Puheenaihe

Kannattaako ostaa halvat aurinkolasit? Silmätautien ylilääkäri antaa Hesarissa yksinkertaisen vinkin

Hyvien aurinkolasien ei tarvitse välttämättä olla kalliit – tärkeintä on se, että ne ovat riittävän suuret ja että niistä löytyy CE-merkintä. Kuvassa aurinkolasimuotia kesältä 2011. 

Päivi Tuovinen / Arkisto

Moni suomalainen pohtii tämänkin kesän alussa, millaiset aurinkolasit olisi syytä hankkia. Professori, Husin silmätautien klinikan vastaava ylilääkäri Tero Kivelä kertoo Helsingin Sanomissa, millaiset ovat asiantuntijan mukaan hyvät aurinkolasit.

– Lääketieteen näkökulmasta aurinkolasien tärkein tehtävä on estää UV-säteilyä. Tämän tehtävän täyttävät halvimmatkin huoltoasemilta ja marketeista löytyvät lasit, jos niissä on CE-merkki, Kivelä muistuttaa HS:ssa.

Kivelän mukaan merkki kertoo, että lasit suodattavat tarpeeksi UV-säteilyä. EU:ssa ei saa myydä aurinkolaseja, jotka eivät ehtoa täytä.

– Halpojen aurinkolasien sangat saattavat kuitenkin olla heikkolaatuisia ja hajota nopeasti. Halvoissa laseissa voi olla myös puutteita linssien optisten ominaisuuksien kanssa.

Jälkimmäinen selviää Kivelän vinkkaamana helpolla testillä. 

– Riittää, että katsoo ruutupaperia lasien läpi ja kiertää laseja vasemmalle ja oikealle. Jos ruudut eivät kiertele mihinkään, lasien optinen laatu on riittävän hyvä, Kivelä sanoo HS:lle.

Edit klo 16.11: Lainausta lyhennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat