Viikko

Vanhusliikkeen päivitys – Säännötön Kerava60+ pyysi nuoret opettajiksi

Lahja Havansi (vas.) Niko Vuori, Sirpa Tuomisto ja Eija Lumme ovat innostuneita Keudan ja Kerava60+-ryhmän yhteistyöstä. He toivovat myös tänä vuonna seniorimessuja. Messuille etsitään uutta vastuuihmistä.

Eeva Karvinen

KERAVA | Keuda-talon Breikki-kahvilassa Kerava60+ ryhmän torstaisilla Seniorisumpeilla riittää puhetta. Aktiivisen ryhmän pisti pystyyn Lahja Havansi. Seuratessa Havansin touhukkuutta kahvilassa uskookin, että vanhuus ei ole sairaus vaan mahdollisuus.

– Ihmisen tulee pysyä vanhaksi saakka tiedonhaluisena ja yhteiskuntatietoisena, Havansi toteaa.

Hän ei halua eristää ikäihmisiä. Kun Havansi taannoin oli puuhaamassa palvelukotien vanhuksille avoautokulkuetta Sirkusmarkkinoille, some-epäilijät varoittivat riskeistä. Havansi kuittasi, että eikö olisi upea lähtö avoautossa kukkahattu päässä sirkuskulkueessa.

Reilu vuosi sitten Lahja Havansi otti yhteyttä Keudaan, koska halusi ystäviensä kanssa selvittää, mitä ammatillisessa koulutuksessa tapahtuu. Kohtaaminen Keudan työelämäpalveluiden asiakkuuspäällikkö Sirpa Tuomiston kanssa johti pilottiin. Syntyi Kerava60+ -ryhmä, johon seniori-ikään ehtineiden lisäksi mukaan tuli Keudan opiskelijoita.

Käytön tuen opiskelija Niko Vuori on yksi mukana olevista opiskelijoista. Nyt opetellaan kahvin lomassa älypuhelimen käyttöä.

– Hauskaa tämä ainakin on, Vuori iloitsee, ja siirtyy pöydästä toiseen opastamaan pulmissa.

Ryhmässä mukana oleva tieto- ja viestintätekniikan tiimiesimies Eija Lumme on Tuomiston tavoin vaikuttunut uudesta tavasta opiskella aidoissa tilanteissa. Hän kertoo, että näyttöjäkin on jo tehty. Opiskelijat saavat myös ryhmäläisiltä palautetta.

– Ollaan haasteellinen ryhmä, sanotaan aika suoraan, Havansi vakuuttaa.

Ikkunan vieressä Leena Lindqvist keskustelee vilkkaasti hänelle ennestään tuntemattomien Tuula ja Matti Ruohosen kanssa.

– Täällä löytää aina uusia ihmisiä, Lindqvist toteaa innoissaan.

Hän lähti miehensä kuoleman jälkeen etsimään tekemistä ja osallistuu myös 60+ -kerhon retkille ja tapahtumiin.

Tuula Ruohonen pohdiskelee, että on hienoa, kun ryhmä ei sido mihinkään. Voi tulla milloin haluaa. Jäsenmaksujakaan ei ole. Aviopuoliso Matti on mukana ensimmäistä kertaa, mutta näyttää sulautuvan hyvin joukkoon.

Ryhmä kokoontuu vapaasti ilman yhdistysbyrokratiaa. Raha ei Havansin mukaan liiku, vaan jokainen kattaa omat kulunsa. Tieto kulkee Facebook-ryhmässä.

Moni 60+ -ryhmäläinen oli vuosi sitten Keuda-talolla Seniorimessuilla osallistumisen lisäksi mannekiinina.

– Vanhin mannekiini oli 90-vuotias, Havansi kertoo ylpeänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kommentti: Retoriikka ratkaisee, kenen viesti uppoaa – Vanhusten sieluista käydään nyt kovaa poliittista peliä31.1.2019 06.45
Arman Alizad näki vanhusten karun todellisuuden Suomessa – "fakta on nyt se..." 11.1.2019 22.12
Keravan Eläkeläisten huolena on vanhusten hoitajien jaksaminen23.11.2018 17.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat