Muokkaa

Lintujen kevätmuutto edelleen selvästi myöhässä

Pihapiirin tutuista linnuista kirjosiepot ovat vasta tulossa. Kirjosieppoja on havaittu alueellamme vasta 7 yksilöä, kun viime vuonna havaintoja oli samaan aikaan jo lähes 40 ja edellisenä vuonna yli 50.

Antti Mähönen

Lintuharrastajat seuraavat tarkasti kevätmuuton etenemistä. Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla kevät on lintuhavaintojen mukaan ainakin viikon normaalia myöhemmässä. Erityisesti hyönteissyöjien muutto on edistynyt hitaasti. Myöhästymistä selittävät pitkään jatkuneet pohjoistuulet - linnut eivät mielellään muuta vastatuuleen.

Lintuharrastusyhdistys Apuksen ylläpitämän saapumistilaston mukaan seuraavat lajit ovat vielä havaitsematta, vaikka niiden keskimääräinen ensihavaintopäivä on jo mennyt: ruokokerttunen, peltosirkku, hernekerttu, törmäpääsky, keltavästäräkki, pajulintu, käki ja pilkkasiipi. Näistä eniten myöhässä on pajulintu, jonka ensihavainto on keskimäärin tehty jo 24.4. Käen ensihavaintokin on viime vuosina tehty jo huhtikuun puolella tai heti toukokuun alkupäivinä.

Vain kolme lajia on tehnyt tänä keväänä saapumisennätyksen alueelle: muuttohaukka 17.3., kalasääski 29.3. ja liejukana 31.3. Huhtikuussa ei ennätyksiä nähty.

Kevään harvinaisuuksia ovat olleet taigarautiainen Nurmijärvellä 11.3., harjalintu Tuusulan Ruotsinkylässä 21.-22.4., kattohaikara Järvenpäässä, kaksi arosuohaukkaa, viisi jalohaikaraa ja kaksi mustaleppälintua.

Sääennusteiden mukaan pohjoistuulet jatkuvat jälleen ensi viikolla, joten mitään suurta muutosta ei kevään etenemiseen ole näköpiirissä.

Lauantaina 6.5. järjestetään kevään suurin lintutapahtuma Tornien taisto yli 300 lintutornissa ympäri maan. Hyvinkään Ridasjärven tornilla opastetaan yleisöä klo 10.

Lisätietoja:

Mika Asikainen
Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry
0400-251389

www.birdlife.fi/apus

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry on lintuharrastajien yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Apus toimii kuuden kunnan alueella: Hyvinkää - Mäntsälä - Nurmijärvi - Tuusula - Järvenpää - Kerava. Apus on myös valtakunnallisen BirdLife Suomen alueellinen jäsenyhdistys.