Paikalliset

Matti Jämsén makasi sairaalan pedillä kuukauden ja päätti, että haaveet on tehtävä todeksi – näin huippukokki kipusi uransa huipulle

– Tiesin jo kuusivuotiaana, että minusta tulee kokki. Leivoin jalkapuoli koiralle taloyhtiömme rakennustyömaalla sokerikakkuja, huippukokki kertoo.

Sanna Sarenius

JÄRVENPÄÄ | Menestynyt huippukokki ja ravintoloitsija Matti Jämsén elää tällä hetkellä pitkäaikaista unelmaansa, eli pyörittää omaa ravintolaa.

Pari vuotta sitten kun Jämsén makasi kuukauden sairaalassa suuren leikkauksen jälkeen, hän päätti, että haaveet on tehtävä todeksi tänään, sillä huomisesta ei koskaan tiedä.

Elokuussa nelikymppisiään juhliva mies on kulkenut pitkän, toisinaan myös kivikkoisen polun, ennen kun hän on päässyt tähän pisteeseen.

Jämsén syntyi ja varttui Helsingin Oulunkylässä, ”Ogelissa”, kuten mies itse sanoo.

– Kasvoin työläisperheessä. Olen ihmetellyt, miten minusta on tullut näin kovin yrittäjähenkinen, Jämsén sanoo.

Jämsénien perhe asui taiteilijasäätiön taloyhtiössä, jossa eli taidemaalareita ja kuvanveistäjiä.

– Pääsin näkemään heidän elämäntapaansa, myös sitä huuruista ja nurjaa puolta, mutta ennen kaikkea sitä rakkautta taiteen tekemiseen. Se on vaikuttanut minuun, mies kertoo.

Kuusivuotiaasta saakka Jämsén on tiennyt, että hänestä tulee kokki.

– Minulle ei ole koskaan sanottu, että ei saa leikkiä ruoalla. Jos minulla olisi lapsia, sanoisin heille, että ruoalla pitää leikkiä.

Lapsena Jämsén koetti myös erilaisia joukkueurheilulajeja, mutta huomasi, ettei ollut joukkuepelaaja.

– En tykännyt siitä, että minulle ei syötetty, enkä tykännyt syöttää kenellekään. Halusin tehdä kaiken itse.

Vasta aikuisiällä Jämsén on oppinut joukkuetaitoja, joita vaaditaan, jotta voi pyörittää ravintolaa tai käydä joukkueena kansainvälisissä kokkikisoissa.

Kun Jämsén aloitti kokkiopinnot, hän ei ensimmäisinä vuosinaan ollut luokan priimus.

– Siihen aikaan minua kiinnosti enemmän kaikki muu, kuten tytöt ja baareissa käyminen.

Vasta viimeisenä vuonna harjoittelussa ravintola Tornissa Jämsénin pääsi näyttämään kyntensä.

– Päättötyöni sai huippuarvostelut.

Kiinnostus ruoanlaittoon pelasti hänet samalla monilta tyhmiltä jutuilta.

– Ei ollut aikaa hengailla silloisen kaveriporukan kanssa iltaisin. Osaa sen aikaisista kavereista ei enää ole.

Vastavalmistuneen kokin ensimmäinen työpaikka oli Vaakunan Memphis. Siitä matka jatkui kesätöihin Hankoon.

– Silloin oli vielä olemassa niin kutsuttu förskotti -perinne, joka tarkoitti, että pystyin laittamaan juomia rantaravintoloissa piikkiin, joka vähennettäisiin palkasta.

Kun palkkapäivä koitti, summa oli miinus 700 markkaa.

– Jouduin soittamaan äidille, että voisitko laittaa tilille rahaa, että selviän palkkapäivästä.

Ura jatkui Kalastajatorpalla, jossa Jämsén innostui uudenlaisella tavalla fiinimmästä ruoanlaitosta. Seuraavassa työpaikassa Katajanokan Casinolla nuori kokki sai siihen asti parhaat oppinsa, jonka jälkeen hän suuntasi ulkomaille.

– Pääsin norjalaiseen hotelliin vuoropäälliköksi. Iltaisin kävin ilmaiseksi harjoittelemassa Michelin -tähti paikoissa.

Yksi niistä palkkasi hänet.

– Töitä tehtiin 13 päivää putkeen, jonka jälkeen sunnuntaina pestiin pyykkiä.

Mies osti auton, mutta ei voinut kulkea sillä, sillä ei toisinaan väsymykseltään muistanut miten oli tullut töistä kotiin. Kun Jämsén palasi Helsinkiin, hän osallistui suoraan Vuoden kokki 2005 -kilpailuun ja voitti. Mukana oli tunnettuja nimiä, mutta moni ihmetteli, kuka ihme on Matti Jämsén ja mistä hän tuli.

Muutamaa vuotta myöhemmin kaveri houkutteli Jämsénin lähtemään Saksaan.

– Olin silloin juuri tavannut nykyisen vaimoni Maijan. Kerroin, että lähden ylihuomenna Saksaan.

Tyttöystävä oli aluksi ihmeissään, mutta suhde kesti.

Vuoden 2009 lopulla Jämsén palasi osallistuakseen ensimmäiseen Bocuse d’Or -kilpailuunsa , jossa kisaavat maailman parhaat kokkijoukkueet. Hän sijoittui viidenneksi.

– Siitä alkaen olen ollut jokaisissa kisoissa mukana ja matka jatkuu.

Kisan jälkeen Jämsén pääsi G.V. Sundmansin keittiöpäälliköksi, jonka jälkeen hänet pestattiin Tallinksiljalle ravintolatoimen johtajaksi. Oli haastavaa olla vastuussa 30 eri ravintolasta, jotka seilasivat pitkin meriä.

Vuonna 2016 Jämsén joutui perinnöllisen sairauden vuoksi isoon ja haastavaan vatsan alueen leikkaukseen.

Leikkaus sisuunnutti miestä entisestään ja hän päätti tehdä kaiken minkä olisi tehnyt muutenkin. Spontaani keskustelu Järvenpään Citymarketin kauppiaan Markku Hautalan kanssa johti lopulta siihen, että Jämsén päätti perustaa oman Sesonki-nimisen ravintolansa kaupan yhteyteen.

Jämsén näki paljon mahdollisuuksia alueessa ja yhteistyössä kaupan kanssa.

Hän lähtee aamulla kotoaan Arabianrannasta ennen kahdeksaa ja palaa iltakymmeneltä. Viikonloppua Jämsén ei edes osaisi viettää kotona.

– Koetimme jossakin vaiheessa olla kotona viikonloppuja. Se oli aivan hirveää. Kävimme salilla, kävelyllä ja sen jälkeen mietimme, mitä ihmiset tekevät viikonloppuisin.

Irtiotto arjesta tapahtuu matkustamisen kautta. Jämsén suuntaa vaimon kanssa pari kertaa vuodessa jonnekin päin maailmaa.

Tulevaisuudessa miehellä on ainakin kaksi unelmaa.

– Haluaisin lisää ravintoloita ja pyörittää vielä kiireisempää arkea, jos se on mahdollista. Sekä voittaa joukkueen kanssa kokkien maailmanmestaruuden.

Matti Jämsén

Syntynyt Helsingissä vuonna 1979.

Suomalainen keittiömestari, joka voitti suomalaisen Vuoden kokki -kilpailun vuonna 2005.

Pyörittää Järvenpäässä ravintola Sesonkia, joka toimii Citymarketin kanssa samoissa tiloissa.

Edusti Suomea ensimmäisen kerran vuoden 2011 Bocuse d’Or -kilpailussa sijoittuen viidenneksi. Vuoden 2015 kilpailussa hän nousi neljänneksi ja voitti palkinnon parhaasta lihavadista.

Toiminut vuodesta 2017 Suomen Bocuse d’Or -joukkueen johtajana eli presidenttinä.

Asuu Helsingin Arabianrannassa vaimon ja kahden kissan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huippukokki Matti Jämsenin ravintola aukeaa vapunpäivänä Järvenpäässä – Viikkouutiset kävi testilounaalla Sesongissa27.4.2018 11.55
Tiedätkö mikä on grocerant? – Huippukokki Matti Jämsen avaa sellaisen vappuna Järvenpäähän17.2.2018 06.10
Helsinkiläinen huippukokki Matti Jämsen perustaa ravintolan Järvenpäähän – "Tuntuu hyvältä lähteä kehyskunnan suuntaan"15.11.2017 05.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat