Pannaan miehet heti töihin

Työmarkkinoiden pahin ongelma ovat nuoret miehet.

Valtava joukko 20–24-vuotiaita miehiä ei halua, ei pysty tai viitsi opiskella tai hakeutua töihin. Sosiaalituilla sinnittely on helpompaa.

Kehno alku aikuisuudelle vaikuttaa pitkään. Noin 620 000 työikäisellä suomalaisella on vain perusopinnot ja alle puolet heistä on töissä.

Kouluttamattomat muodostavat taloudellisen taakan, sosiaalisen riskin ja yhteiskuntarauhaa uhkaavan aikapommin. Tämä on jo nähty Ranskassa, jossa toimettomien joukkiot mellakoivat muita kansalaisia vastaan.

Mitä pitäisi tehdä? Vaikka vientimme ja hyvinvointimme rakentuvat korkean koulutuksen ja osaamisen varaan, Suomeen on luotava uusia matalan tuottavuuden työpaikkoja.

Useat palvelutehtävät ja avustavat työt eivät edellytä pitkää kokemusta vaan oikeaa asennetta."

Ilman osaamista ei voi työllistyä suurta osaamista vaativiin tehtäviin. Kouluttamattomille on tarjottava omien edellytysten mukaista työtä. Tämä on välttämättömyys nuorille, joiden työttömyys on pysynyt korkealla koko finanssikriisin jälkeisen ajan.

Useat palvelutehtävät ja avustavat työt eivät edellytä pitkää kokemusta vaan oikeaa asennetta.

Ay-liike ja vasemmistopuolueet ovat vaatineet, ettei Suomeen saa synnyttää kaksia työmarkkinoita. Kielitaidottomille ja kouluttamattomille pitää maksaa sama palkka kuin osaaville suomalaisille. Rakennusalalla on kuitenkin päädytty uuteen ratkaisuun, joka mahdollistaa tes-palkkojen alittamisen tietyissä tapauksissa.

Rakennusliitossa tunnustetaan, että oppimisvaiheessa oleville on voitava maksaa vähemmän kuin kokeneille. Jos näin ei tehtäisi, entistä useammat rakennustyömaat täyttyisivät ulkomaisesta siirtotyövoimasta. Sairaala-apulaisina, siivoojina, autonkuljettajina ja monissa muissa tehtävissä ulkomaalaisten osuus kasvaa myös koko ajan. Siirtotyöläisiä on Suomessa jo runsaat 100 000.

Poliittisesti on vaikeaa tunnustaa matalapalkkatöiden suuri tarve. Tosielämän tunnusluvut ovat toista mieltä.

Otetaan työt takaisin suomalaisille.

Kommentit (34)

Kommentit

Mielestäni tuet pitäisi maksaa vain pakolaisille, koska he ovat tulleet köyhistä maista, heillä ei ole mitään iPhone lukuun ottamatta, he eivät voi työllistyä tai mennä kouluun, koska eivät osaa kieltä.
Siksi on tärkeätä auttaa heitä, toisin kuin suomalaisia, jotka ovat köyhiä ainoastaan siksi koska ovat laiskoja.

Persona Non Grata

Siksi onkin järkevintä ottaa pakolaiset pakolaisleireiltä jossa heille on jo opetettu kielen ja tapojen alkeita.
Ohituskaistaa tulleita varten olisi edullisinta järjestää koulutus Välimeren eteläpuolella jolloin hukkumisiakin olisi vähempi ja työpaikka voisi löytyä helposti kansainvälisiltä markkinoilta. On turhauttavaa tulla tänne asti makoilemaan vieraaseen ja itselle ilmeisesti vastenmielisen kulttuurin pariin jossa ruokakin on ala-arvoista..

oppipoika

Edullisempaa olisi siirtää toimeentulotuen haku nettiin, jotta turvapaikanhakijan voisivat hakea toimeentulotukea KELAn sivuilta lähtemättä pois omasta kotimaastaan.

Miksi matkustaa maapallon toiselle puolelle, kun asiat hoituvat kätevimmin netin kautta?

Persona Non Grata

Asennetta ryöstää? Tuskin kukaan nälkään haluaa huolla. Jos työtä ei ole, niin siinä asenne ei auta.

Vaihtoehtoja on kaksi: varasta/ryöstä tai kuole nälkään. Veikkaan että enemmistö valitsee ensimmäisen vaihtoehdon.

työtön

Ensin nämä työpaikat on avattava työvoimatoimistossa. Sitten ne on täytettävä suomalaisilla miehillä. Ei mihinkään työhön voi vaan kävellä, kyllä ne on ensin virallisesti avattava.

