Viikko

Kurssin kautta radioaalloille

Elias Pylkkänen OH2EP, Aarno Järvinen OH3HAI sekä Juhani Horelli OH3ZQ Keski-Uudenmaan radioamatörien kerhoaseman äärellä. Kirjainyhdistelmät nimien perässä ovat herrojen radiokutsuja. - Arkistokuva

Jan Pippingsköld

Nopeaan tahtiin kuuluvat pitkät ja lyhyet piippaukset eli morsemerkit eivät ole kadonneet radioaalloilta, mutta sähkötystä osaamatonkin pääsee viestittelemään oman radioamatööriaseman kautta. Aseman saa panna pystyyn suoritettuaan pätevyystutkinnon ja saatuaan virallisen luvan Tutkinnossa testataan määräysten ja liikennöinnin osaamista ja tekniikan tuntemusta.

Jos radioaaltojen maailma kiehtoo, radioamatööritoiminnan perusteet voi ottaa haltuun tammi-helmikuussa järjestettävällä kolmen viikonlopun kurssilla. Kurssin järjestää paikallinen radioamatöörikerho Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry OH2AP, ja se pidetään Järvenpäässä. Kerholla on tila aivan Järvenpään rautatieaseman ja kirjaston läheisyydessä.

Kurssi alkaa viikonlopusta 25.–26. tammikuuta ja jatkuu helmikuun puolivälissä. Viimeinen kurssiviikonloppu on helmi-maaliskuun taitteessa.

Kurssin päätteeksi voi osallistua radioamatööritutkintoon.

 

Radioamatöörien yhteyksiä voi kuunnella kuka tahansa, mutta mukaan viestien vaihtoon pääsee vain tutkinnon suorittanut ja luvan saanut amatööri. Hän saa käyttää lähetintä. Luvan myöntää Traficom.

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP järjestää perusluokan tutkintoon valmistavia kursseja vuosittain. Kurssit pidetään pääsääntöisesti kerholla.

– Kurssilla perehdytään radioamatöörin pätevyystutkintomateriaaleihin, jotka koostuvat kahdesta osasta: radioliikenteeseen liittyvät kansainväliset määräykset ja liikennöinti, sekä radioamatööritoimintaan kuuluvan tekniikan perusteet. Tekniikka-osuuskaan ei ole rakettitiedettä vaan ihan tavallisen kaverin osattavaa perusasiaa, kerhon nettisivuilla kerrotaan.

– Kurssimaksuna on oppimateriaalin hinta, johon sisältyy kerhon jäsenmaksu.

Kerho järjesti kurssiin myös viime syksynä. Nyt opiskellaan viikonloppuisin, mikä sopii hyvin työ- tai opiskelukiireissä arkisin kiinni oleville.

Sähkötystaitoa ei siis radioamatöörilupaan vaadita, mutta tämä pitkään käytössä ollut liikennöintimuoto pitää edelleen pintansa. Myös siihen löytyy opetusta, jos kiinnostuneita on. Kokeneet kerholaiset sanovat, ettei sähkötys ole vaikeaa oppia, mutta vaatii vaivannäköä.

 

Radioamatöörillä on kavereita ympäri maailman. Radiokeleistä eli kulloinkin vallitsevista olosuhteista riippuen yhteyksiä voi pitää hyvinkin pitkien matkojen taakse. Yhteyden aikana vaihdetaan ainakin kuuluvuusraportti ja yleensä myös tietoja siitä millaisella antennilla ja muulla laitteistolla kumpikin juttukumppani operoi.

– Sitten jutellaan koirista, lapsenlapsista ja vaikka mistä, kerhon puheenjohtaja Juhani Horelli kuvaili Keski-Uusimaa Viikon jutussa viime keväänä.

Yhteydet ovat radioamatööritoiminnan ydin, ja niistä puhutaan myös silloin kun harrastajat tapaavat kursseilla, leireillä tai kerhoilloissa.

Radioamatööritoimintaan pääsee mukaan kohtuullisin kustannuksin. Oman lyhytaaltoaseman saa pystyyn satasilla, ja muutaman kympin hintaisella käsiradiolla voi pitää yhteyksiä toistinaseman kautta.

Perusluokan tutkintoon tähtäävä viikonloppu-intensiivikurssi: K-moduuli (määräykset) ja T1-moduuli (tekniikan perusteet). Kurssit ovat koko päivän (6 h) lauantaina ja sunnuntaina: 25-26.1. sekä 15-16.2. ja 29.2. – 1.3. Ilmoittautuminen s-postiin: [email protected] ja lisätietoja: www.oh2ap.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat