Viikko

Yleisöluennolla opit kannustamaan lasta oikein – Järvenpään opisto tarjoaa johdatuksen ratkaisukeskeiseen kasvatukseen

”Johdatus ratkaisukeskeiseen kasvatukseen”-luennon pitää KM Taina Järveläinen.

Päivi Kuusimäki

Positiivinen palaute on tehokkain tapa vaikuttaa käyttäytymiseen. Muun muassa palautteen antamisen taitoon on oppia tarjolla Järvenpään opistossa ensi keskiviikkona. Yleisöluennon otsikko on Johdatus ratkaisukeskeiseen kasvatuksen, ja sen pitää KM, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Taina Järveläinen. Hän on pitänyt Järvenpäässä myös Muksuoppi-kurssin, jolla syvennetään ratkaisukeskeisen kasvatuksen oppeja.

Ratkaisukeskeisessä ajattelussa ei juututa puimaan ongelmaa eikä sen syitä, vaan käännetään ongelmat haasteiksi ja oppimistarpeiksi.

Taina Järveläisen luennolla mietitään, miten voi antaa positiivista palautetta, kehua ja kannustaa oikein. Luennolla käydään läpi tapoja toimia lasten kanssa yhteistyössä niin, että käyttäytyminen on sellaista kuin toivotaan.

Yhteistyössä lapsen kanssa toimiminen ei tarkoita sitä, että aikuinen luopuisi päätösvallastaan ja vastuustaan.

– Aikuinen päättää mitä pitää tehdä, ja niin sen pitää ollakin. Kysymys on siitä, miten saadaan lapsi tekemään niin kuin pitää.

– Kannustaminen on tehokkaampi tapa kuin kieltäminen. Ihminenhän ei ole halukas lopettamaan jotakin.

Kasvattaminen on myös viestintää, ja luennolla perehdytään kommunikaatiotaitoihinkin. Ei ole itsestään selvää, että lapsi tietää mitä häneltä odotetaan, kun aikuinen sanoo, että olepas nyt kiltisti.

– Toivon, että luennolle tulee ihmisiä, joilla on lapsia tai lapsenlapsia tai jotka ovat muuten lasten kansa tekemisissä, Taina Järveläinen sanoo. Näkökulmia hakemassa käy hänen mukaansa myös alan ammattilaisia.

Johdatus ratkaisukeskeiseen kasvatukseen on Järvenpään opiston tämän syksyn viimeinen yleisöluento.

Taina Järveläinen: Johdatus ratkaisukeskeiseen kasvatukseen. Järvenpään opiston yleisöluento ke 13.11. klo 18–19.30 Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa. Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat