Puheenaihe

Videot: Jättikokoiset hämähäkit valtasivat uuden asuinalueen Helsingissä – ”Niitä on myös sillankaiteissa”

Varastohämähäkin arvioidaan levinneen Suomeen Keski- tai Etelä-Euroopasta.

Anton Soinne / Arkisto

Helsingin Kalasatamassa asukkaat ihmettelevät kaduille ja rakennuksiin ilmestyneitä isokokoisia hämähäkkejä.

Kalasataman Facebook-ryhmässä uusista tulokkaista on käyty keskustelua alueella asuvan Siiri Seesvaaran kuvattua hämähäkin Junonkadulla.

– Onks tää nyt se varastohämähäkki? Ihan valtava, tuossa se Junonkadulla chillaili, Seesvaara kertoi ladattuaan Facebookiin videon hämähäkistä.

Monet videota kommentoineet ihmiset kertoivat huomanneensa samoja eläimiä. Hämähäkkejä on bongattu myös sisätiloista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hämähäkkivideon ladanneen Seesvaaran arvio hämähäkin lajista on todennäköisesti oikea.

Ilta-Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Timo Pajunen sanoo, että varastohämähäkkejä (Erategina atrica) tavataan nyt ympäri Suomen. Erityisesti otuksia on rannikkokaupungeissa, ja Helsingissä varastohämähäkit viihtyvät jopa keskustassa.

Pajusen mukaan varastohämähäkkejä voi löytää nyt jopa kylpyhuoneista ja keittiöistä. Yleensä samassa rakennuksessa elää useampi yksilö, hän sanoi IS:lle.

Varastohämähäkin arvioidaan saapuneen Suomeen todennäköisesti tavaralähetysten mukana Keski- tai Etelä-Euroopasta. Helsingin yliopistolehdessä tulokkaasta kerrottiin jo vuonna 1996.

– Ihmiset tuovat usein näytille myös 30 vuoden aikana Suomeen Keski-Euroopasta kotiutunutta varastohämähäkkiä (Tegenaria atrica), joka on todella suurikokoinen, raajoineen kaikkineen 6–7 senttiä. Sillä on vahva kanta suur-Helsingin alueella, ulkona luonnossa se ei pärjää lainkaan, artikkelissa kerrottiin.

Varastohämähäkit ovat saalistajia, mutta ihmisille ne eivät ole vaarallisia, vaan niiden luonnollisia kohteita ovat hyönteiset. Silti sisätiloissa elävän varastohämähäkin kohtaaminen voi nostaa ihokarvat pystyyn.

– Hyi saa-tana, kommentoi eräs mies hämähäkkivideota Facebookissa.

– OMG – mä en kestä, noita hämiksiä on myös sillankaiteissa, sellaisia isoja, pyöreitä palleroita.. valtaako ne nyt koko Kalasataman? pohti videota kommentoinut nainen.

Myös Siiri Seesvaara kertoi, että hämähäkkejä löytyy paljon läheiseltä Isoisänsillalta. Seesvaara kommentoi otuksia asiantuntevasti.

– Sillalla olevat hämähäkit ovat jonkin verran pienempiä (kuin Junonkadun hämähäkki). Ne voivat olla rantahämähäkkejä, hän arvioi Helsingin Uutisille.

Moni Seesvaaran hämähäkkivideon Facebookissa nähnyt piti eläimiä tervetulleena.

– Komea hämis.

– Söpö.

Katso alla olevalta Siiri Seesvaaran videolta hämähäkkien kiipeilyä sillankaiteissa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat