Puheenaihe

Syntyvyys hiipui alimmilleen sitten 1800-luvun nälkävuoden – kokonaishedelmällisyysluku myös mittaushistorian alhaisin

Lapsia syntyi viime vuonna vajaat kaksi tuhatta vähemmän kuin toissa vuonna.

Irene Stachon / LEHTIKUVA

Kun satokatojen aiheuttama nälänhätä oli Suomessa pahimmillaan vuonna 1868, lapsia syntyi vuoden aikana runsaat 43 700. Sen koommin syntyvyys ei ole painunut alle viidenkymmenentuhannen ennen kuin aivan viimeisimpinä vuosina.

Tilastokeskus kertoi torstaina, että vuonna 2019 Suomessa syntyi 45 600 lasta eli muutama tuhat enemmän kuin 1800-luvun nälkävuotena. Toissa vuoteen verrattuna lapsia syntyi vajaat kaksi tuhatta vähemmän.

Myös kokonaishedelmällisyysluku oli mittaushistorian alhaisin eli 1,35. Luku kertoo, kuinka monta lasta Suomessa asuvat naiset keskimäärin saavat elinaikanaan. Tilastokeskuksen kokonaishedelmällisyystilastot ulottuvat vuoteen 1776.

Viime vuonna ihmisiä kuoli 53 600. Suomen väkiluku kuitenkin pysyi kasvusuunnassa pääosin maahanmuuton takia. Maahanmuuttajia oli Tilastokeskuksen mukaan noin 18 000 enemmän kuin maastamuuttajia.

Väestö kasvoi viime vuonna vielä viidessä maakunnassa. Uudellamaalla väestö kasvoi eniten, runsaalla 19 000 ihmisellä. Väestö väheni eniten Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa, joista kummastakin poistui yli 2 000 henkeä.

Lukuja selittävät syntymien, kuolemien ja maahanmuuton lisäksi maakuntien väliset muutot. Kymenlaakso ja Etelä-Savo olivat selviä muuttotappiomaakuntia, kun taas muuttovoittoa saivat Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Tilastokeskuksen viimevuotisen väestöennusteen vuonna 2040 väkiluku kasvaisi Manner-Suomessa enää Uudenmaan maakunnassa ja sielläkin muuttovoiton ansiosta.

Väestöennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy laskuun nykyisellä kehityksellä vuonna 2031.

Nykyistä väestörakennetta seuraamaan on asetettu väestöpoliittinen ministerityöryhmä. Sen on määrä tarkastella muun muassa työelämän, eriarvoisuuden ja nuorten taloudellisen tilanteen vaikutusta syntyvyyteen sekä kartoittaa matalan syntyvyyden vaikutuksia esimerkiksi julkisille palveluille.

Ministerityöryhmän on määrä antaa ensimmäisiä linjauksiaan huhtikuun kehysriiheen mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat