ja näin kävi. Samalla pesänhoitaja, joka ei ollut saanut tarvittavaa kirjanpitoaineistoa, pyysi poliisia selvittämään, onko tapahtunut talousrikoksia, Kurittu muistelee oikeusprosessin alkua.

Legirus Interiin liittyvistä rikosepäilyistä ensimmäisenä kirjoittanut Helsingin Sanomat kertoo, että konkurssipesällä oli varoja 906 euroa ja velkaa 88 245 euroa, joista vakuutusmaksuvelkoja oli noin 25 000 euroa ja palkkavelkoja hieman alle 15 000 euroa.

– Itseltäni ry:n konkurssipesään jäi noin 2 500 euroa. Sillä rahalla maksoin kesällä 2017 muun muassa pelipasseja, omavastuita, kilometrikorvauksia...

Kurittu tuli Legirus Interiin Suomen Palloliiton palkkalistoilta vuoden 2016 lokakuussa. Hänen työnantajansa Vantaalla oli alkuun Legirus Vantaa Oy -niminen yhtiö ja myöhemmin Peakfin Oy.

– Minun tehtävänäni oli halliyhtiön juoksevien asioiden sekä Legirus Inter ry:n päivittäisten asioiden hoito, jotka liittyivät muun muassa seuran julkisuuteen. Ainoa talouteen liittyvä tehtäväni oli laskujen skannaaminen niistä vastanneelle hallituksen jäsenelle. Se oli ainoa – ainoa – taloudenhoitoon liittyvä tehtäväni Oy:n tai ry:n puolella, Kurittu sanoo.

Kurittu kokee olleensa yhdistyksen puheenjohtajanakin täydellisessä alistussuhteessa niihin ihmisiin, jotka tosiasiallista valtaa käyttivät.

– Keskeisenä pidän sitä, että minulla ei ollut pääsyä tileille. Venäläiset hoitivat tilitoimistojen valinnat, kuten myös kaikki kontaktit tilitoimistoihin.

– Päällimmäinen tunne on, että minua käytettiin maineeni takia kulissina seuralle. On hyväksikäytetty fiilis.

Jari Kurittu sanoo, että syyte on iskenyt häneen kovaa – varsinkin henkisesti.

– Paskaa on lentänyt ja lentää. Mutta kaverini sanoi kuulleen suustani, että asioilla on tapana järjestyä. Mutta syytettä on vaikea sulattaa, sillä olen aina pyrkinyt olemaan näissä asioissa – en ainoastaan tarkka, vaan tarkin. Mutta täällä Järvenpäässähän näitä vastoinkäymisiä kutsutaan oppimiskokemuksiksi, Kurittu pyörittelee.

Kurittu on informoinut tilanteestaan Järvenpään Palloseuraa.

– Jallu nauttii täyttä luottamusta. Hän kertoi jo haastatteluvaiheessa, että tällaista voi nousta esiin. Historia on historiaa, ja meillä Jallu tekee hyvää työtä, JäPSin puheenjohtaja Vesa Takko sanoo.

Kurittu sanoo tilanteensa toimivan varoituksena niille, jotka erilaisten yhdistysten puheenjohtajiksi rupeavat.

– Miten laajasti sitä vastuuta voidaan tulkita?

– Mitä minä olisin voinut tehdä toisin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

JäPS pitää kiinni railakkaasta tyylistään – olosuhteet puhuttavat10.1.2019 20.49
Jari Kurittu teki comebackin14.12.2017 21.40
Jari Kurittu Legirus Interin urheilujohtajaksi – JäPS jätettävä26.8.2016 20.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat