Viikko

Tansaniassa on oma Kerava-metsä – lukion opiskelijat matkaavat istuttamaan taimet itse

Keravan lukion opettaja Ulla-Maija Myllyluoma (oik.takana) toimii myös Keravan kehitysmaayhdistyksen puheenjohtajana.

Sanna Sarenius

Kaksi vuotta Keravan lukiossa käynnissä ollut Tansania-projekti huipentuu pian yhdeksän päivää kestävään matkaan Tansaniaan Arushan kaupunkiin. Matkalle on lähdössä yhteensä seitsemän lukion toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa sekä kuvataiteen opettaja Hanna Ripatti ja musiikin ja draaman opettaja Ulla-Maija Myllyluoma.

Paikan päällä käydään safarilla, kouluvierailuilla, yövytään teltassa savannilla ja tutustutaan erilaisin tavoin paikalliseen kulttuuriin. Yksi kokonainen päivä on varattu taimien istutukseen keravalaisten tuella alkunsa saaneeseen Kerava-metsään.

Hyväntekeväisyysprojektin jalkautuminen Keravan lukioon selittyy sillä, että Myllyluoma toimii Keravan kehitysmaayhdistyksen puheenjohtajana.

– Olen asunut Keniassa kolme ja puoli vuotta. Kun tulin takaisin Suomeen heräsi ajatus, että meidänkin pitää pystyä tekemään jotakin hyvää täältä käsin, hän kertoo.

Pari vuotta sitten koululla laitettiin pystyyn Tansania-projekti.

– Tansania valikoitui kohteeksi siitä syystä, että sieltä löytyi kehitysyhteistyön kautta valmis auttamiskohde. Keravan kehitysmaayhdistys on tukenut ystävyyskaupunkiamme Arushaa jo yli 30 vuoden ajan erilaisin tavoin.

Kaksi ensimmäistä vuotta Keravan lukiolla auttamiskohteena oli tyttöjen koulutus.

– Tansaniassa arvostetaan koulutusta ja lapset laitetaan mielellään kouluun. Usein kuitenkin ongelmaksi muodostuu koulupuku ja kirjat, joihin perheillä ei aina ole varaa. Ilman koulupukua ei voi mennä kouluun, Myllyluoma selventää.

– Nyt kun ilmastoahdistus lisääntyy nuorten keskuudessa, päätimme panostaa taimien keruuseen ja istuttamiseen Tansaniassa sijaitsevaan Kerava-metsään.

Ilmastonmuutos iskee pahimmin Afrikkaan, jossa sateet ja kuivuus tulevat lisääntymään.

– Se vaikuttaa myös ruoan tuotantoon itäisessä Afrikassa.

Kahden vuoden aikana Tansania-projektissa mukana olevat oppilaat ovat yhdessä keränneet rahaa muun muassa talkootöillä.

– Olemme järjestäneet talkoita, joissa on yhdessä leivottu ja ommeltu tuotteita. Niitä on myyty eri tapahtumissa. Olemme myyneet myös masai-äitien tekemiä käsitöitä, oppilaat kertovat.

Myyntituotot on lähetetty suoraan kohteeseen. Opiskelijat maksavat matkansa itse.

Tällä hetkellä myynnissä on taimia euron kappale. Jokainen myyty taimi tullaan istuttamaan Kerava-metsään. Nyt koossa on 70 taimea, mutta matkalle lähtiessä niitä on todennäköisesti enemmän. Suurin myyntiponnistus tulee tapahtumaan Sirkusmarkkinoilla, jossa oppilaat tulevat myymään taimia lauantaipäivän ajan.

Taimen ostaja saa mukaansa pienen pahvisen puun.

– Se on jotakin konkreettista vastineeksi tehdystä hyvästä teosta, Ripatti täsmentää.

Oppilaat ovat innoissaan tulevasta matkasta.

– Kun koululla mainostettiin tätä projektia, ensimmäisenä minua innosti ajatus siitä, että pääsee matkalle Tansaniaan, eräs oppilaista kertoo.

– On hienoa, että pääsee tekemään hyväntekeväisyyttä koulun kautta, toinen lisää.

Moni aikoo viedä paikalle aivan konkreettista apua.

– Otan mukaan reilusti kouluvihkoja ja muita koulutarvikkeita. Minulle antaa todella paljon, että pääsen itse auttamaan ja antamaan avun suoraan, eräs oppilaista sanoo.

– Toivomme, että esimerkkimme voi innostaa muitakin kouluja auttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat