Viikko

Mämmin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta aikaa se vaatii

RUOKA Perinneruoka pitää pintansa, ja valmistajat kehittelevät siitä uusiakin versioita.

Mämmi pitää pintansa kevään kausiherkkuna.

Emma Auramo

Mämmi jos mikä on kausiherkku, jonka sesonki on lyhyt. Toki sitä saa ympäri vuoden, mutta yleensä sitä syödään vain pääsiäisenä. Useimmat ostavat mämminsä kaupasta, vaikka sen valmistaminen ei ole vaikeaa.

– Se ei ole vaikeaa, mutta vaatii aikaa. Se ei ole kiireisen puuhaa, Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marjo Ranta sanoo.

Mämmimaltaat, ruisjauho ja vesi. Siinä ovat pääraaka-aineet.

– Sekoitetaan maltaita ja ruisjauhoa kuumaan veteen, annetaan imeltyä lämpimässä paikassa, kuumennetaan ja lisätään maltaita ja ruisjauhoa ja annetaan taas imeltyä. Kun tätä toistetaan, niin aikaa menee. Pitää olla kotona ja seistä usein hellan ääressä.

– Sitten vielä keitetään ja sen jälkeen laitetaan uniin. Valmis mämmi on parhaimmillaan vasta parin päivän päästä.

Ei siis mitään varsinaista pikaruokaa.

Mämmi on toisille herkku vailla vertaa, toiset eivät siihen koske ollenkaan. Tuote on kuitenkin säilyttänyt asemansa, ja valmistajia on useita.

– Markkinoille on tullut myös uusia versioita, on marjamämmiä ja muita.

Kuituja mämmissä on runsaasti. Sokeria kaupan mämmeissä on vaihtelevasti.

– Luomumämmiin ei ole laitettu sokeria, vaan sen makeus tulee pelkästään imellyttämisestä.

Sokerin määrää tai kaloreita miettiessä kannattaa muistaa, että useimmat syövät mämmiä vähän ja harvoin.

– Kausiherkut eivät vie terveyttä suuntaan eikä toiseen.

Gluteenittoman versionkin löytää. Ruista siinä ei voi käyttää.

– Tattaria olen nähnyt käytettävän gluteenittomaan mämmiin. Tattarijauhoista tehdään myös ruisleivän tapaista gluteenitonta leipää.

– Joissakin ohjeissa on luumua, josta saadaan väriä ja makua.

Erilaisia mieltymyksiä on siinä, minkä kanssa mämmi nautitaan.

– Yhtä oikeaa tapaa ei ole. Maidon tai kerman kanssa syöminen on perinteinen tapa.

Uudempia tapoja ovat mämmin tarjoaminen jäätelön kanssa sekä vaniljakastikkeen käyttö.

– Vaahdottuvat vaniljakastikkeet tuntuvat olevan suosittuja.

Marjo Ranta tunnustautuu mämmin ystäväksi.

– Kyllä, olen mämmin ystävä, ehdottomasti.

– En pidä kovin makeista asioista, joten jäätelö ja vaniljakastike ovat minulle liian makeita. Mieluiten maidon kanssa, ja maitoon voi laittaa ripauksen vaniljaa.

Näin teet mämmiä

1. vaihe

1½ l vettä

250 g mämmimaltaita

400-500 g ruisjauhoja

2. vaihe

2 l vettä

250 g mämmimaltaita

400-500 g ruisjauhoja

3. vaihe

1-2 dl siirappia

2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta

1 tl suolaa

Päälle:

sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)

1. vaihe.

Kuumenna vesi poreilevaksi.

Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot.

Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.

Peitä kattila kannella.

Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50°C lämmössä.

2. vaihe.

Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan.

Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot.

Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.

3. vaihe.

Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.

Lisää tarvittaessa jauhoja.

Mausta.

Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista.

Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin.

Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta.

Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.

Paista uunin alatasossa 170°C lämmössä noin 2½ tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

Resepti: Martat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat