Viikko

Lemmestä kansan sanoin

MUSIIKKI Välillä sanotaan suoraan, välillä koetellaan mielikuvitusta.

Kapellimestari-haitaristi Jani Uhlenius, toimittaja ja juontaja Marko Terva-aho, laulaja Lotta Häkkinen ja muusikko-näyttelijä Make Häkkinen tuovat isojen tyttöjen ja poikien laulut yleisön ihasteltavaksi.

Olli Tamminen

Yliopiston kansanrunouden arkistosta kootusta materiaalista, 1970-luvun alussa, julkaistiin punakantinen Isojen poikien lauluja -kirja. Hieman myöhemmin julkaistiin äänite LP-levyinä ja C-kasetteina. Kapellimestarina ja sovittajana hääri Jani Uhlenius ja tuottajana Pekka Gronow.

– Se oli äänite, jonka kaikki oli kuullut jonkun kaverin luona, muistelee Uhlenius pilke silmäkulmassa. Äänite myi kultaa ja oli luonnollisesti Yleisradion kiellettyjen levyjen listalla.

Myös isojen tyttöjen lauluja on julkaistu, vihreäkantisessa kirjasessa.

Nämä kansanläheiset rakkauden korkeaveisut tuo uudelleen kuultavaksi kokoonpano, jossa ovat kapellimestari-haitaristi Jani Uhlenius, TV:stä tuttu toimittaja ja juontaja Marko Terva-aho, laulaja Lotta Häkkinen ja muusikko-näyttelijä Make Häkkinen. Laulujen lomassa Terva-aho raottaa Suomen kansan usein niin turhan vaiettua rakkauselämää journalismin ja kansantajuisen tieteen valossa.

– Meidät tilattiin joitakin vuosia sitten pikkujouluillalliselle esittämään näitä lauluja. Illalliskortit oli loppuun myyty. Ensimmäisen numeron jälkeen oli punaisia poskia ja hämmentyneitä hymynkareita sekä yleisön että esiintyjien kasvoilla. Parin avaavan kappaleen jälkeen nauru oli herkässä ja tunnelma katossa. Hieno keikka, Make Häkkinen muistelee.

Vapunpäivän kunniaksi tärähtää rekilauluretki-ohjelma, jossa selviää monia historiallisia totuuksia naapurikansojen ja suomenniemeläisten edesottamuksista rakkauden tantereilla. Illan viettoon avoimin mielin saapunut kuulija tulee tietämään, että ennenkin on lemmitty, ja että kyllä kansaa osaa ja tietää.

Pajalla kuultava kokonaisuus kestää tunnin verran, ja siihen mahtuu 15-16 laulua. Sen juontaa Marko terva-aho, joka myös laulaa osan kappaleista.

– Kun laulajana on myös Lotta Häkkinen, saadaan naisnäkökulmakin mukaan eikä tämä ole pelkkää äijien touhua, Make Häkkinen sanoo.

Lauluja ovat varrasti laulaneet sekä miehet että naiset. Make Häkkinen muistelee lukeneensa, että niitä lauloivat naiset kotitöitä tehdessään.

Laulut ovat vanhaa kansanperinnettä, eikä niitä pidä sekoittaa Junnu Vainion tuhmiin ralleihin, jotka ovat ihan eri juttu.

– Osa lauluista on kansanlauluja, ja jotkut sävelet ovat tuttuja toisilla sanoilla.

– Näitä lauluja on hauska esittää, koska ne ovat rikasta kansankieltä välillä ruma sana roiskaistaan niin kuin se on, mutta välillä käytetään taitavasti kiertoilmauksia, jotka vaativat kuulijaltakin mielikuvitusta. Kansa on osannut kierrelläkin.

– Huumori on näissä lauluissa olennainen osa, Make Häkkinen sanoo. Ehkä laulujen sanoma onkin, että vaikka asia on tärkeä, sitä ei tarvitse käsitellä haudanvakavasti.

Lauluja säestetään kitaralla ja haitarilla, joista jälkimmäinen on tuttu ja paljon käytetty kansanlaulujen säestyssoitin.

Kokonaisuus, joka kuullaan Krapin Pajalla, on kuultu myös muun muassa Tampereella ja Järvenpäässä, ja suunnitteilla on lisääkin keikkoja.

On sitä ennenkin lemmitty – kyllä kansa tietää ja osaa.

1.5. klo 16, Krapin Paja

Liput 15 €

Ohjelma K-18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat