Paikalliset

Keravalaispoliitikko sohaisi syntyvyyskeskustelua: Ilmaiskondomeihin pitäisi puhkoa reikiä

Maksuton ehkäisy puhuttaa yhä Keravalla. Kaupunki päätti kaksi vuotta sitten hankkia Kolli-kondomeja, joita alettiin jakaa ilmaiseksi alle 20-vuotiaille nuorille. Kondomeja on jäämässä yli vanhentuneina.

Anton Soinne

Keravalla on syntynyt värikästä keskustelua sosiaalisessa mediassa syntyvyyden vauhdittamiskeinoista sen jälkeen kun valtuutettu Lahja Havansi (ps.) heitti Keravan politiikkaryhmässä Facebookissa, että päätös ilmaisten kondomien jakamisesta nuorille on ollut virhe:

"Nyt kolme vuotta myöhemmin pähkätään kun ei lapsia synny. Voi voi. Lähes kaikki valtuutetut olivat sitä mieltä, että vapaa seksi kukoistakoon alle 25- vuotiailla ja lapsia ei saa tulla. Oisko nyt paikallaan palkata reikien tekijä noihin Keravan Kolli- kondomeihin", kirjoitti Havansi.

Ehdotus poiki parisataa kommenttia ja siellä myös oikaistiin, että alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy toteutettiin Keravalla alle 20-vuotiaille ja se oli kaksi vuotta sitten.

Oliko Havansi mielipiteineen vakavissaan vai tahallaan provosoiva?

– Kyllä se leikkimielellä oli tehty, mutta leikin varjolla voi tuoda esiin kipeitäkin asioita, vastaa Havansi, joka on tyytyväinen ja ahkera somen käyttäjä, koska sen avulla pystyy kartoittamaan erilaisia näkökantoja.

Havansi pohtii, että onhan se ristiriitaista, kun Keravallakin on useampi vuosi pohdittu miten saadaan nuorten raskaudet ehkäistyä ja nyt syntyvyyden laskusta on tullut koko maan suru.

Havansi (74) on kolmen lapsen äiti ja seitsemän lapsen mummi, joka ennen eläköitymistään toimi vuosia terveydenhoitoalalla ja on koulutukseltaan gerontologi. Kaupunginvaltuuston lisäksi hän istuu sosiaali- ja terveyslautakunnassa, Keudan valtuustossa ja on kirkkovaltuutettu.

Havansi myöntää olevansa vanhanaikaisia kristillisiä arvoja kannattava.

Niillä on vaikutusta lasten ja nuorten myöhempään elämänkulkuun.

– Ensin ihastutaan, sitten rakastutaan ja sitten mietitään, että olisiko tuosta toisesta lapseni äidiksi tai isäksi, pohdiskelee Havansi.

Hän näkee ettei lapsia ja nuoria riittävästi ohjata kodeissa oikeaan suuntaan: pyhät asiat ovat arkipäiväistyneet ja nuoret ovat eksyksissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Keravan Kolli -kondomit tarkoitettiin alle 20-vuotiaille nuorille, mutta niitä hamuavat isätkin – eivät näytä vähentäneen raskauksia tai sukupuolitauteja nuorilla26.8.2019 06.00
Kerava hankki viime vuonna 40 000 kondomia Kaalimadolta – vanhenevatko ne nyt kaupungin käsiin? "Nuoret eivät ehdi millään paukuttaa"25.8.2019 11.00
Kerava-kondomien valmistumiseen hidaste – tuotteen nimestä epäselvyyksiä paikallisen yhdistyksen kanssa 3.2.2018 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat