Viikko

Tumppi sammuu miniroskikseen

Miniroskis syntyy, kun ilmatiiviin purkin tuunaa mieleisellään tavalla.

Joko taskussasi kulkee miniroskis? Jos olet tupakoija, jauhat purkkaa tai napostelet paperillisia karkkeja, sille voisi olla käyttöä.

Miniroskis on nimensä mukaisesti pikku purkki, johon tupakantumpit, mauttomat purkat, juomatölkkien klipsit ja muut pikkuroskat voi sujauttaa – mitä nyt kenelläkin on sellaista, mikä muuten tulisi ehkä heitettyä maahan.

Miniroskiksia on tehty pitkään filmirullien purkeista, mutta tarkoitukseen on löytynyt toinenkin hyvä purkki.

– Teemme miniroskiksia diabeetikkojen käyttämien verensokeriliuskojen purkeista, kertoo Marju Kortemäki Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksestä.

– Purkit ovat kovaa muovia, joka ei syty eikä sula, ja ne ovat ilmatiiviitä. Silloin tumppi sammuu puolessa minuutissa.

Miniroskiksia tuunataan purkeista ensi tiistaina Me-talolla Keravan kirjaston yläkerrassa. Työpajan järjestää Keravan ympäristönsuojeluyhdistys.

– Työpajoja on pidetty yleensä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tekijöitä on ollut joskus parikymmentä, joskus vain muutama. Enemmistö tekijöistä on ollut naisia, mutta muutama mieskin on ollut mukana. Miniroskiksia on tehty omaan käyttöön ja annettavaksi esimerkiksi tupakoitsijoille.

Työpajaan saa tulla kuka tahansa, ja tarvikkeet saa paikan päältä. Toki esimerkiksi omia kuvia purkkien koristeluun voi tuoda.

Ympäristönsuojeluyhdistys saa purkkeja yksityisiltä ihmisiltä, terveydenhuollosta sekä diabetesyhdistykseltä.

Ympäristönsuojeluyhdistyksellä on keväällä tulossa muun muassa iso seminaari Keski-Uudenmaan vesistöistä sekä vieraslajitalkoita pitkin kesää. Torjuttavat kasvilajit ovat komealupiini ja jättipalsami.

Miniroskistyöpaja. Me-talo, kirjaston 2. krs, Paasikivenkatu 12, Kerava, ti 25.2. klo 18–20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat