Puheenaihe

Brother Christmasille syytteet kahdesta rahankeräysrikoksesta – epäilyt törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmannesta rahankeräysrikoksesta menivät nurin

Brother Christmas -yhdistystä syytetään kahdesta rahankeräysrikoksesta. Syytteisiin vastaa Ari Koponen, Brother Christmas -hyväntekijähahmona tunnettu tuusulalainen.

Anton Soinne

Brother Christmas -yhdistys saa syytteet kahdesta rahankeräysrikoksesta. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto tiedotti asiasta tiistaiaamuna.

Toiseen syytteistä vastaa Brother Christmas eli Ari Koponen. Toiseen syytteistä vastaa kolme Brother Christmas -yhdistyksen hallituksen jäsentä: Koponen ja kaksi muuta henkilöä.

Syytteet kohdistuvat aikaan, jolloin toiminimellä Ari Koponen Events tai Brother Christmas ry:llä ei ole ollut rahankeräyslupaa.

Kaikki epäillyt henkilöt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Sen sijaan epäilyt törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kolmannesta rahankeräysrikoksesta eivät johda syytteisiin.

Syyttäjä katsoo rahaa kerätyn Mesenaatti-sivustolla ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

Syytteisiin liittyvät rahankeräysrikokset koskevat Brother Christmas -yhdistyksen varhaista varainkeruuta vuosina 2016–2017.

Ensimmäinen syyte koskee joulun alla 2016 toteutettua Brother Christmas Joulupotti -keräystä.

Syyttäjä katsoo rahaa kerätyn Mesenaatti-sivustolla ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

Mesenaatti on Suomen suurin yhteisörahoituspalvelu. Palvelussa voi sen sääntöjen mukaan kerätä rahaa ilman poliisihallituksen myöntämää rahankeräyslupaa, jos rahoitukselle tarjotaan vastike – esimerkiksi tavara, palvelu tai elämys.

Toinen syyte koskee yhdistyksen tuotemyyntiä vuoden 2017 alkupuoliskolla. Yhdistys rahoitti toimintaansa rintanappien ja rannerenkaiden myynnillä.

Poliisin ja syyttäjän mukaan kyse ei ollut aidosti vastikkeellisesta toiminnasta. Siten rahoituksen keräämiseen olisi niiden mukaan tarvittu rahankeräyslupa.

Tuusulalainen Koponen on perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Uudellamaalla.

Koponen on kiistänyt kaikki yhdistyksensä toimintaa kohtaan esitetyt rikosepäilyt ja kiistää yhä.

Mesenaatti-keräystä koskevaa syytettä Koponen pitää erikoisena.

– Siellähän on kymmenittäin samanlaisia keräyksiä tälläkin hetkellä, Koponen kommentoi.

– Jos nyt nostetut täysin järjenvastaiset syytteeni menevät läpi, on koko Mesenaatti-keräystoiminta vaarassa, hän katsoo.

– Sen jälkeen pitäisi nostaa satoja oikeusjuttuja lisää ja haastaa käräjille suuri joukko muitakin henkilöitä ja yhteisöjä, jotka ovat laillani vilpittömästi uskoneet noudattavansa voimassa olevaa rahankeruulainsäädäntöä.

Edit: Juttua korjattu ja täydennetty 9.09 -- korjattu virhe, että Koponen välttyisi kokonaan syytteiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat