Reilumpi Eurooppa on yhteinen etu

Vuoden ollessa lopuillaan on rauhoittumisen ja yhteenvedon aika. Euroopan vuosi on ollut täynnä myllerrystä.

Taloudellisesti heikkoina ja tunnelmaltaan sekavina aikoina moni toivoo vahvaa johtajuutta. Euroopan unionilta sellaista on turha odottaa.

EU:n perustava ajatus on pitää sodan kauhut mahdollisimman kaukana Euroopasta sitomalla jäsenmaat yhteen talouden ja hallinnon keinoin.

EU-järjestelmä on luotu hajautetuksi. Lakiehdotuksien aloiteoikeus on Euroopan komissiolla. Parlamentti ja jäsenmaista koostuva neuvosto ovat tasavertaisia lainsäätäjiä. Yksikään ei voi toimia ilman muuta kahta.

EU:sta keskustellessa kääntyy puhe usein jäsenmaiden itsemääräämisoikeuteen, mutta jäsenmaiden asema ei tosiasiassa ole EU:n syytä tai ansiota.

Suuret maat ovat suuria riippumatta rajat ylittävästä hallintojärjestelmästä, johon ne ovat sitoutuneet. Pienempien maiden on haettava suuria enemmän yhteistyökumppaneita ja oltava valppaana hyödyntämään pienetkin eteen tulevat mahdollisuudet.

Ääriliikkeillä on lumonsa. Niitä eivät ruoki taloudellinen hyvinvointi ja oikeudenmukainen tulonjako, vaan lama ja kurjuus."

Eurooppalainen demokratia ei kaipaa yksittäisiä sankareita tai yhtä totuutta. Aina kun sellaisia on historian saatossa ilmaantunut, jotain on mennyt pahasti pieleen jo paljon aiemmin.

Ääriliikkeillä on lumonsa. Niitä eivät ruoki taloudellinen hyvinvointi ja oikeudenmukainen tulonjako, vaan lama ja kurjuus. Työllään toimeentuleva ihminen voi rakentaa valoisaa tulevaisuuttaan. Hän hankkii ehkä perheen ja osallistuu yhteiskunnan toimintaan eri tavoin.

EU:n rikkain maa on Saksa. Sen talous on kehittynyt vuosia muuta unionia paremmin. Tästä huolimatta Saksa on edelleen jakaantunut.

Rautaesirippu kaadettiin neljännesvuosisata sitten, mutta sen perustukset ovat edelleen näkyvissä. Vilkaisu EU:n työttömyyskarttaan kertoo sen välittömästi. Osaako berliiniläinen työtön iloita freiburgilaisten jatkuvasta menestyksestä?

Osattomaksi jäänyt syrjäytyy helpommin, eristäytyy, etsii syyllisiä ja lumoutuu netissä laulavista seireeneistä. Valistunut kansalainen välttää karikot ja levittää turvaverkon niille, jotka eivät selviä ilman.

Mitä reilumpia uskallamme olla, sitä paremmin me kaikki pärjäämme.

Kommentit (10)

Kommentit

"Taloudellisesti heikkoina ja tunnelmaltaan sekavina aikoina moni toivoo vahvaa johtajuutta. Euroopan unionilta sellaista on turha odottaa."

Eli jonkun ulkopuolisen tahon, voiman tai instanssi pitäisi tehdä jotain. Meppi on siis aivan voimaton vaikuttamaan EU:n asioissa. Tarvitaan "jotain" vielä tuntematonta tekijää pikaisesti auttamaan meppejä.

"Valistunut kansalainen välttää karikot ja levittää turvaverkon niille, jotka eivät selviä ilman."

Valistunut myös ei anna pelolle sijaa ja kävelee pää pystyssä marssilla rasismia vastaan ja vie ylpeänä ja pelottomana kukkia uhrialttarille. Sitten vaan odottamaan seuraavaa iskua.

ex-pat

Uusi Vuosi ja uudet kujeet sanotaan . Katsotaan nyt mitkä ne on EU päättäjien uudet kujeet vuodella 2017 ? Epäilen , ettei linja tule muuttumaan niin surullista kuin se onkin .
Suomalaiset mepit , eiköhän heidän vaikutusmahdollisuudet ole jo niin nähty . Varsinkin kun näyttää siltä , että isoin halua vaikuttaa on pysyminen kieli ruskeana EU- eliitin hännässä kiinni.
"Valistuneet" kansalaiset näyttävät levittävän innolla omien vastahakoistenkin kansalaisten rahat turvaverkoiksi niillekin jotka muka sotien ajamina hakevat vain oman elintasonsa nostetta .

Suomi on esimerkkimaa näistä "valistuneista" vallassa olevista ja aivopestyistä ihmisistä .
Uhrataan kevyesti oman maan kansalaisten hyvinvointi , hyvinvointi jonka nämä kansalaiset ovat itse kovalla työllään vuosikymmenten saatossa rakentaneet .

Osattomaksi jääneitä on Afrikka ja Arabimaat täynnä eikä siellä mikään ole muuttunut eikä näytä muuttuvan edelleenkään .
Osattomien maiden päättäjät ajattelee , että osattomat menkööt eläteiksi maihin joissa nämä "valistuneet" päättäjät avaavat rajansa ja pakottavat oman kansansa orjan asemaan , elättämään tulijat .
Noissa osattomia täynnä olevissa valtioissa tyrannit armeijansa tuella edelleen kahmii itselleen ja suvulleen jopa "valistuneiden" omalta kansaltaan väkisin keräämät kehitysapurahat ja siihen niin EU kuin YK ;kin eliittipäättäjineen sanovat vain : voi sentään .

Vuosi 2017 olkoon vihdoin reilumpi kantasuomalaiselle tavalliselle ihmiselle joka todellakin on jakanut sekä joutunut jakamaan "reiluuttaan" vieraille niin kotimaassaan kuin ympäri maapalloa .

CALWX9

Eu on monastikin reilu mutta Suomi ei halua hyötyä siitä vaan painaa omilla päätöksillä päälle niin että verotus ihmisoikeus lainsäädäntö rikotaan ja joudutaan jopa valittamaan Eu tuomio istuimeen joka lähes 99% joutuu oikaisemaan Suomea vääristä päätöksistä.Sitten tämä euro joka piti olla Suomelle pelastus niin toisin kävi kuin Suomi ei suostu elämään kuin oma valutta ajatuksella elikkä markka ajatuksella.Työmarkkinat on heti saatettava eurokuntoon missä nykyinen hallitus epäonnistui täysin jollain lapsellisella kiky sopimuksella ja kuin eurossa silti halutaan olla niin palkan täytyy joustaa heti kuin tarve vaatii alaspäin niin kuin verotus myös . Irlannin Yhteisöverolle pärjää kuin veroja alaspäin painamalla.Eu on luonnut mahdollisuudet mutta Suomi haraa vastaan kuin entinen Neuvostoliitto ja silti haluaa olla mukana Eu.ssa missä meidän talous mennyt rapakuntoon kun me emme sovellu Eu euro ajatukseen niin kaikki vika on meissä ei Eu;ssa.Eu tehtävä on suojatta suuria globaalisia yrityksiä helpottaa järjestäytyneen rikollisuuden kasvua kuin rajavalvonta heikkoa luoda maahanmuutto ongelmia löysän rajavalvonnan takia luoda markkinat halpatyövoimalle sehän on Eu tärkein tehtävä ja meidän valinta on olla siinä mukana niin valitukset pois reiluutta ei löydy nyt eikä myöhemmin.Yksi maa sai tarpeekseen ja teki Brexitin joka todistaa että mukana olo ei ole pakollista ja narinat pois.

Tatu

Suomi on usein palauttanut saamiaan määrahoja EU:lle jos kaikelle ei ole ollut käyttöä. Tiestö -ja väylätuet esim.

Kiitosta tästä ainutlaatuisesta vilpittömyydestä on turha odottaa. Enemmänkin huvittuneisuutta voisi tapahtua.

ex-pat

Eurooppa voisi olla paljonkin reilumpi, jos yrittäisimme auttaa heikompia eikä pelkästään ajattelisimme omaa napamme! On satoja maita, missä ihmisillä ei ole edes osaa siitä, mitä meillä on ja me haluamme vain lisää ja lisää. Eikö teitä hävetä yhtään? Eikö kapitalismiahneudella ole mitään rajoja, kun pitää saada enemmän enemmän, sen sijan kuin jakaisimme sen mitä meillä on jo köyhempien kanssa?

punavihreä

Noissa ns. köyhissä maissa on suuret joukot todella rikkaita ja ahneita vallassa ja sitä hännystelemässä ryöstäen avustuksia itselleen jopa Suomesta .
Koska heitä aletaan kovistelemaan ottamaan vastuu kansalaisistaan ?
EU jakaa myös meidän rahoja köyhemmille EU maille ja tiedämme etteivät köyhät niistä hyödy .
EU:n sisällä huijataan ja jaetaan omille sukulaisille ja omiin taskuihin meidän rahojamme ja se hyväksytään vastaan panematta .
Miksi tähän ei puututa ?
Globaalilla tasolla aivan sama juttu kehitysavun kanssa .
Jotkut saavat vetää välistä jatkuvasti miljardeja eikä kukaan halua muuttaa tässäkään väärinkäytöksessä mitään .
Suomalaista haukutaan ja vaaditaan antamaan ja antamaan viis siitä että Suomessa on yhä kasvava kouluttamaton , osaamaton porukka joka täytyy elättää myös täällä .
Ei hävetä yhtään ja toivon , että muutkin suomalaiset lopettavat häpeämisen todeten että me olemme aina olleet auttajien eturivissä ja ensimmäisen varojemme mukaan ja jopa velkaantuen että saamme auttaa .

CALWX9

Eurojärjestelmä sen sijaan keskittää Saksalle reilusti 300 miljardia vaihtotaseen ylijäämää ja muille euromaille yhtä paljon alijäämää. Ylijäämä ei ilmeisesti siirry edes Freiburgista Berliiniin saati että berliiniläinen edes siirtyisi freiburgilaiseksi.

Kaavoittaja rules

Anneli hyvä. Valistunut kansalainen valistaa asetetuista ja jo olevista, sekä tulevista karikoista kansalaisiaan suinkaan niiden kiertämisen sijaan, ajellen silloin vain elämässään täysin omaa etuaan tavoitellen. Mikä tuttua hommaa teille, jos kenellekkään... :-) EU:n tavoite pitää sodat ja ne kauhunne mahdollisimman kaukana Euroopasta on yksi poliittinen kannanotto ja pelkkä puheenvuoro kiertää samalla vain esim. HAARP- järjestelmän kehittämisen tukemista, jonka minkäänlaisesta kieltämisestä Euroopan komissio kieltäytyi laajasta ymmärryksestä huolimatta jo vuonna -99, käyttäen sitä tietysti poliittisten taavoitteiden saavuttamiseen jäsen maidensa kansalaisiaan kohtaan myös tällaisen kaikenlaisen monologisen disinformaationkin sijaan.
Venäjällä aivan kaikki on sentään todellakin toisin, sillä sieltä sentään löytyy suurta viisautta, -ja ennen kaikkea todella suurta sydäntä, sekä tietysti myös lainsäädäntö joka rankaisee näitä teknologioita käyttäviä hallituksia.

venäjän trolli

...sekä sivistyneenä maana Venäjä rankaisee toki tietysti myös valtiosta riippumattomia toimijoita, puhuen vain jo näinkin jokaista yksilöä koskevista ajankohtaisista asioista avoimen arvokkaasti. Mikä on todellakin kaikkien kansalaisten yhteinen etu salassa pidettävien oikeudenkäyntienkin sijaan.
Täällä kun valtiollinen toiminta on annettu vain tälläkin hetkellä rikolliselle kansan osalle, kumminkin sen saman kansan etuun nojaavaalle, sekä sen mobilisoimalle, omaa valtaansa ainoana kestävänä ratkaisuna tähän maahan pitäville heidän tietolähteineen, ei Arvoisan Presidentin uudenvuoden puhe varjoen maasta ole todellakaan aiheeton.
Anneli hyvä. Maailma on oikeusvaltioksi kutsutussa sivistysvaltiossa muutakin kuin pimennossa pidettäviä asioita, taloutta ja pelkkiä ääriliikkeitä joita ruokkisi vain muka lamat ja kurjuudet... :-)

venäjän trolli

Anneli Jäätteenmäki

Anneli Jäätteenmäki on varatuomari ja Euroopan parlamentin varapuhemies (kesk.).