Paikalliset

Brother Christmasille syytteet kahdesta rahankeräysrikoksesta – epäilyt törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmannesta rahankeräysrikoksesta menivät nurin

Brother Christmas -yhdistystä syytetään kahdesta rahankeräysrikoksesta. Syytteisiin vastaa Ari Koponen, Brother Christmas -hyväntekijähahmona tunnettu tuusulalainen.

Anton Soinne

KESKI-UUSIMAA | Brother Christmas -yhdistys saa syytteet kahdesta rahankeräysrikoksesta.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto tiedotti asiasta tiistaiaamuna.

Sen sijaan epäilyt törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmannesta rahankeräysrikoksesta eivät johda syytteisiin.

Toiseen syytteistä vastaa Brother Christmas eli Ari Koponen. Toiseen syytteistä vastaa kolme Brother Christmas -yhdistyksen hallituksen jäsentä: Koponen ja kaksi muuta henkilöä.

Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteet kohdistuvat aikaan, jolloin toiminimellä Ari Koponen Events tai Brother Christmas ry:llä ei ole ollut rahankeräyslupaa.

Syyttäjä katsoo rahaa kerätyn Mesenaatti-sivustolla ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

Syytteisiin liittyvät epäillyt rahankeräysrikokset koskevat Brother Christmas -yhdistyksen varhaista varainkeruuta vuosina 2016–2017.

Ensimmäinen syyte koskee joulun alla 2016 toteutettua Brother Christmas Joulupotti -keräystä.

Syyttäjä katsoo rahaa kerätyn Mesenaatti-sivustolla ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

Mesenaatti on Suomen suurin yhteisörahoituspalvelu. Palvelussa voi sen sääntöjen mukaan kerätä rahaa ilman poliisihallituksen myöntämää rahankeräyslupaa, jos rahoitukselle tarjotaan vastike – esimerkiksi tavara, palvelu tai elämys.

Toinen syyte koskee yhdistyksen tuotemyyntiä vuoden 2017 alkupuoliskolla. Yhdistys rahoitti toimintaansa rintanappien ja rannerenkaiden myynnillä.

Poliisin ja syyttäjän mukaan kyse ei ollut aidosti vastikkeellisesta toiminnasta. Siten rahoituksen keräämiseen olisi niiden mukaan tarvittu rahankeräyslupa.

Tuusulalainen Koponen on perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Uudellamaalla.

Koponen on kiistänyt kaikki yhdistyksensä toimintaa kohtaan esitetyt rikosepäilyt ja kiistää yhä.

Mesenaatti-keräystä koskevaa syytettä Koponen pitää erikoisena.

– Siellähän on kymmenittäin samanlaisia keräyksiä tälläkin hetkellä, Koponen kommentoi.

– Jos nyt nostetut täysin järjenvastaiset syytteeni menevät läpi, on koko Mesenaatti-keräystoiminta vaarassa, hän katsoo.

– Sen jälkeen pitäisi nostaa satoja oikeusjuttuja lisää ja haastaa käräjille suuri joukko muitakin henkilöitä ja yhteisöjä, jotka ovat laillani vilpittömästi uskoneet noudattavansa voimassa olevaa rahankeruulainsäädäntöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin Brother Christmasin eli Ari Koposen eduskuntavaaliehdokkuutta kommentoi perussuomalaisten Uudenmaan piirin pomo: "Koposen rikosepäilyt ovat vasta syyteharkinnassa"11.2.2019 11.50
Brother Christmas: "Kiistän kaikki epäilyt väärinkäytöksistä"14.1.2019 13.49
Brother Christmasia epäillään neljästä rikoksesta – Poliisi: Varoja ei ole käytetty muuhun kuin avustustoimintaan14.1.2019 13.14
Jouluveli Ari Koponen teki puoluevalintansa vasta äskettäin – "Keskusteluita käytiin muidenkin puolueiden kanssa", Koponen kertoo ja kommentoi nyt ensi kertaa ehdokkuuttaan12.2.2019 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat