Viikko

Koululaisten lomaviikolla keskuskeittiössäkin on hiljaista

RUOKA Tuusulan ruokaryhmissä pohditaan kaikkea kouluruokailuun liittyvää. Ilmasto ja hävikki kiinnostavat oppilaita.

Tuusulan koululaiset pääsevät vaikuttamaan kouluruokailuun ruokaryhmien kautta, ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski kertoo.

Anton Soinne

Kun koululaiset lomailevat, kunnan keskuskeittiölläkin on hiljaista.

– Valmistamme tavallisesti ateriat yhteensä lähes 7000 ruokailijalle kouluissa ja päiväkodeissa. Tällä viikolla on tehty päiväkotipuolelle ruokaa, ja sielläkin osa lomailee. Päiväkodeissa ruokailijoita on 1300 ja 20–30 prosenttia lapsista on nyt poissa, kertoo ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski Tuusulan kunnasta.

Kouluilta ja keskuskeittiöltä onkin tällä viikolla oltu lomilla.

– Henkilöstön lomat pidetään meillä pääsääntöisesti koulujen loma-aikoina.

– Päiväkodit tilaavat ruoan viikkoa etukäteen. Sen tilauksen mukaan toimitamme lapsille aamupalan, lounaan ja välipalan.

Ruokamäärä tilataan sen tiedon perusteella, joka vanhemmilta saadaan lasten poissaoloista.

– Hävikkiruuan määrä nähdään biojäteseurannasta jälkikäteen, Hanski kertoo.

Hävikkimäärä kasvaa lomaviikolla.

– Jos vanhemmat ilmoittaisivat paremmin poissaolot, hävikki olisi pienempi.

Koulujen työviikoilla koululaisilta syömättä jäävä ruoka myydään. Ylijäämäruoan myynti on vakiintunut, ja siitä on saatu hyvää palautetta.

– Neljässä myyntipisteessä käy yhteensä kuutisenkymmentä ruokailijaa. Jokelassa ja Kellokoskella heitä on vähemmän, ja Riihikallio ja Hyrylä ovat vilkkaampia. Myynti jatkuu taas loman jälkeen.

Tuusulan koululaiset pääsevät itse vaikuttamaan ruokailuun liittyviin asioihin. Kouluille on perusteltu ruokaryhmät, joissa oppilaat ja opettajat keskustelevat ruokapalvelun väen kanssa kaikesta ruokaluun liittyvästä.

– Oppilaat ovat fiksuja ja hyvin kiinnostuneita näistä asioista. Heitä kiinnostavat ilmastoasiat ja hävikin ja biojätteen määrä, Kirsi Hanski kertoo.

–  Toiveet eivät ole pelkkiä hampurilaisia. Monet varmaan syövät niitä vapaa-ajalla eikä niitä halutakaan kouluruokailuun, Hanski tuumaa. Tosin se purilainenkin on erityisenä koulupäivänä mahdollinen, jos niin päätetään.

Koulussa aterioinnin ohella ruokaryhmissä on mietitty retkipäivien eväitä.

– Nyt kokeillaan sellaista tapaa, että retkiruoka on ruokalan linjastossa, ja jokainen kokoaa omat eväät. Jos ei pidä mandariinista, voi ottaa banaanin, tai jos yksi leipä ei riitä, voi ottaa kaksi.

Ruokaryhmistä päätettiin viime vuoden puolella, ja ne aloittivat toimintansa heti alkuvuodesta.

– Tuusulan kunnan strategian mukaan kuntalaiset ovat vaikuttamassa asioihin.

Isoja muutoksia ruokalistaan ei ole viime aikoina tehty, muitta kun mielipiteitä on kysytty, hernekeitto jakaa mielipiteitä. Toisille se on ehdoton ei, toisille ihan lemppari. Hernariin ei ehkä ole tullut kotona tottumusta.

– Nyt kokeilimme hernekeiton kanssa pannaria.

Järvenpäässä uusittiin ruokalistoja jonkin verran. Edellisestä uudistuksesta ehti vierähtää tovi, mutta tarkoitus on muokata listoja puolivuosittain.

– Makaronilaatikko on isoina määrinä haasteellinen. Uutena on jauhelihamakaronipata, ja se on saanut oikein hyvää palautetta, erityisasiantuntija Irja Vuorinen kertoo.

Järvenpäässäkin normaaliviikkoina ruokitaan noin 7000 ihmistä kouluilla ja päiväkodeissa. Tällä viikolla on mennyt 1000–1300 lounasta päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylijäämäruoan myynti jatkuu Tuusulassa – Vanhuksille hinta vain 1,50 euroa6.9.2018 14.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat