Muokkaa

Vapaaehtoistyö tietotekniikkaopastajana

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun ENTER ry syntyi - tarpeesta auttaa ikäihmisiä tietotekniikan parissa. Tuo tarve on vuosien varrella vain kasvanut - laitteet ja ohjelmat kehittyvät nopeaa vauhtia ja yhä useampi palvelu siirtyy digitaaliseen muotoon. Sen lisäksi, että autettavia riittää, löytyy onneksi myös heitä, jotka haluavat auttaa ikätovereitaan, kuten Ervo ja Ritva, jotka opastavat tablettien käyttöä Järvenpäässä Myllytien työ- ja toimintakeskuksessa.

 

Minkälaista vapaaehtoistyönä toteutettava vertaisopastus sitten on? “Se on ennen kaikkea ihmisten kohtaamista samalla silmien tasolla”, vastaa Ervo. “Opastaessa oppii myös itse paljon ja pysyy jollakin tavalla mukana tietotekniikan muutoksissa” toteaa puolestaan Ritva. Nämä ovatkin yleisimpiä motivaattoreita vertaisopastajaksi ryhtymiseen. Sen lisäksi, että voi auttaa toista, iloa tuovat molemminpuoliset oivallukset ja ihmisten väliset kohtaamiset. Haasteita opastamiseen tuovat puolestaan erilaiset laitteet ja tarpeet. “Pitää osata huomioida opastettavien tietotaito ja puhua tekniikasta ymmärrettävästi”, muistuttaa Ritva. Entä minkälaisia taitoja tai ominaisuuksia vertaisopastamiseen tarvitaan? “Halua auttaa ja oppia uutta, uteliaisuutta ja sinnikkyyttä tehdä myös kotiläksyt” Ervo listaa.

 

Jos vapaaehtoistyö ja tietotekniikan vertaisopastaminen kiinnostaa, lue lisää www.entersenior.fi tai lähetä sähköpostia [email protected]

Vertaisopastajakoulutus Helsingissä Kaapelitehtaalla 26.1. - 9.3. klo 10-12.45 - myös etäosallistuminen on mahdollista.

 

Vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus Järvenpäässä 26.1. - 16.3. klo 17-20. Mukana monia eri toimijoita, mm. ENTER ry. Lisätietoja [email protected]

 

Enter - Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys

ENTER ry on yhdistys senioreille, joita tietotekniikka kiinnostaa tai askarruttaa.

Monet palvelut ovat siirtyneet verkkoon ja toimivat nykyisin pääasiassa sähköisinä. Toisaalta tutkimusten mukaan motivaatio opetella uusien laitteiden ja ohjelmien käyttöä laskee eläkkeellä. Me Enterissä emme halua jäädä kelkasta, vaan harjoittelemme hyödyntämään nykytekniikkaa ikäihmisten ehdoilla.

Kotisivu: www.entersenior.fi