Viikko

Matkalle Tuusulaan - tunnusesineet antavat ajateltavaa

Museoamanuenssi Harri Nyman antaa vinkin siitä, mistä materiaalista ensimmäinen Tuusulan tunnusesine on valmistettu.

Anton Soinne

Tuusulassa ollaan, mutta mistä kunnan nimi tulee ja mitä se tarkoittaa? Tuusula-nimen jäljille lähdetään avaamalla paketti, josta paljastuu ensimmäinen Tuusulan tunnusesine.

– Sitä saa tunnustella, miettiä mistä se on tehty ja mihin sitä on käytetty, Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi Harri Nyman kertoo. Hän on muutaman vuoden ajan pitänyt koululaisille Tuusulan tunnusesineet -tunteja, jotka johdattavat kotiseututiedon pariin.

Tunnusesineitä tutkitaan neljäsluokkalaisten kanssa, kun valmistaudutaan kotiseuturetkeen.

– Kun annan vähän vinkkiä, päädytään siihen, että ensimmäinen tunnusesine on tehty sarvesta ja kuulunut metsästäjän varusteisiin.

Esine on ruutisarvi, jonka muodossa näkyy kalan pää.

– Sen huulet suipistuvat samoin kuin ihmisen huulet, kun sanoo Tuusula.

Sitten päästäänkin miettimään kunnan nimen alkuperää. Vahva teoria on, että nimen taustalla on ihmisen nimi Tuusa. Alueelle asettuneiden metsästäjien nimestä tuli vähitellen paikan nimi.

– Tuusulan taustalla voi olla myös teonsana tuusia.

– Se liittyy metsästykseen, siihen kun koira nuuskii jälkiä ja ajaa riistaa, Harri Nyman kertoo.

Muut tunnusesineet vievät ensin maalaiskyliin ja elämään, jossa kaikki tehtiin itse. Sitten kierretään taajamat. Jokela, Kellokoski ja Hyrylä saavat sijansa esineiden kautta tehtävällä kierroksella.

Koululaisten tunti pohjustaa kotiseuturetkeä. Kokonaisuus on rakennettu vuonna 2016, kun kotiseutuopetukselle tehtiin uudet suunnitelmat. Sen jälkeen menetelmä on saanut paljon kiitosta, ja tämän kokonaisuuden ovat nähneet monet koululaiset.

– Yli 2000 neljäsluokkalaista on tähän mennessä osallistunut. Tänä syksynä olen pitänyt 25 tuntia, Harri Nyman kertoo.

Tutustuminen kotiseutuun luo paikoille merkityksiä ja niihin liittyville asioille kiinnostavuutta.

Tuusulan tunnusesineet -tuntia on tarjottu myös aikuisille. Yhdistykset, opistot ja ikäihmisten olohuoneet ovat olleet tilaajina. Kun aikaa on käytettävissä enemmän kuin koulutunnilla, voidaan mukaan ottaa vielä esine, joka vie ajassa todella kauas.

– Tämä on hieman vanhempi kuin Egyptin pyramidit, Nyman esittelee kivitalttaa. Tuusulanjärven rantamilta löytynyt esine on upeaa työtä, ja sen materiaali on suomalaista kiveä.

 

 

Yleisötilaisuus. Yleisötyön amanuenssi Harri Nyman kertoo ke 27.11. klo 18 Kellotuvalla, Koulutie 20, Tuusulan tunnusesineistöstä. Tilaisuuden jälkeen myös kaikille avoin Me Kellokoskelaiset ry:n syyskokous.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat