Viikko

Elämän käännekohdat ilman uskonnollisia tapoja - Miten toteutuvat uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus?

LUENTO Yleisöluennolla perehdytään uskonnottomien oikeuksiin ja palveluihin.

Esa Ylikoski pitää Järvenpäässä keskiviikkona luennon uskonnottomien oikeuksista ja palveluista elämän käännekohdissa.

Joel Karppanen

Miten elämän käännekohdat hoituvat uskonnottomasti ja miten uskonnottomien oikeudet niissä tilanteissa toteutuvat? Näihin kysymyksiin paneudutaan Järvenpään opiston yleisöluennolla keskiviikkona. Luennoitsijana on FM Esa Ylikoski. Hän toimii Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteerinä. Aiemmin hän on toiminut historian ja yhteiskuntaopin opettajana.

– Kirkkoon kuulumattomien osuus Keski-Uudellamaalla on suurempi kuin maassa keskimäärin, ja kirkon jäsenistäkin osa ilmoittaa, ettei usko kirkon opettamalla tavalla.

– Kun uskonnottomien ja ei-uskonnollisten määrä kasvaa, tulevat entistä enemmän esiin kysymykset siitä miten elämän käännekohtien ja vuodenkierron juhlia vietetään ja miten näissä tilanteissa toteutuvat uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus, Esa Ylikoski sanoo.

Näitä asioita käydään läpi yleisöluennolla, jolla on tilaa kysymyksille ja keskustelulle. Luennon otsikkona on Uskonnottomien oikeudet ja palvelut kehdosta hautaan.

– Päivähoito, koulu, sote ja hautaustoimi, Ylikoski luettelee aihepiirejä tiivistetysti.

Tapakulttuuri muuttuu, ja esimerkiksi lapsen nimen julkistamisen ei tarvitse liittyä kasteeseen. Monissa perheissä vietetään sen sijaan nimiäiset.

– Eduskuntavaaleihinkin liittyy kysymys siitä, että vaikka lapsi on kastettu ja kuuluu kirkkoon, hänelle voitaisiin valita elöämankatsomustieto uskonnon opetuksen sijaan.

Terveydenhuollossa ja kriisitilanteiden hoidossa pitää huolehtia siitä, että henkiseen tukeen on riittävät resurssit. Sairaaloissa on sairaalapappeja, ja Ylikosken mukaan onkin oikein, että heitä on hoitamassa seurakuntalaisten tarpeita. Sen sijaan sairaalapappia ei saa käyttää tekosyynä sille, että jätetään psykologi palkkaamatta. Henkistä tukea ei voi jättää yhden uskontokunnan edustajien varaan.

Elämänkaaren loppu ja hautajaisten järjestäminen kuuluvat myös luennon aihepiireihin. Hautaustoimi on laissa annettu seurakuntien tehtäväksi, mutta seurakunnilla on erilaisia käytäntöjä tilojen käytöstä. Uskonnottomia hautajaisia voi järjestää joidenkin seurakuntien kappeleissa, mutta esimerkiksi Tuusulan, Keravan ja Järvenpään kappeleissa ei.

Array

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat