Viikko

Kansallinen kotiseutujuhla kutsuu kaikki mukaan Tuusulan kotiseutupäiville

Tuusulan kotiseutupäivien teemana on Kulttuuri liikuttaa – aivan loistava tuusulalaisten itse kehittämä monimerkityksellinen sanapari, kertoo Sampo Suihko Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja.

Anna Maija Halme

Kun Suomen Kotiseutuliiton viime suven juhlassa Lappeenrannassa Tuusulan edustajat avasivat tulevan kesän Kotiseutupäivien ohjelman aarre-arkkua, syntyi salissa innostus ja iloinen porina: Tuusulalla on mahtimaine maakuntansa kulttuurialueena ja houkuttelevana vierailukohteena.

Kotiseutupäiviä vietetään vuosittain eripuolilla Suomea, nyt Tuusulassa jo 70. kerran.

Maailma ympärillämme on liiton alkuajoista muuttunut, mutta kotiseutu säilyy ihmisille rakkaana ja tärkeänä jopa aikaamme kuuluvan epävarmuuden, digi-myllerryksen ja ilmastonmuutoksen pyörteissä.

Henkinen yhteys kotiseutuun säilyy ja vahvistaa meitä silloinkin, kun monet globaalit asiat tuntuvat ahdistavan.

Juuri nyt vaikuttaa jopa siltä, että arjen pienet teot ja esimerkkinä toimiminen omalla kotiseudulla saavat aikaan enemmän positiivista muutosta, kuin suuret puheet ja loputtomat viralliset neuvonpidot.

Meillä kaikilla on ”nykyimmeisen” elämänmuodon myötään tuomana useita rakkaita kotiseutuja: isovanhempien, vanhempien, sukulaisten myötä syntyneitä vahvoja siteitä.

Työ, koulutus, harrastukset ja perhe-elämä vievät meitä uusiin maisemiin – ja hups: taas löytyi uusi kotiseutu, uusia ystäviä, uusia tärkeitä maisemia, uutta kulttuuria…

Saadessamme myös annamme: omalla panoksellamme muovaamme aina myös uutta ympäristöämme, ja siten kotien seudut ovat jatkuvassa kehityksessä.

Tuusulan kotiseutupäivien teemana on Kulttuuri liikuttaa – aivan loistava tuusulalaisten itse kehittämä monimerkityksellinen sanapari.

Ohjelman sisältö on moninainen.

Päivien suojelijana on valtakunnan vaikuttaja, Tuusulan Rantatiellä kesiään viettävä Erkki Tuomioja.

Kulttuuri liikuttaa-seminaarissa muu muassa Jorma Uotinen, Paleface ja kirjailija Anna Kortelainen kertovat kulttuurista ja sen vaikutuksesta omalta kantiltaan.

Ihanat kotiseuturetket tutustuttavat vieraamme Tuusulan ja lähiseudun rikkaaseen kulttuuriympäristöön ja -kohteisiin. Kotiseututorilla tapaavat paikalliset ja kaukaakin paikalle tulleet.

Kotiseutupäivien ajankohtaan osuu mainiosti Tuusulan Taiteiden Yö -tapahtumakokonaisuus, joka laajentaa näkökulmaa moneen erilaiseen kulttuuriin ja monikulttuurisuuteen.

Myös perinnerakentamisesta kiinnostuneet löytävät päivien aikana itselleen kiinnostavaa kuultavaa ja nähtävää Puutalokarnevaaleilla Krapin pihapiirissä.

Asuntomessuretkellä tutustutaan Tuusulan kolmeen asuntomessukohteeseen, kahteen vanhaan ja vuoden 2020 uuteen, vielä rakenteilla olevaan.

Koko ohjelma löytyy www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019.

Ohjelmaa päivitetään nettiin ja oheisohjelmaa voi halutessaan tarjota kotiseutupäivien koordinaattori Riikka Noreilalle, [email protected].

Luvassa on kaiken ikäisille tuusulalaisille ja päivien vieraille huikea kooste historiaa, tätä päivää ja tulevaisuuden näkymiä.

Rakkaudesta kotiseutuun.

Tuusula isännöi valtakunnallisia kotiseutupäiviä 8.–11. elokuuta 2019.

Kotiseutuliitto pähkinänkuoressa

Valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö.

Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö.

Kotiseutuliitto täyttää 70 vuonna 2019. Liitto on perustettu Tammelassa toukokuussa 1949.

Myös Valtakunnallisia kotiseutupäiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka kesä.

Kotiseutuliitolla on 860 yhteisöjäsentä ja 220 kannattajajäsentä. Jäsenistössä on mm. kotiseutu-, kulttuuri-, kaupunginosa- ja kyläyhdistykset, 100 kuntaa ja kaupunkia sekä kaikki 18 maakuntien liittoa.

Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 kulttuuritietoista kansalaista.

Kotiseutuliitto jakaa valtionavustusta seurantalojen korjauksiin noin 1,7 miljoonaa euroa vuosittain.

Toiminnanjohtaja vuodesta 2013 on FT Riitta Vanhatalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat