Paikalliset

Henkilökunta oirehtii edelleen – Pellavan päiväkodin sisäilmaongelmille ei näy loppua

Kuusivuotiaan Sisun äiti Ulla Siimes toivoo, että Pellavan päiväkoti saataisiin siihen kuntoon, etteivät siellä oirehtisi lapset eivätkä henkilökunnan edustajat.

Sauvo Jylhä

Tuusulan Riihikalliossa sijaitsevan Pellavan päiväkodin sisäilmaongelmille ei näy loppua, vaikka vuonna 2013 valmistuneeseen päiväkotiin tehty remontti valmistui jo viime keväänä. Remontin yhteydessä päiväkodissa uusittiin muun muassa lattioita. Siitä huolimatta henkilökunnan oirehdinta jatkuu.

– Uusiin materiaaleihin tottuminen vie oman aikansa, mutta henkilökunta raportoi samoista oireista vielä vuodenvaihteessakin, Tuusulan sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö ja kohdekohtaisen sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Tiina Simons kertoo.

– Yleisesti ottaen sisäilman aiheuttamat oireet voivat olla monenlaisia. On muun muassa hengitystieoireita, ihottumaa ja päänsärkyä.

Viimeisimmät sisäilmatutkimukset päiväkodissa on tehty joulukuussa. Niiden tulokset valmistuvat tammikuun loppuun mennessä.

– Korjaaminen on vaikeaa, kun lisätutkimuksissa ei ole toistaiseksi löytynyt selkeää korjattavaa, Simons toteaa.

– Mutta joissain päiväkodin tiloissa henkilökunta oirehtii selvästi enemmän kuin toisissa.

Vaikka sekä lapset että aikuiset viettävät aikaa samoissa tiloissa, ovat Pellavan päiväkodin lapset toistaiseksi välttyneet oireilta.

– Mitä iäkkäämmistä ihmisistä on kyse, sitä enemmän he ovat jo altistuneet sisäilmaongelmille ja sitä helpommin he myös altistuvat uudestaan, Simons huomauttaa.

 

Pellavan päiväkodin sisäilmatyöryhmään kuuluva vanhempien edustaja Ulla Siimes kertoo, että vanhemmat ovat suhtautuneet päiväkodissa ilmenneisiin sisäilmaongelmiin rauhallisesti.

– Mitään paniikkitunnelmaa ei missään vaiheessa ole ollut. Vanhempien huolta on helpottanut se, että lasten oireilu on ollut vähäistä, Siimes kertoo.

– Vanhemmat tietenkin toivovat, että päiväkoti saadaan sellaiseen kuntoon, että siellä ei oireilla.

Siimeksen nuorempi lapsi on tällä hetkellä esiopetuksessa Pellavan päiväkodissa. Kun ensimmäiset sisäilmaongelmat Pellavan päiväkodissa havaittiin ja ensimmäinen korjausremontti alkoi pari vuotta sitten, vietti nyt 6-vuotias Sisu puoli vuotta väistötiloissa Mainingin päiväkodissa.

– Sen jälkeen hänen sisäilmaongelmaan liittämäni oireet helpottivat, Ulla Siimes kertoo.

Ulla Siimes kehottaa päiväkotien sisäilmaongelmista huolestuneita vanhempia tutustumaan Tuusulan kunnan nettisivuilta löytyviin sisäilmaraportteihin.

– Niiden perusteella vanhemmat voivat tehdä omat ratkaisunsa päiväkotipaikkaa valitessa.

Samaan aikaan Tuusulassa ollaan sulkemassa Sahankulman alueella sijaitsevaa Etelärinteen päiväkotia, jossa ei – ainakaan vielä – sisäilmaongelmia ole havaittu. Ensi syksystä alkaen päiväkodin 30 lasta aloittavat hoidon Tuusulan muissa päiväkodeissa.

– Vaikkei sisäilmaongelmia vielä ole havaittukaan, alkaa Etelärinteenkin päiväkoti olla jo haasteellisessa peruskorjausiässä, huomauttaa Tuusulan varhaiskasvatuspäällikkö Hannamari Halinen.

– Viime syksynä päiväkodissa oli jo kattovuoto.

Etelärinteessä uusien päiväkotipaikkojen hakeminen aloitetaan jo tammi–helmikuussa, jolloin vanhemmat saavat esittää toiveensa lastensa tulevasta hoitopaikasta.

– Etelärinteen lapset sijoitetaan ennen uusia hakijoita, jotta paikat varmasti löytyvät toivotuista yksiköistä, Halinen sanoo.

Lähimmät päiväkodit Etelärinteelle ovat Pellavan, Mikkolan, Kievarin sekä Hyrylän ja Väinölän päiväkodit. Pellavaa lukuun ottamatta toiminta näissäkin yksiköissä on suunniteltu lakkautettavaksi viimeistään vuonna 2022, kun uudet päiväkodit valmistuvat.

Tulevaisuudessa Hyrylän varhaiskasvatuksen tarpeeseen vastaavat parhaillaan suunnitteilla olevat Kirkonkylän kampus sekä Martta Wendelinin päiväkoti.

– Uusi palveluverkkosuunnitelma luo uskoa tulevaisuuteen, kun pystymme kokonaan luopumaan niistä kiinteistöistä, joissa on sisäilmaongelmia on todettu, kehittämispäällikkö Tiina Simons sanoo.

– Tuusulan kunnan strategiaan meillä on sisäilma-asioissa linjattu nollatoleranssi. Se on haastavaa, sillä meillä ei ehkä koskaan ole koko kunnassa sellaista tilannetta, jolloin meillä olisi vain sellaisia rakennuksia, joissa kukaan ei oirehdi, Simons lisää.

Sisäilmaongelmia monessa paikassa

Monissa Tuusulan kunnan rakennuksissa on ilmennyt pitkittyneitä ja laajoja sisäilmaongelmia.

Rakennuksissa on yleensä ollut useampi oirehtija tai sisäilmatutkimuksissa on löydetty jotain korjattavaa.

Sisäilmaongelmia on havaittu ainakin seuraavissa rakennuksissa:

  • Hyrylän koulukeskus
  • Hyökkälän koulu (oppilaat osin väistötiloissa)
  • Kirkonkylän koulu (oppilaat täysin väistötiloissa)
  • Paijalan koulu
  • Pellavan päiväkoti
  • Riihikallion koulu (oppilaat osin väistötiloissa)
  • Roinilan päiväkoti
  • Ruotsinkylän koulu (oppilaat osin väistötiloissa)
  • Vaunukankaan koulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sisäilmaongelmien tutkimiseen voi nyt saada avustusta1.1.2020 06.59
Selvitys: Yhä useammalla kunnalla toimintamalli sisäilmaongelmien ratkaisuun – Sisäilma-asiat nostettu useassa kunnassa myös strategiaan17.10.2019 09.31
Tutkimus: Sisäilmaongelmien pelko lisää oireita – "Oireilua ei voi käyttää suoraan ongelmien mittarina"6.6.2019 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat