Viikko

Majakkaelokuvia ensi kertaa Jokelassa

Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevan Märketin majakan lähivedet ovat koituneet kymmenien laivojen kohtaloksi.

Pekka Väisänen

Suomen Majakkaseuran uusi elokuva Haaksirikkojen Märket nähdään ensi kertaa Keski-Uudellamaalla Jokelan kirjaston Jokela-salissa keskiviikkona 9. lokakuuta. Tilaisuudessa nähdään myös seuran suosituin elokuva Bengtskärin tarina.

Haaksirikkojen Märket kertoo viiden hylyn tarinan Suomen vaarallisimpiin kuuluvalla Märketin merialueella. Niistä neljä oli pitkään kateissa, viimeisin löytyi tämän vuoden toukokuussa.

Hyvin harvinaista kuvamateriaalia on saatu majakkalaiva Storbrottenin hylystä, jossa nähdään merenpohjalla makaava ehjä majakkalinssi. Myös videokuva sukellusvene S-2:n hylystä lähellä Märketin majakkaa on ainutlaatuista. Nykyisin alueella on kuvaus- ja vierailukielto.

Elokuvassa esiintyvät myös muun muassa majakkahistorioitsija Seppo Laurell ja Märketin majakanvartija Kar-Erik "KEE" Eriksson.

43 minuutin dokumentin on ohjannut Sakari Manninen. Siinä on käytetty useiden suomalaisen ja ruotsalaisten sukellusryhmien kuvamateriaalia.

Toisena elokuvana nähdään 2018 valmistunut Bengtskärin tarina (40 min). Elokuva kertoo koko Bentgtskärin majakan tarinan, mutta erityistä painoa pannaan dramaattisille sotatapahtumille.

Kello 18 alkavaan tapahtumaan on vapaa pääsy. Suomen Majakkaseura järjestää samassa yhteydessä majakkatuotteiden myyjäiset. Tuotto käytetään majakoiden kunnostukseen ja Storbrottenin linssin nostohankkeeseen.

Haaksirikkojen Märket nähdään myös Hyvinkäällä Hyvinkäänkylän työväentalolla 14. joulukuuta.

– Sen lisäksi pyrimme järjestämään 1–2 muuta näytöstä Keski-Uudellamaalla loka-marraskuussa. Meillä on täällä erittäin innostunut katsojakunta, sanoo Majakkaseuran kiertuevastaava Pekka Väisänen.

 

Majakkaelokuvien esitys Jokelan kirjaston Jokela-salissa ke 9.10. klo 18 alkaen. Vapaa pääsy. Järj. Suomen Majakkaseura.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat