Viikko

Mehiläisten hoitoa oppimaan Keravalla

Kesä on mehiläisille ja niiden hoitajalle kiireinen vuodenaika. Keravan opiston kurssilla opetellaan teoriaa kevätlukukaudella ja käytäntöä toukokuusta alkaen.

Arkisto / Sauvo Jylhä

Keravan opistossa sukelletaan mehiläisten maailmaan kurssilla, joka antaa valmiudet mehiläishoitoharrastuksen aloittamiseen. Kurssiin kuuluva teoriaosuus alkaa maaliskuussa.

– Mehiläishoito tarjoaa mahdollisuuden ammentaa terveyttä mehiläispesistä. Hunaja on tunnetuin tuote, mutta sen lisäksi on siitepöly, kuningatarmehiläisen ravintomehu ja antibioottinen kittivaha, mehiläishoitaja Arto Koljonen kertoo.

– Mehiläishoito on ollut nousussa viime vuosina.

Keravan opiston kurssilla tutustutaan mehiläishoitoon ensin teoriassa ja sen jälkeen kokeneet mehiläishoitajat opastavat käytännön asioissa oikeiden pesien äärellä.

– Mehiläisten hoitaminen sopii ihmiselle, joka on huolellinen ja tarkka ja seuraa hoitotoimissa mehiläisten vuosirytmiä.

– Aikaa tämä jonkin verran vaatii: kesäkuukausina viikoittain tai viimeistään parin viikon välein pitää tarkastaa pesä ja tehdä hoitotoimia. Syksyllä se sitten harvenee, ja talvikaudella riittää kun aika ajoin tarkastaa, ettei pesille ole tapahtunut mitään.

Sillä aikaa kun mehiläishoitaja saa huilata ja nauttia kesän sadosta, mehiläiset talvehtivat tiiviinä pallomaisena rykelmänä pesässään.

– Keväällä mehiläiset heräävät ja käyvät ulkona puhdistautumassa eli tekevät pienen lennon ja ulostavat. Sen jälkeen alkaa jälkeläisten kasvattaminen kerääjiksi. Kerääjiä pitää olla riittävästi, jotta hunajaa tulee niin paljon että sitä riittää meille ihmisillekin.

Keväällä mehiläiset muodostavat uusia yhteiskuntia ja hoitajan tehtävä on estää niiden karkaaminen tai pyydystää ne takaisin.

Mehiläishoito ja hunajan tuotanto, 11.3. alkaen. Keravan opisto, Kauppakaari 11.

Keskiviikkoisin kello 17.30 – 19.45 Opintokerrat käsittävät teoriajakson. Tutustuminen mehiläisten hoitoon aloitetaan käytännössä mehiläistarhalla kesäkaudella. Kurssimaksu 76 euroa. Kurssitiedot ja ilmoittautumiset kurssikoodilla 190007 osoitteessa opistopalvelut.fi/kerava

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat