Mielentaide

Mielentaide ry 10 vuotta juhlien ohjelmassa lauluryhmä MT Combon ensiesiintyminen

Lauluryhmä MT Combo liikutti herkällä tulkinnallaan monet katsojat kyyneliin

Mielentaide ry juhli komeasti 10 vuottaan maantaina Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa, jossa klo 17:30 - 20 oli paikalle saapunut viitisenkymmentä kutsuvierasta. Ohjelman tärkeimmän osasen muodosti lauluryhmä MT Combo, jossa 4 naista erilaisten esiintymis- ja muiden paniikkitilojen ympäröimänä pääsi tavoitteeseensa, joka on sen perustamisestaan lähtien ollut pystyä esiintymään yleisölle 22.6.2015 Mielentaide ry:n 10 vuotta juhlassa. MT Combo avasi ohjelman laululla "Täällä Pohjantähden alla", joka sai herkimpien katsojien kyynelkanavat auki. Muut esitetyt laulut olivat: "On hetki", "Ystävän laulu", "Let It Be", "Bridge Over Troubled Water" sekä viimeisenä "Niin kaunis on maa", jonka Mielentaide ry tahtoi omistaa kaikille, joilla on ystävä kallehin jouduttu ennenaikaisen poistumisen myötä hyvästelemään. Lauluun otettiin yleisö mukaan laulamaan toiset kertosäkeet kustakin säkeistöstä. Viimeistään tässä vaiheessa kovaluontoisimpienkin posket olivat märät kyynelistä.

Ohjelmassa ensimmäisen juhlapuheen piti Mielentaide ry:n perustaja, toiminnanjohtaja Ari Kiviaho, joka juhlapuheessaan tiivisti yhdistyksen perustamisen tarkoituksen toteutuneen matkalla 10 vuotiaaksi. Hän sanoi, että "ennen Mielentaiteen perustamista todettiin mielenterveyskuntoutujan taiteen esittäminen näyttelyissä liian vaikeaksi toteuttaa erilaisen ennakkoluuloisuuden takia mm. monen mielestä taiteemme ei ole yhtä laadukasta, kuin ns. normaali-ihmisten". Hänen mukaansa "siihen tarvittiin muutos, jota varten Mielentaide päätettiin perustaa" ja tähän ensimmäiset 5 vuotta menivät erilaisen vaikututtamistoiminnan kautta taisteluun esim. päättäville tahoille tehtii muistutuksia yms. Viimeiset 5 vuotta Mielentaiteesa keskityttiin panostamaan jäsentoimintaan. Tähän päivään tullessa - sanoi Ari Kiviaho puheessaan - että "Mielentaiteen tavoite on nähtävillä ympärillämme, kun mt-kuntoutujien taidetta esitellään mahtavien kiviseinien sisällä Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa, kun lähtökohtana oli kirjastojen monitoimitilat". Ari Kiviaho lisäksi kiitti kaikkia Mielentaidetta 10 vuotiaaksi sponsoroineita tahoja, joista tärkeämpänä piti Pakilan seurakuntaa, jonka veloituksetta mahdollistamat tilat ovat olleet Mielentaiteen toiminnan peruskivi; niissä mm. on Mielentaide alkujaan 29.5.2005 perustettu.

Mielenterveyden Keskusliiton hallitusjäsen Satu Ojala luovutti tilaisuudessa ansiomerkit vapaaehtoisen mielenterveystyön hyväksi 5 vuodesta Tanja Pulliaiselle sekä Ulla Vuorenmaalle ja 10 vuodesta ansiomerkin sai Marjut Kiviaho (joka on myös Mielentaiteen perustajajäsen). Lisäksi Satu Ojala luovutti Mielenterveyden Keskusliitolta lahjaksi viirin Mielentaide ry:lle, jota vastaaottamassa olivat toiminnanjohtaja Ari Kiviaho ja puheenjohtaja Tanja Pulliainen. Satu Ojala juhlapuheessaan toi esiin myös MTKL:n toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakan tervehdyksen. Myös Pakilan seurakunnan kirkkoherra Leo Norja piti juhlapuheen tärkeimmän sponsorin eli tukijan edustajana ja viimeisen juhlapuheen piti puheenjohtaja Tanja Pulliainen, joka avasi Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttelyn.

Kadonnut valo/Lost light juhlanäyttely jatkuu 5.7.2015 saakka ollen avoinna ma-la 11-17 ja su 12-17.
"Auta meitä auttamaan" -myyjäiset ovat lauantaina ja sunnuntaina (27.-28.6) klo 12-17.
Myynnissä on jäsenten luomia pientuotteita esim. koristepäreitä, käsitöitä, valokuvia, keramiikka ja paljon muuta. Tuotto käytetään vapaaehtoisen mielenterveystyön tukemiseen.
Mielentaide

Aikaisempia kirjoituksia

Mielentaide

Mielentaide ry on mielenterveyskuntoutujien taideyhdistys, joka toimii vapaaehtoisella työllä valtakunnallisesti. 
Jäsenten yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen luo puitteet taidenäyttelyille ja pientuotemyyjäisille, retki- ja leiritoiminnalle, taiteilu- ja muusikkitoiminnalle sekä toiminnallisille vertaisryhmille. 

Toimintaa keskitetään maakunnittain alueille, joissa on ennestään jäseniä, kuten Uusimaa (toimialueina Helsinki ja Vantaa), Varsinais-Suomi (Turku), Keski-Suomi (Jyväskylä) ja Pirkanmaa (Tampere). 
Mielentaide ry on Mielenterveyden Keskusliiton, Kansalaisareena ry:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n jäseninä. 

Lisätietoa yhdistyksen kotisivuilta http://www.mielentaide.fi, joista linkitys myös yhdistyksen Facebook-sivulle. 

Uusimmat mielipiteet