Viikko

Me-talolla on vauhti päällä

Me-talo on toiminut Keravan kirjaston toisessa kerroksessa kaksi vuotta, ja tupa on täynnä toimintaa. Lankoja pitävät käsissään Susan Ihanainen ja Marika Lähdeniemi.

Anton Soinne

Keravan Me-talolla on meneillään vauhdikas syyskausi. Toimintaa järjestetään jo muuallakin kuin omissa tiloissa kirjastolla.

Me-talo täytti viime viikolla kaksi vuotta. Talo tarjoaa keravalaisille kohtaamispaikan ja paljon toimintaa perheille. Liikkeelle lähdettiin Me-säätiön rahoituksella, ja nyt rahoittaja on Keravan kaupunki. Jatko ratkeaa kaupungin budjetin myötä. Talon toiminnasta vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri.

Kävijöitä ainakin riittää: 2600 käyntiä ja 900 eri kävijää kuukaudessa on nyt keskiarvo.

Talossa on sekä avointa toimintaa että monenlaista ohjattua ohjelmaa. Toiminta muotoutuu sen mukaan, mitä kävijät toivovat. Nyt Me-talo levittäytyy jo seiniensä ulkopuolellekin.

– Täällä on toiminut läksykerho, jossa on ollut ohjaajina vapaaehtoisia Keravan lukiolaisia. Ahjon koululta toivottiin, että kerho toimisi sielläkin, kun se on vähän etäällä kirjastolta. Nyt Ahjossa on läksykerho kahtena päivänä viikossa, tiistaisin ja torstaisin, Me-talon koordinaattorit Marika Lähdeniemi ja Susan Ihanainen kertovat. Läksykerhoa koululaisille pitävät työntekijä ja vapaaehtoiset.

Pompitin kanssa yhteistyössä pyörii parkour-treeni.

– Sitä on toivottu, ja omat keravalaiset, taitavat parkour-harrastajat ohjaavat. Parkour on suunnattu noin 10–12-vuotiaille. Paikkana on Pompit.

Me-talon omissa tiloissa kirjastotalossa pidetään naisten liikuntaa, jonka aikana on lastenhoito. Kaupungin työntekijä ohjaa liikuntaa, ja me-talon väki leikittää lapsia sillä aikaa.

Yksi tämän syksyn jutuista on lapsiparkki ilta-aikaan.

– Joka toinen maanantai on iltaparkki, johon voi tulla koko ajaksi tai vaikka puoleksi tunniksi. Vanhemmat pääsevät asioimaan kaupoissa, käymään lenkillä tai tekemään jotakin muuta. Lapsi voi myös tulla tänne harjoittelemaan hoidossa olemista.

Digitaalisen arjen perusvalmiuksia kehittävä Digistä mua -hanke on sekin löytänyt tiensä Me-taloon. Tarjolla on laitteiden käytön opastusta perheille ja maahanmuuttajille. Mukaan tulee myös Nordean vastuullisuustiimi.

– Nordean työntekijät tulevat antamaan talousneuvontaa ja opastamaan laitteiden käytössä, Marika Lähdeniemi ja Susan Ihanainen kertovat.

Tiistaina Me-talolla oli infotilaisuus uudesta Luetaan yhdessä -toiminnasta. Siihen haetaan nyt vapaaehtoisia.

– Täällä on ollut suomen kielen opetusta, mutta kerran viikossa ei oikein riitä. Luetaan yhdessä on sille täydennystä. Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään erityistä osaamista, vaan riittää kun puhuu, lukee ja kirjoittaa suomea.

Nopeasti toteutui toive perheille suunnatusta ensiapuillasta. Yhteistyökumppanina on luonnollisesti SPR, ja vähän aikaa sitten esitetty toive toteutetaan marraskuussa. Toimintaan otetaan uusia juttuja muutenkin vikkelästi.

MLL:n Keravan yhdistyksen iltaperhekahvila toimii joka toinen maanantai kello 17–19 Me-talon tiloissa. Isäkahvila on joka toinen torstai.

– Isiä lapsineen on ollut mukavasti mukana, ja myös muussa toiminnassa heitä on jatkuvasti.

– Se on hieno juttu.

Työn alla on muun muassa oman uimahallivuoron järjestäminen naisille, vaikkapa tunti viikossa. Sille olisi kysyntää.

– Ei pelkästään musliminaisille, vaan kaikille, joista on mukavampi tulla esimerkiksi lasten kanssa uimaan naisten kesken.

Me-talon ohjelmaa

Poimintoja hjelmasta:

to 11.10. avoin 9-12 ja 14-20; klo 9-10.30 cv-paja; klo 10.30–12 Avoin suomen kielen

ryhmä; klo 14.30-15.30 Läksykerho; klo 17.30–19 Isäkahvila; klo 17-20 Kerbiili, nuorten ilta

e 11.10. klo 9.30–11.30 Perhekahvila

ma 14.10. avoin 13-15; klo 13-15 pop up biljardi & pingis; klo 17–19 Perhevalmennus; klo 18–20 neulontailta; klo 17-19 MLL Keravan yhdistyksen uusi iltaperhekahvila.

ti 15.10. avoin 9.30-16.30; klo 14–16 Vauva- ja taaperotreffit

ke 16.10. avoin 9- 15.30; klo 9.30–11 Neuvolan vauvaryhmä; klo 9-11 Perheliikunta; klo 16–18 Maahanmuuttopalveluiden avoin asiointipalvelu; klo 17 Yhden vanhemman perheiden olohuone; klo 17 Kurry ry lautapeli-ilta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat