Paikalliset

Tarhakurtturuusu on eri asia kuin kielletty kurtturuusu

Kurtturuusu Rosa Rigosa on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi, eikä sitä saa enää kasvattaa eikä pitää kaupan.

Taimistoviljelijät Ry

Kurtturuusun kasvattaminen ja kauppa on asetuksella kierretty, mutta tarhakurtturuusuja saa viljellä, myydä ja istuttaa edelleen.

Ruusunjalostajat ovat käyttäneet risteytyksissään kurtturuusua tuomaan pensasruusuihin kestävyyttä ja terveyttä. Nämä risteymät eivät ole haitallisia vieraslajeja, koska niiden lisääntymiskyky ja leviäminen ovat selvästi alkuperäistä luonnonlajia heikompia.

Kurtturuusun (Rosa Rugosa) kasvattamisen ja kaupan kielto tuli voimaan tänä vuonna. Kielto koskee myös kurtturuusun valkokukkaista alba-muotoa.

– Kurtturuusun tunnistaminen ei aina ole aivan helppoa, ja kyllä tästä on hämmennystä ja kyselyitä aiheutunut. Hätäilyäkin on ollut, ja on pantu matalaksi ruusukasvustoja tietämättä varmasti mitä ne ovat, toiminnanjohtaja Jyrki Uimonen Taimistoviljelijät ry:stä kertoo.

Jos kotipihan ruusupensaista ei tiedä, ovatko ne luvallista vai nyt viljelykieltoon laitettua ruusua, tunnistusta voi yrittää asiantuntijan ohjeilla.

– Kurtturuusulla on, niin kuin nimikin sanoo, päältä kurttuiset lehdet. Alapuolelta ne ovat tiheäkarvaiset.

Kukinta-aikana tunnistuksessa auttaa kukan malli.

– Jos kotipihalla on kerrottukukkainen ruusu, se ei ole kurtturuusu. Kurtturuusun kukka on yksinkertainen, ja siinä on viisi terälehteä.

Pensaan korkeudesta tai kasvutavasta on vähemmän apua tunnistuksessa, sillä hyvässä maassa kurtturuusu kasvaa rehevästi, köyhässä kasvualustassa se on pienempi.

– Kurtturuusu on vahvaversoinen ja tekee juurivesoja. Jos kotipihan vanha ruusu on pysynyt vuosia paikallaan eikä ole tehnyt juurivesoja, se ei todennäköisesti ole kurtturuusu.

Syksyllä kurtturuusuun tulee isokokoiset kiulukat, jotka myös antavat vinkkiä tunnistamiseen.

Kurtturuusu on aikaisemmin ollut suosittu kasvi erityisesti julkisessa viherrakentamisessa kuten teiden varsilla ja parkkipaikkojen reunoilla

– Se oli massaistutuksissa edullinen ja varsin terve kasvi. Kurtturuusu sietää tiesuolaa hyvin. koska se on alun perin merenrantakasvi. Uimonen kertoo.

Kurtturuusu on kotoisin pohjoisen Kaukoidän rannoilta.

Helposti leviävänä ja kestävänä kasvina kurtturuusu on osoittautunut haitalliseksi. Se leviää helposti esimerkiksi merenrannoille, täyttää hiekkarannan, haittaa virkistyskäyttöä ja vie tilan muilta lajeilta.

Kurtturuusun hävittäminen on hankalaa. Kielto sen viljelemiselle tuli tänä vuonna, ja siihen on annettu kolmen vuoden siirtymäaika.

– Glyfosaattia voidaan vielä käyttää, ja se on tehokas tähän tarkoitukseen. Jos mekaanisesti lähdetään hävittämään, kasvusto leikataan maata myöten ja se toistetaan monta kerta, aina kun juurivesoja ilmestyy.

Kolmen vuoden siirtymäkausi voi siis olla tarpeenkin, jotta kasvustot saadaan pois.

Uusia ruusuja ostaessaan voi olla varma, että ostaa ihan luvallisia ja laillisia taimia, kun niiden nimilapussa lukee Rosa Rugosa -ryhmä ja sen perässä yksinkertaisissa lainausmerkeissä lajikkeen nimi, esimerkiksi ´Katri Vala´.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat