Miten menestys pidetään

Juha Sipilältä odotetaan kylmäpäisyyttä kaikessa, mitä hän tekee. Menestykseen eivät riitä pelkät hyvät tavoitteet. On hallittava myös pahan vastavoimat.

Menestykseen eivät riitä pelkät hyvät tavoitteet."

Pekka Laaksonen toimi Valion toimitusjohtajana, kun Suomessa käytiin maidon hintasotaa. Määräävä markkina-asema ei riittänyt Laaksoselle. Hän halusi haltuunsa kaiken ja siksi ulkomainen kilpailija Arla piti häätää markkinoilta.

Kapula kalahti omaan nilkkaan, kun oikeus totesi Valion toimet laittomiksi. Uhkapelin kustannukset (ainakin 70 miljoonaa euroa) lankeavat lopulta tavallisten maidontuottajien maksettaviksi.

Ville Niinistö uskoo olevansa seuraava tasavallan presidentti, koska hän pitää itseään korvaamattomana isovihreänä. Mitä pienemmästä asiasta on kysymys, sitä suuremman metakan Niinistö siitä nostaa pitääkseen itsensä otsikoissa.

Kanssavihreät kyllästyivät Niinistön omakehuun. Samalla repesi koko puolue sisäiseen hajaannukseen.

Nuori kansanedustaja Antti Lindtman luuli, että kaikki demarit haluavat hänestä puolueen puheenjohtajan. Antti Rinne puolustautui ja ampui täyslaidallisen. Lindtmanilta meni pupu pöksyihin, vaikka hänellä oli demarien takapirun kansanedustaja Eero Heinäluoman pelikirja.

Kovien pelien pomona Rinne tietää, että valta voidaan vain ottaa. Rinteen seuraava suupala on demarien puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Timo Harakka.

Timo Soinin vaalijytkystä on jäljellä vain rippeet. Kannattajat kyllästyivät, kun Soini ei saanut läpi rajat kiinni -linjan mukaista maahanmuuttopolitiikkaa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on valmis sulkemaan Soinin puoluejohdon ulkopuolelle. Valtataistelun tiimellyksessä persujen hallitustie voi katketa ja Soini menettäisi rakastamansa ministerisalkun. Se sopii Halla-aholle.

Kaikki edellä kuvattu kertoo, miten menestys tuhritaan ylimielisyydellä, itsepäisyydellä ja väärillä tilannearvioilla.

Menestyjän pahin vihollinen on hän itse. Menestyksen pitäminen on vaikeampaa kuin sen saavuttaminen. Se on hyvä muistaa tänä vuonna.

Kommentit (6)

Kommentit

Ainut joka viime vuosina on menestynyt politiikassa on nykyinen presidenttimme kaikki virat on saavutettu.Sipilä Berner tekevät tilaustyönä politiikkaa ja häipyvät kuin rauniot jäävät jäljelle ja koko valtio vaarassa romahtaa heidän älyväläyksillä.

Tatu

Vähän yhdentekevää näiden poliitikkojen menestyksen säilyttäminen. Paljon tärkeämpää olisi ollut säilyttää Nokian menestys vaikka sekin alkoi muuttua vahingolliseksi. Politikointi ei sille sopinut.

Simppa47

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.