Simppa47

Laitetaan setämiehet töihin, jos haluavat.

Määritelmäsi mukaisena nuorena miehenä opin ja opiskelen mieluummin, koska sitä kautta yhteiskunta pystyy tuottamaan enemmän vähemmällä työllä tiedon lisääntyessä ja teknologian kehittyessä. Tällöin jää aikaa olla vapaalla.

Harmi ettet itse arvosta vapaa-aikaa niin, että haluaisit olla aina vapaalla. Vai haikailetko eläkkeelle?

jesperuunila

Aikojen alusta asti se on, tämä sodankäynti ollut nuorten miesten tärkein tehtävä ja
tarkoitus. Odottakaahan vain, kun tulee seuraava suursota, alkavat laiskat miehet
taas huveta. Maahan pyrkiville ulkomaalaisille nuorille miehillekin pitäisi ensimmäiseksi
järjestää sotilaskoulutus elikkä panna heidät ns. sotaväkeen.

Osservatore

Ei taida kelvata 50-vuotiaille 700€/kk eläke. Toisaalta luulisi, että työnantaja maksaisi mieluummin nuorelle 2500€/kk kuin 50-vuotialle 4000€/kk samasta työstä. Mutta jostain syystä näitä, joilla toinen jalka on jo haudassa, pidetään väkisin töissä ja maksetaan huikeita palkkoja vielä.

työtön

Mistä löydät puoli miljoonaa työnantajaa, jotka ovat valmiina maksamaan palkkaa?

Jos tuet otetaan pois, niin se vaatisi vähintään 2000€/kk palkkaa, jotta verojen jälkeen jäisi rahaa vuokraan ja elämiseen (ilman asumistukea ja toimeentulotukea).

työtön

Olen sitä mieltä.. jos saa avustuksia niin täytyisi tehdä jotain työtä sen saamiseksi. Metsien tai metrojen ym siivoamista ... niihin ei tartte koulutusta ja näistä työntekijöistä on pulaa. Tai vaikka tyhmäähän sitä töitä on tehdä jos rahaa tuppaa luukusta ilmankin.... varsinkin jos oma-arvo on nollassa.

Erika Klemsen

Hyvä nimimerkki Erika. Meneppä itseesi ja mieti ihan vakavasti, menisitkö itse siivoamaan metsiä tai metroja ynnä muuta sellaista, jos jäisit työttömäksi? Ja kaikki te muut, jotka ajattelette
samoin, Riittääkö kyky asettua toisen ihmisen asemaan?

Osservatore

Kun ostat elektroniikkalaitteen kiinasta 1€:lla, et kai odota, että se on yhtä laadukas ja turvallinen kuin 30€ merkkituote?

Joten toivottavasti et odota, että joku siivoaisi ja tekisi sinulle ruokaa 450€/kk tukea vastaan yhtä laadukkaasti kuin se, joka saa samasta työstä 3000€/kk. heh heh..

työtön

N.m. Conservatore...
Ihan varmasti menisin tekemään vaikka mitä töitä jollei muuten rahaa saisi mistään. Mutta kun sitä jaetaan nykyisellään tekemättä mitään niin monet pysyvät kotona loisina. Outoa.. etkö itse menisi töihin jotta saisit rahaa?

Erika Klemsen

Menisit minne? Avoimia työpaikkoja 14 tuhatta, työttömiä 400 tuhatta.

Vaikka menisit, niin miksi luulet, että juuri sinä saisit sen paikan? Miksi luulet olevasi parempi kuin kuin 100 muuta työtöntä, että juuri sinut valittaisin? Ja mihin ne loput 99 menisivät jos vaikka sinä saisit sen paikan?

työtön

Hei työtön... ei kai nyt kukaan pyytäisikään että tekisit töitä enempi kun ansaitset. Jos saat sen 450€ niin saisit sen sillä 30-40 tunnin kuukausityöllä. Nyt saat sen tekemättä mitään. Valto maksaa eli valtiolle töihin. !!
Sitäpaitsi... Hyvästä työstä maksetaan mieluusti enempi.

Erika Klemsen

Kyllä kai 450€/kk tuen eteen voisi tunniksi pariksi päivässä mennä töihin, joisi joisi kahvit ja lukisi päivän uutiset töissä, niin olisi jo aika mennä takaisin kotiin. Samalla eläke kertyisi ja saisi muut työedut.

Sossu kyllä joutuisi silloin maksamaan vielä matkakortin, sillä toimeentulotuki ei kattaa työmatkoja. Joten saisin vielä ilmaisen matkakortin, pelkästään siitä, että näyttäyisin töissä!

Mutta minulla on parempi ehdotus, nimittäin 6 tunnin työpäivät kaikille, niin riittäisi työtä kaikille! Sinä saisit tietenkin vähän vähemmän palkkaa, kun et tekisi enää täyttä työpäivää, mutta sinulla olisi enemmän vapaa aikaa.
Samoin sinun ei tarvitsisi elättää työttömiä. Ja minä saisin työtä, käykö? Kyllä 75% palkka 6h työpäivistä on suurempi kuin toimeentulotuki, joten itse ainakin olisin onnellinen, jos saisin käydä töissä! Mutta miten sinä? Oletko luopumaan 25% palkasta, jotta minä saisin käydä töissä?

työtön

Olin työelämässä yli 40 vuotta. Olin työssä sekä yksityisillä työnantajilla, että julkishallinnossa. Työssäolosta on päällimmäisenä jäänyt mieleeni, että työpaikalla oli aina myös niitä palkansaajia,
jotka eivät palkkansa eteen tehneet muuta kuin saapuivat työpaikalle. Ja sitten oli myös niitä, jotka harvemmin saapuivat edes paikalle. Koska olivat jatkuvasti (muka) sairaana.
No, onhan se alkoholiongelmakin sairaus (aiheuttaa kuulemma eniten selkävaivoja....). Ihan vilpittömästi voin sanoa, että pidän huomattavasti enemmän ihmisistä, jotka ovat rehellisesti
400-500 euron työttömyyspäivärahalla, kuin vetelehtivät työpaikalla 2000-3000 (tai vieläkin korkeamman) palkan nauttijana. Ja muistelen hampaita kiristellen niitä akkoja, jotka istuivat
kaiket päivät kahvitunnilla tai lässyttivät puhelimessa sukulaisten ja tuttavien kanssa silloin kun olisi pitänyt päivystää asiakaspalvelussa.

Osservatore

Kuuden tunnintyöpäivä olisi loistava !! Tietenkin suostuisin. Enempi omaa aikaa.. siitä ilosta voin kyllä saada vähemmän palkkaa. Taidanpa ehdottaa pomolle...
Päivät kyllä menee toimistossa ilman kahvia ja lehtiä.. töitä tekemällä

Erika Klemsen

Sitä vaan! Ja muista äänestää eduskuntavaaleissa, niitä jotka jotka ovat valmiita lyhentämään työpäiviä, eikä päin vastoin pidentämään, niin kuin nykyinen hallitus.

Ruotsissa muuten kokeiltiin 6 tunnin työpäiviä: Kuuden tunnin työpäivä nostaa tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja vähentäen henkilöstön vaihtuvuutta.
Ruotsalaisessa autokorjaamossa virheet ovat vähentyneet ja tulos kasvanut, kun työpäivää on lyhennetty.

työtön

Äänestäkää demareita niin Suomen kansa pelastuu kokoomus keskusta on pahinta kansalaisille koska siirtävät kaikki rahat suuryrityksille ja veroparatiiseihin ja kansa näkee kohta nälkää.Persuja ei edes viitsi mainita tuli ja meni.

Tatu

Suomessa on satojatuhansia työpaikkoja missä palkallinen työaika on 7-8 tuntia, mutta varsinaisesti töitä tehdään päivän aikana 3-5 tuntia. Tähän ryhmään sisältyy ainakin kaikki kunnantalot, kaikki virastot, paljon valtion työpaikkoja, ja lisäksi yksityispuolelta jonkin verran.Tämä tulee Suomelle todella kalliiksi, useita miljardeja vuodessa.

lahela5

Kannattaa selvittää, millä tasolla eri työehtosopimusten harjoittelijapalkat ovat - eivät todellakaan korkeita. Työssä oppimiseen pitää satsata, samoin jatko- , täydennys- ja uudelleenkoulutukseen.

Kymppiluokka kaikille, ellei ole päässyt opiskelemaan keskiasteelle. Monelle tulevaisuuden ala selviää hiukkasen vanhempana kuin nykyisin oletetaan. Nykyisen hallituksen karsintapolitiikan vuoksi tosin osa kustakin ikäluokasta jää opiskelupaikatta - leikkausten vuoksi aloituspaikatkin vähenevät.

Korkean tuottavuuden aloja voivat olla myös sellaiset teolliset työpaikat, missä opitaan työssä. Näitä työpaikkoja on vain liian vähän. Toisaalta: ylitöitä tehdään paikka paikoin aivan liikaa, ja joissain työpaikoissa ylikuormitutaan. Työtä pitää jakaa tasaisemmin.

 

Mirja Suhonen

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.