Paikalliset

Kesäteattereita kiertävä Jasu oppi lukemaan jo 4-vuotiaana – "Asperger on sekä siunaus että kirous"

Jasu Keisa kiertää kesän aikana kaikki Keski-Uudenmaan alueen kesäteatterit. Parhaillaan hän on työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla.

Anton Soinne

Keravalainen Jasu Keisa, 21, on aina erottunut muista ikäisistään. Hän oppi lukemaan jo neljän vanhana. Lastenkirjojen sijasta häntä kiinnostivat kuitenkin enemmän tietosanakirjat.

Myöhemmin kiinnostuksen kohteeksi valikoituivat dinosaurukset ja sitä kautta Jurassic Park -elokuvat. Ja sen jälkeen kaikki muutkin elokuvat.

Elokuvatietokanta IMDb:ssä (Internet Movie Database) Keisa on tähän mennessä ehtinyt arvioida jo lähemmäs 2 000 elokuvaa. Kymmenen vuotta elokuvia harrastanut Keisa kertookin haaveilevansa elokuvakäsikirjoittajan tai -kriitikon urasta.

Jo useana vuonna Keisa on pyrkinyt esimerkiksi Aalto-yliopistoon opiskelemaan elokuva- ja tv-käsikirjoittamista, mutta toistaiseksi alan opinahjojen ovet eivät ole hänelle auenneet.

 

Alakoulun ensimmäisellä luokalla Keisalla todettiin Aspergerin oireyhtymä, joka tarkoittaa neurobiologista keskushermoston kehityshäiriötä.

– En minä silloin sitä (diagnoosia) sen kummemmin ajatellut. Oli vain kiva päästä pariksi viikoksi Lastenlinnaan eikä tarvinnut tehdä läksyjäkään.

Murrosiässä Keisa alkoi huomata, ettei häntä huvittanut käyttäytyä muiden teinien tavoin.

– En ollut kovin sosiaalinen. Vietin paljon aikaa yksin – ja ihan omasta tahdostani.

– Asperger on sekä siunaus että kirous. Haluaisin olla sosiaalisempi, mutta se ei välttämättä ole aina niin helppoa.

Keisan koulumenestystä on avittanut hänen hyvä muistinsa sekä antautumuksellinen paneutuminen kaikkeen, mihin hän ryhtyy.

 

Keski-Uudellamaalla toimivan Future Pro -hankkeen avustuksella Keisa sai täksi kesäksi työkokeilupaikan Keski-Uudenmaan teatterilta, jossa Keisa on päässyt kurkistamaan Tuusulan Krapilla esitettävän Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat -näytelmän kulissien taakse.

– Olen auttanut lavastuksen tekemisessä, toiminut harjoituksissa kuiskaajana sekä avustanut näyttelijöitä, Keisa kertoo.

Kesän aikana Keisan voi bongata Krapin kesäteatterin lisäksi myös muista alueen kesäteattereista. Hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan nimittäin on vierailla jokaisessa alueen kesäteatterinäytelmässä, joita on kaiken kaikkiaan yhdeksän. Samalla Keisa testaa, kuinka helposti kesäteattereihin pääsee ilman omaa autoa.

 

– Vaikeimmassa asemassa työmarkkinoilla ovat ne, joilla ei ole lainkaan koulutusta, mutta toisaalta myös ne, joille ei ole ehtinyt kertyä lainkaan työkokemusta. Sen ensimmäisen työpaikan saaminen on aina vaikeinta, kertoo Future Pro -hankkeen työhönvalmentaja Oili Hietala.

– Meillä on asiakkaina sekä nuoria että vanhoja, korkeasti koulutettuja ja vastavalmistuneita.

– Kaikkein tärkeintä työnhaussa on kuitenkin työntekijän motivoinut ja innostunut asenne, Hietala muistuttaa.

 

Jasu Keisa on kriitikon urasta haaveileva 21-vuotias keravalainen, joka on kesällä 2019 työkokeilussa Keski-Uudenmaan teatterilla. Kesän aikana hän käy myös kaikissa Keski-Uudenmaan alueen kesäteattereissa.

Tällä viikolla Jasu Keisa kävi katsomassa Keski-Uudenmaan teatterin Tankki täyteen 2 – Maallamuttajat-näytelmän, joka sai ensi-iltansa 6.6. Tuusulan Krapin kesäteatterissa. Keisan arvio näytelmästä julkaistaan 12.6. ilmestyvässä Keski-Uusimaa Viikko -lehdessä. Kaikki arvostelut löytyvät myös osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa

Jasu Keisa

Syntynyt: 17.9.1997 Keravalla

Asuu: Keravan Kalevassa

Kirjoitti ylioppilaaksi Keravan lukiosta keväällä 2016.

Työskenteli Keravan kirjastolla vuosina 2016–2018.

Lempiaineita koulussa: historia, englanti ja äidinkieli

Lempielokuvat:

Ulkomaisista: Vihreä maili

Kotimaisista: Paha maa

Twitter: @jasukeisa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat