Viikko

Partiosta halutaan kaikille avointa

Partiolaiset käyvät parhaillaan keskustelua siitä, mitä partiolupauksessa jatkossa luvataan. Kysymys on osa uudistusta, jossa partioliikkeen arvot kirjoitetaan auki uudessa peruskirjassa. Partiolaisilta kysytään näkemyksiä asiasta. Vastausaika päättyy sunnuntaina.

Keskustelussa on ollut esillä lähinnä partiolupauksen kohta, jossa uusi partiolainen lupaa parhaansa mukana rakastaa ”Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa”. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty versiota, jossa luvataan kunnioittaa ”sitä mikä on minulle pyhää.”

Järvenpään Scouteissa ei uskontokasvatus ole ohjelmassa, mutta yhteistyötä luterilaisen kirkon kanssa tehdään esimerkiksi yhteisvastuukeräyksen toteuttamisessa.

– Emme suhtaudu kielteisesti uskontoon, vaan haluamme olla avoimia niin, että kaikki voivat tulla mukaan, kertoo Hanna Suomi, joka oli neljä vuotta sitten mukana perustamassa lippukuntaa ja toimii nyt nuorten ryhmän vetäjänä.

Eri uskontojen tavat tai esimerkiksi ruokasäännöt eivät ole aiheuttaneet partiotoiminnassa käytännön ongelmia.

– Eri ruokavaliot otetaan muutenkin huomioon.

Scouteilta ei juurikaan edes kysytä uskonnosta.

– Joskus kysytään, onko meillä uskontokasvatusta, kun perheestä ilmoittaudutaan mukaan toimintaan, Hanna Suomi kertoo.

Monien partiolippukuntien taustayhteisönä on luterilaisen kirkon paikallisseurakunta. Seurakunnat tukevat partiota taloudellisesti ja antamalla käyttöön kokoontumistiloja.

Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö. Toiminnassa on mukana noin 60000 lasta ja nuorta.

Keski-Uudenmaan kunnissa toimii 13 lippukuntaa. Viime vuosina alueelle on perustettu useita uusia lippukuntia. Alueen lippukunnat kuuluvat Uudenmaan partiopiiriin.

Uudenmaan partiopiiri edustaa suomenkielisiä partiolaisia 23 kunnassa. Alue ulottuu Hangosta Virolahdelle ja pohjoisessa Hyvinkäälle.

Pääkaupunkiseudulla toimivat lippukunnat kuuluvat Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin.

Ruotsinkieliset lippukunnat kuuluvat Finlands Svenska Scouteriin.

Kaikki Suomen partiolaiset kuuluvat piirin lisäksi Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter -keskusjärjestöön.

Koko suomessa toimii noin 750 lippukuntaa.

Tällä viikolla partiolaiset ovat tarjonneet mahdollisuuden tutustua partiotoimintaan; partiohuivi kaulassa olevia partiolaisia on muun muassa ollut tarjoamassa aamukahvia työmatkalaisille. Esittäytymiset ovat osa vuosittaista partioviikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat