Viikko

Floristimestari kertoo, mistä joulukukkatrendit syntyvät

Perinteiset värit saavat seurakseen uusia trendivärejä, floristi Tiina Eskelinen ja yrittäjä, floristimestari Tuija Saarela Pitkäsen kukkakaupasta kertovat.

Jan Pippingsköld

Minkä värinen on sinun joulusi? Kun tätä kysyttiin järvenpääläisiltä, yhdeksän vastaajaa kymmenestä valitsi punaisen tai punaisen ja valkoisen. Kyselyn teki Pitkäsen kukkakauppa asiakaskilpailun yhteydessä.

Perinteisillä väreillä on vahva asemansa, mutta uutta tulee niiden rinnalle.

– Kotimaisissa lehdissä on ollut paljon esillä vaaleanpunainen, floristimestari Tuija Saarela ja floristi Tiina Eskelinen kertovat.

– Tumma luumu, metallisävyt, konjakki, monta hienoa väriä.

Muun muassa nämä trendivärit ovat nyt kaupassa esillä.

– Olimme syksyllä messuilla Pariisissa, ja siellä tuli vahvasti esiin art deco -tyyli, joka henkii menneen maailman glamouria. Art decon aikakausi oli 1920-luvulta toiseen maailmansotaan. Silloin naiset leikkasivat polkkatukan, tuli charleston ja muut. Nämä värit liittyvät siihen.

Sieltä asti siis ammennetaan taas vaikutteita. Kukkatrendit kulkevat samoja linjoja kuin sisustuksen ja vaatteiden trendit. Esimerkiksi keltainen väri on nyt sisustuksessa vahva trendiväri, samoin vaatteissa se näkyy. Joulukukissa keltaista tarjoavat joulutähti ja hyasintti.

– Kultaan yhdistettynä keltaisesta saa myös oikein juhlavaa.

– Pikkuhavut ovat trendikkäitä nyt, esimerkiksi terrakotta-astia ja kolme pikku havukasvia ovat selkeä ja linjakas istutus nuorelle asiakkaalle.

– Tillandsiaa ja mehikasveja käytetään paljon, ne ovat helppoja ja kestäviä.

Lasiastiat ovat aina kiva juttu: kirkas lasi on selkeä, ja kun jouluistutus on aikansa ilahduttanut silmää, astia löytää vielä uutta käyttöä.

– Oksat ja heinät ovat suosittua luontoteemaa, ja niitä käytetään paljon. Esimerkiksi bamba-heinää on monissa väreissä. Heiniä voi yhdistellä leikkokukkien kanssa.

– Helleborus eli jouluruusu on myös tuttu ja hyvä kasvi istutuksissa.

– Emme pelkästään seuraa trendejä, vaan haluamme myös tarjota asiakkaille omia juttuja, elämyksiä ja yllätyksiä. Yllätys voi olla vaikka apina jossakin paikassa.

– Vanha puutarhaympäristö inspiroi. Tämä on rento, boheemi kukkakauppa, Saarela ja Eskelinen kertovat.

– Messut, kulttuuri ja museot antavat sielunruokaa ja tietoa, uskallustakin, Tuija Saarela sanoo. Liikkeen väki käy usein messumatkoilla.

Valmiiden asetelmien lisäksi saatavilla on omien toiveiden mukaan tehtävät työt. Myös perinteistä kiinni pitäville löytyy kukkansa. Tuttuja suosikkeja ovat muun muassa joulutähti ja hyasintti, joista löytyy värejä.

Tuija Saarela kertoo, että liikkeessä käy paljon asakkaita, jotka ovat asioineet siellä jo kolme vuosikymmentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat