Paikalliset

Unelma maailman suurimmasta hirsikoulusta murenee – pormestari Lindberg moitti Moniopäätöksen salaamista, mutta syyllinen löytyy peilistä

Tuusulan kunnanvaltuusto sai maanantaina uuden puheenjohtajiston jäljellä olevaksi kaksivuotiskaudeksei. Puheenjohtajaksi valittiin Kati Lepojärvi. Hänen vierellään varapuheenjohtajat Kari Kinnunen (vasemmalla) ja Kim Kiuru. Oikealla pormestari Arto Lindberg ja kansaliapäällikkö Harri Lipasti osoittavat hillitysti suosiotaan.

Heikki Santavuori

Tuusulan kunnanvaltuuston maanantai-iltana tekemä päätös Monion kulttuuritalon ja lukion rakentamisesta Hyrylään herätti kummastusta poliitikkojenkin keskuudessa, koska päätös tehtiin suljetuin ovin.

Kysymys oli paitsi Monion rakentamispäätöksestä myös siitä, kuka valitaan sen rakentajaksi.

Skanska valittiin. Päätöksen tausta-aineisto on salassa pidettävää vielä noin kaksi viikkoa. Se tulee julkiseksi vasta valitusajan jälkeen.

Suljetuin ovin tehty päätös valtuustotasolla on hyvin poikkeuksellinen, koska kunnallisvaltuustojen kokoukset ovat lähtökohtaisesti avoimia.

Pormestari Arto Lindberg (sd.) kiinnittikin tähän huomiota kyseenalaistaen menettelyn.

– Se ei sovi valtuuston henkeen.

Menettelystä on kuitenkin vastuussa Lindbergin itsensä johtama kunnanhallitus, joka on hyväksynyt kunnan hankintaohjeiden tiukentamisen.

Kunnansihteeri Tuula Hyttisen mukaan kunnanhallitus tiukensi ohjeita Tuusulan entisen hankintalakimiehen esityksestä. Itse hankintalaki ei ole muuttunut.

Pentti Mattila (kesk.) moitti salassapitoa ja epäili, että suljetuin ovin tehty päätös kaatuisi hallinto-oikeudessa, jos siitä valitetaan.

– Koska hallintolaissa sanotaan, että päättäjien on tiedettävä päätöksen perusteet.

Mattilan mukaan rivivaltuutetutkin olivat tietopaitsiossa.

Esimerkiksi kilpailutuksessa käytetyn laatupisteytyksen he saivat käyttöönsä vasta muutama päivä ennen kuin heidän piti päättää Monion rakentamisesta.

Kuntalaisten kannalta laatupisteytyksessä on kiinnostavaa, ettei Moniosta tulekaan mitään Maailman suurinta hirsikoulua. Sen runko tehdään perinteiseen tapaan betonista.

Kaikki hankinnat tulevat julkisiksi jossain vaiheessa lukuun ottamatta liite-aineistossa mahdollisesti olevia liikesalaisuuksia.

Keskustelu hankintamenettelyn julkisuudesta liittyykin keskeisesti siihen, missä vaiheessa asiat ovat julkisia paitsi päättäjille myös kuntalaisille.

Monion tapauksessa esityslistavaiheessa kuntalaisille ei julkaistu mitään ja rakentamispäätöksen jälkeen kerrottiin, että Skanska valittiin. Liiteaineisto tulee julkiseksi, kun Skanskan kanssa on allekirjoitettu sopimus.

Lisäksi Tuusula tekee sopimuksen Caverion Oy:n kanssa Monion kunnossapidosta 20 vuodeksi.

Moniota puitiin valtuustossa suljetuin ovin pitkään.

Kuntalaisille asiasta oli etukäteen julkaistu vain asian otsikko, josta ilmeni, että kyseessä oli sen hankintapäätös.

Kokouksessa oli toinenkin salainen asia. Se oli niin salainen, ettei siitä ei ollut esityslistalla edes otsikkoa. Se koski erään tontin hinnoittelua. Sen käsittely kesti puoli minuuttia.

Juttua korjattu 12.6. kello 13.30. Muutettu tekstistä ilmaisu hirsirakennus hirsikouluksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat