Viikko

Kirjoita näytelmä kiertotaloudesta ja luonnonsuojelusta – Parhaat tekstit pääsevät näyttämölle Keravalla

KILPAILU Sinustako Vekarateatterin seuraavan näytelmän kirjoittaja?

Vekarateatterin toimistosihteeri Hanna Rissanen valmistautuu näytelmänkirjoituskilpailuun Kulttuurikeskus Hyyppärän Edvard-salissa

Marko Kokko

Vekarateatteri ja Kiertotalouskeskus Jalotus julistavat näytelmänkirjoituskilpailun. Kilpailuun voi osallistua pienoisnäytelmätekstillä, joka käsittelee kiertotaloutta, luonnonsuojelua ja kierrätystä.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, yleinen sarja ja lasten sarja alle 13-vuotiaille.

– Odotan paljon lasten sarjalta. Uusi sukupolvi on syntynyt tämän kriisin keskelle. Se kaikki on heille tuttua ja he ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta ja kiinnostuneita sen torjumisesta. kysymys on heidän tulevaisuudestaan, Vekarateatterin toiminnanjohtaja Marko Kokko sanoo. Hän on yksi kirjoituskilpailun tuomareista. Tuomaristoon kuuluvat myös Lauri Helle ja Anna Evilä Kiertotalouskeskus Jalotuksesta.

– Tuomaristo kiinnittää teksteissä huomiota erityisesti kahteen asiaan: miten ne käsittelevät kilpailun teemoja ja miten ne toimivat draamana.

Näytelmän pitää olla sellainen, että se voidaan esittää neljällä näyttelijällä.

– Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö rooleja voisi olla enemmänkin, mutta näyttämöllä ei voi olla yhtä aikaa neljää enempää henkilöitä.

Näytelmien maksimipituus on 20 liuskaa. Kolme parasta tekstiä tullaan näkemään Keravan kartanon kesäteatterissa kesän 2019 aikana.

Alle 13-vuotiaiden sarjassa etsitään enintään 20 liuskan mittaista näytelmää, jonka voi esittää kahdella näyttelijällä. Voittajan tekstiä käytetään pohjana koulukiertue-esitykseen lukuvuonna 2019–20.

– Lapset tekevät teatteria lapsille, siinä ollaan heti oikeiden asioiden äärellä.

Miten valmis tekstin pitää olla?

– Tekstejä joudutaan aina jonkin verran kirjoittamaan uudelleen.

– Jos kirjailijalla on vahva näkemys henkilöiden ulkonäöstä, lavastuksesta, musiikkivalinnoista tai muusta sellaisesta, niin sen saa toki merkitä, mutta ei ole pakko. Toisaalta on ohjaajan vallassa muuttaa näitä, mutta draaman tekstiä ei saa muuttaa ilman kirjailijan lupaa.

– Ihan pelkkää ideakarttaa ei kannata lähettää.

Jos ei ole koskaan aiemmin kirjoittanut näytelmää, Kokon mukaan voisi olla hyvä lukaista jokin näytelmä läpi, jotta saa kiinni muodosta. Toisaalta: jos kokee löytäneensä uuden muodon, antaa palaa, Kokko rohkaisee.

Array

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiertotalousyhteisö Jalotus etsii toimijoita – Toimijoita tarvitaan monille osa-alueille29.4.2018 09.20
Vekarateatteri muuttamassa yli 100-vuotiaaseen taloon Keravan keskustaan – toiminta laajenee ensi vuonna: "Suunnitelmissa on tehdä tästä kulttuurikeskus"22.11.2018 17.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat