Viikko

21-vuotiaana unelmaduunissa – lue, miten muusikko Miika Aukio valmistautuu kirkko- ja klubikeikkaan

- Petri Laaksosen keikalla pukeudun tummaan pukuun. Erja Lyytisen keikalla on päällä rennompaa mustaa ja silmissä kajalia, Miika Aukio kertoo.

Anne Kanerva

Ensi keväänä muusikoksi valmistuvaa Miika Aukiota on viety kesken opintojen monenlaisille esiintymislavoille.

21-vuotiaan kosketinsoittajan kalenterissa on niin gospel-, pop-, jazz- kuin bilekeikkoja eri kokoonpanoissa. Niiden kanssa hän esiintyy sujuvasti kirkoissa, klubeilla ja konserttisaleissa.

– Palasin hiljattain Ranskasta, jossa keikkailin kolme viikkoa blueskitaristi Erja Lyytisen kanssa. Tuurasin kiertueella vakituista kosketinsoittajaa, Juha Kuoppalaa, Aukio kertoo.

Tänä syksynä hän kiertää Suomea 25-vuotistaiteilijajuhlaa viettävän laulaja-lauluntekijä Petri Laaksosen kanssa. 30 konsertin kiertue kestää kaksi kuukautta.

Syyskuussa kiertue pysähtyi Keski-Uudellamaalla. Tiettävästi ensimmäistä kertaa Järvenpään kirkossa kuultiin Laaksosen säveltämä, euroviisuja varten tehty Sata salamaa.

Petri Laaksosen tunnetuin kappale Täällä Pohjantähden alla saa perinteisesti kuulijat pyyhkimään silmiään. Miten on soittajan laita?

– Laulu on koskettava, mutta soittajana olen omassa kuplassani ja keskityn työhöni, Miika Aukio naurahtaa.

Nuori kosketinsoittaja on syntynyt Mäntsälässä, josta hän yläkouluikäisenä muutti perheineen Järvenpäähän.

– Aloitin melko pienenä soittamaan rummuilla soittotilassa kotona. Paukuttelin isoveljien kanssa rumpuja kuulokkeet päässä aina kun mahdollista.

Myöhemmin mukaan tuli pianonsoitto ja opiskelu Keskisen Uudenmaan Musiikkiopistossa.

Tärkeä suunnannäyttäjä musiikin alalla on ollut Järvenpään seurakunnan bänditoimintaa pyörittävä muusikko Make Perttilä.

– Kyselin häneltä tiuhaan kaikkea mahdollista musiikista. Häneltä sainkin paljon faktaa ja vinkkejä. Jos joku musiikillinen esikuva lähipiiristä pitäisi mainita, Make se varmasti olisi.

– Olen aina ollut aika ennakkoluuloton ja hakeutunut vaistomaisesti parempieni seuraan. Uskon että nöyrästi kyselemällä ja selvää ottamalla itse oppii parhaiten.

Hän valmistuu Helsingin Pop & Jazz Konservatoriosta muusikoksi ensi keväänä.

– Tämä on minun unelmaduuni. Mahtavaa että saan tehdä sitä jo 21-vuotiaana ihan täyttä häkää. Nälkä kasvaa syödessä, ja tavoitteet pitää aina asettaa yläkanttiin. Koen että minulla on paljon annettavaa musiikille. Sitä voisi olla esimerkiksi oman musiikin tekeminen.

Miika Aukion kädenjälki näkyy rippikoululaisten tuntemassa punakantisessa Nuoren seurakunnan veisukirjassa. Vuoden 2015 painoksesta löytyy hänen kappaleensa Huokaus.

Muusikon liikkuva keikkaelämä rutiineineen on tänä syksynä tullut tutuksi.

Seuraavaksi Aukio pakkaa kosketinsoittimensa Petri Laaksosen autoon, joka suuntaa keulan ensin Länsi-Suomeen, myöhemmin syksyllä maan itäosiin.

– Starttaamme yleensä aamulla ja käymme matkalla syömässä. Konsertit ovat kirkoissa. Perillä laitamme kaiken valmiiksi ennen konserttia. Bäkkärinä toimii sakasti.

– Jos yövymme hotellissa, on aikaa harjoitella, kuunnella musiikkia sekä käydä lenkillä tai kuntosalilla.

Pukeutuminen on osa muusikon valmistautumista. Täällä Pohjantähden alla -kiertueella soittajat laittavat päälleen tumman puvun.

Erja Lyytisen keikalla vaatetus voi olla jotain rentoa, mutta mustaa.

– Ja silmiin vedetään kajalit. Siskoni opetti niiden tekemisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat