Viikko

Kierrätysmyllyllä uusi paikka

KIERRÄTYS Toiminta pyörii jo täysillä. Avajaiset vietetään myöhemmin.

Toiminnanjohtaja Pasi Torkkeli näyttää Kierrätysmyllyn uusiotuotteita; mylly pyörii nyt uusissa tiloissa Wärtsilänkadun alkupäässä.

Sauvo Jylhä

Järvenpään Kierrätysmylly pyörii täysillä uusissa tiloissaan Wärtsilänkadun alkupäässä. Muuttomatka edellisestä paikasta ei ollut pitkä. Nyt ollaan tutuilla kulmilla. Naapureina ovat huoltoasema ja kukkakauppa.

Uudet tilat ovat Postin entiset. Niissä toimi lajittelu ja viimeksi pakettipiste.

Neliöitä on vähemmän kuin entisessä paikassa, mutta tila on avaran ja valoisan oloinen. Kun ovesta tulee sisään, ensimmäiseksi huomio kiinnittyy ruokailuryhmiin ja muihin huonekaluihin. Vähän kauempana roikkuu valaisimia, tilan takaosassa on kodinkoneita rivissä, elektroniikkaa hyllyssä ja muutama polkupyörä ajajaa odottamassa. Yhdellä seinustalla on hyllyssä astioita. Lisää tavaroita löytää, kun katselee tarkemmin.

Lahjoita sellaista, minkä voisit antaa parhaalle ystävällesi.

Toiminnanjohtaja Pasi Torkkeli kuvailee, mitä kaikkea Kierrätysmyllystä voi hankkia:

– Kaikkea, mitä ensi kodin perustamiseen tarvitaan: huonekaluja, astioita ja niin edelleen.

Vaatteita ja kenkiä ei ole, mutta niistä voi joskus olla jokin kampanja.

Kierrätysmylly saa kaikki myymänsä tavarat lahjoituksina. Uudelleen käyttöön menee hyväkuntoinen tavara: periaatteena on, että lahjoittaa voi sellaista, minä voisi lahjoittaa parhaalle ystävälleen.

– Koneet ja laitteet kokeillaan, ja jos niissä on jotakin sanomista, ne menevät muualle, niitä ei laiteta myyntiin.

– Meillä on myös nouto- ja vientipalvelu, jonka hinta on pysynyt alusta asti samana, Pasi Torkkeli kertoo. Omaa autoa ei siis tarvitse olla, jos kierrätyslöytö on isokokoinen.

Valikoima tietysti vaihtelee sen mukaan, millaista tavaraa lahjoituksina tulee sisään. Asiakkaina onkin vakituisia kävijöitä, jotka käyvät tsekkaamassa tarjonnan säännöllisesti. Järvenpääläisten lisäksi kävijöitä on naapurikunnista ja kauempaakin.

– Asiakkaita on käynyt Oulusta ja muualta pohjoisesta asti. Joku tulee muusta syystä Järvenpäähän ja käy samalla meillä, Pasi Torkkeli kertoo.

Monet käyvät Kierrätysmyllyssä etsimässä 1950–60-lukujen huonekaluja ja designia. Torkkelin mukaan sellaista esineistöä tuleekin myyntiin.

– Vähitellen 1970-lukukin alkaa kiinnostaa.

Tavaraa lahjoittavat muun muassa perikunnat, ja toinen lahjoittajaryhmä ovat varttuneessa ässä olevat ihmiset, jotka muuttavat pienempään.

– Muutetaan omakotitalosta pienempään kerrostaloasuntoon ja silloin tavaraa jää pois annettavaksi.

Kierrätysmyllyllä on oma tuotemerkki. Siellä tehdään kierrätetystä materiaalista uusiotuotteita, joiden alkuperän tunnistaa Myllytetty-nimestä. Mehustimen siivilä voi päätyä kattolampuksi tai samovaari pöytävalaisimeksi.

– Meillä on nyt naulakkoja, jotka on tehty kierrätetystä puusta ilman liimaa. Tapit ovat pinnasängyn pinnoista, ja ne on kiinnitetty kiiloilla, Pasi Torkkeli antaa esimerkin tuotteista.

Kierrätysmyllyllä iloitaan tänä keväänä myös Yhteiskunnallinen yritys -merkistä. Sen on myöntänyt Suomalaisen työn liitto.

– Sen myöntämisessä on tiukka auditointi, jossa katsotaan, että kriteerit täyttyvät.

Yhteiskunnallinen yritys -merkin myöntämiseen liittyy tarkoin määritellyt kriteerit.

Tämän tunnuksen on saanut aiemmin esimerkiksi Setlementti Louhela.

Kierrätysmylly on toiminut Järvenpäässä vuodesta 2003.

– Nimi on pysynyt samana.

Kierrätysmylly

Wärtsilänkatu 4, Järvenpää

Toiminut nykyisissä tiloissa huhtikuun alusta, Avajaisjuhla vietetään 25.5.

Avoinna arkisin klo 10–18, toukokuun ajan myös lauantaisin klo 10–14.

Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Kierrätysmyllylle Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Sen saadakseen toimijan on täytettävä kriteerit, joihin kuuluu muun muassa tuottojen käyttäminen yrityksen kehittämiseen.

Kierrätysmylly on voittoa tavoittelematon toimija.

Kierrätysmyllyssä työskentelee yli 20 ihmistä noutamassa ja viemässä tavaroita, lajittelemassa ja kunnostamassa myytävää sekä kunnostamassa tavaroita.

Myllytetty-tuotemerkin alla myydään kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja uusiotuotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat