Viikko

Myllytiellä on suosittu lounaspaikka

RUOKA Cooperin kulmassa ruokailevat toimintakeskuksen asiakkaat, kaupungin työntekijät ja monet muut.

Cooperin kulma on suosittu lounaspaikka, jonka valikoimiin kuuluvat myös kahvilatuotteet. Tiskin takana tiimivastaava Jenni Juvonen.

Jan Pippingsköld

Cooperin kulman nimi kertoo sijainnin: Villa Cooperia vastapäätä, Myllytien toimintakeskuksen talon kulmassa. Lounasaikana Cooperin kulmassa riittää vilskettä.

– Asiakkaita käy 150–300 päivässä, joskus enemmänkin, tiimivastaava Jenni Juvonen kertoo.

Lounaalle tulevat toimintakeskuksen eri toiminnoissa käyvät ikäihmiset, kaupungin työntekijät ja ulkopuoliset ruokailijat.

– Ympärillä rakennetaan paljon, ja rakentajia käy meillä lounaalla.

Cooperin kulman lounas on kotiruoan tyylistä, ja joka päivä on myös kasvisvaihtoehto.

Ruokailijoiden määrä vaihtelee päivittäin.

– Kasvisruoan suosio on selvästi kasvanut, Jenni Juvonen kertoo.

Ruokalistan rakenteessa on selkeä runko: maanantaisin keitossa on lihaa tai makkaraa ja pääruokana kalaa, tiistaisin keitossa kalaa ja pääruokana liharuoka, keskiviikkoisin raaka-aineena on tuore lohi ja keittona kasvis tai kana, torstaina on hernekeitto ja sen kaverina kanaruoka, perjantaisin liharuoan rinnalla on kana- tai kasviskeitto.

– Salaattipöydässä on aina jokin proteiinilähde, esimerkiksi papuja, sieniä tai muuta vastaavaa.

– Lounasasiakkaita käy eniten keskiviikkona. Maanantai ja perjantai ovat hiljaisimmat.

– Lounasruoissa otetaan huomioon yleisimmät erikoisruokavaliot. Kun asiakkaina on paljon ikäihmisiä, korostuvat myös tilanteet, joissa jokin raaka-aine ei sovi esimerkiksi jonkin lääkkeen tai sairauden kanssa. Asiakkaiden yksilölliset toiveet ovat lisääntyneet.

Välillä ruokatrendit yllättävät.

– Sirkoista ajateltiin, että ne tulevat nyt, mutta ihmiset eivät vielä olleet valmiita siihen. Ehkä ne tulevat joskus tulevaisuudessa proteiinilähteeksi. Meillä ei ole sirkkoja, mutta olen kyllä itse maistanut, Jenni Juvonen kertoo.

Päätuote on lounas, ja sen rinnalla on kahvilatuotteita. Myös kokoustarjoilut onnistuvat. Yhdistysten ja seurojen kokouksia sekä taloyhtiöiden yhtiökokouksia pidetään toimintakeskuksessa paljon, ja niihin saa tarjoilut Cooperin kulmasta.

– Niihin menee kahvia, pullaa, sämpylöitä, hedelmiä.

Kun ruokailijoiden määrä lounaalla vaihtelee eri päivinä, se tuo omat haasteensa keittiön väelle. Erävalmistus auttaa näissä tilanteissa.

– Tehdään aluista pitäen itse, jos on käsipareja, Juvonen kertoo.

Keittiössä käytetään tuoreita, kotimaisia raaka-aineita aina kun voidaan. Yleensä niitä on hyvin saatavilla, mutta jos väkeä on vähän ja joudutaan käyttämään valmistuotteita, kotimaisen hankkiminen on hankalampaa.

Käsiparien määrä lounaskahvilan keittiössä vaihtelee, sillä Cooperin kulma on Järvenpään kaupungin osaamis- ja työllisyyspalveluiden ammattityöpaja. Siellä työskentelee vaihtelevasti 8–15 ihmistä kolmen ammattilaisen ohjauksessa. He ovat työpajassa hankkimassa ravitsemusalan kokemusta.

Vuoden aikana työpajan kautta pyörähtää 70–80 eri ihmistä.

– Kesätyöllistetyt ovat 15–18-vuotiaita, muut 18–65-vuotiaita.

Lounaskahvila Cooperin kulma

Myllytie 11

Kahvila ma–to klo 8–14 ja pe 8–13

Aamiaista ma–pe klo 8–10

Lounasta ma–pe 10.30–13

Keittolounasta ma–to 10.30–14 ja pe 10.30–13

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat