Muokkaa

Vanhan tehdasalueen historia kiinnostaa Kellokoskella

Kellokosken tehdasmuseo sijaitsee Maijan kammarin aulatilassa, jossa riitti torstaina 20.7 väkeä. Tuusula viikkojen ohjelmaan oli tänä vuonna liitetty opastettu kierros tehdasmuseossa, joka sisälsi museoon tutustumisen lisäksi myös pienen opastetun kierroksen ruukin alueella. Opastuksen pitivät naapurukset Heidi Ikonen ja Riitta Liski, joilla molemmilla sukulaiset monessa polvessa ovat olleet aikoinaan tehtaalla töissä. Aiheesta kiinnostuneita kuulijoita oli saapunut paikalle runsaasti n. 60 henkeä.

 

Kellokosken ruukin alku sijoittuu jo vuoteen 1795, näihin vuosiin mahtuukin paljon mielenkiintoisia tapahtumia ja merkittäviä asioita. Tehdasmuseo avautui keväällä 2016 ja siellä vieraili jo ensimmäisenä toimintavuotena yli 2000 kävijää. Tämä kesä on ollut myös erittäin vilkas kävijämäärän suhteen.

 

Maijan Kammarin Riitta Liski, on yhteistyössä Me Kellokoskelaiset ry:n kanssa rakentanut oman työtilansa ja myymälänsä yhteyteen museon, jonka tuotteet ja muu materiaali kertovat laajasti Kellokosken rautaruukin monipuolisesta historiasta. Tarkemmat aukioloajat voi katsoa Maijan Kammarin facebook- sivuilta. Tehdasmuseo sijaitsee osoitteessa Vanha Valtatie 190 rak. 3 04500 Kellokoski.

Me kellokoskelaiset

Me Kellokoskelaiset ry eli MeKe on vuonna 1982 perustettu kotiseutuyhdistys ja Suomen kotiseutuliiton jäsen.Meke sai alkunsa, kun kyläläiset huolestuivat Kellokosken Juhlatalon kohtalosta, sillä se oli määrä purkaa. Asiasta järjestettiin kokous, jossa Juhlatalolle päätettiin hakea suojelua. Tämä kokous oli samalla MeKen perustamiskokous.

Meke ylläpitää Kellokosken kylän asukkaiden yhteisöllisyyttä erilaisten tapahtumien ja projektien muodossa. Vuosittain Meke on ollut järjestämässä mm. perinteisiä vapun vastaanottajaisia, piknik- konserttia, Kellokoskipäivää ja Kelloveneregattaa sekä Tuomaan illan tapahtumaa. Kotiseudun monipuolista historiaa vaalitaan ja tehdään tunnetuksi kotiseutupolun ja tehdasmuseon kautta, joissa MeKe on ollut aktiivisesti mukana.

MeKe myös hallinnoi Kellokoskella sijaitsevaa järjestötupaa, joka on tarkoitettu kaikkien kellokoskelaisten yhdistysten kokoontumistilaksi ja on mukana Rantasaunayhdistys ry:ssä, joka hallinnoi Keravanjoen rannalla olevaa Tuusulan kunnan omistamaa rantasaunaa. Lisäksi MeKe toimii yhdyssiteenä kuntaan antamalla tarvittaessa erilaisia lausuntoja. Kauttamme voi ostaa myös Kellokoskiaiheista kirjallisuutta

Tarkempia tietoja yhdistyksestä ja sen toiminnasta löytyy nettisivuiltamme meke.yhdistysavain.fi ja ajankohtaista tietoa löytyy myös facebook- sivustoltamme.