Muokkaa

Pikku Papun Orkesteri esiintyy Järvenpäässä

Aapo Huhta

Anneli Freiberg

Anneli Freiberg

Iloinen ja värikäs Pikku Papun Orkesteri on yksi tämän hetken suosituimmista lastenmusiikkiorkestereista Suomessa. Keskiuusimaalaisten lasten ja perheiden iloksi orkesterilla on Järvenpää-talossa lauantaina 2.9.2017 kaksi konserttia.

Konsertit järjestää järvenpääläinen Steinerpäiväkoti Pikkukarhu, jonka kannatusyhdistys juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Päiväkodin henkilökunta ja vanhemmat halusivat tuoda juhlavuoden kunniaksi Järvenpäähän laadukasta lastenkulttuuria kaikkien lasten ja perheiden iloksi.

Pikku Papun Orkesterissa soittaa kuusi Sibelius-Akatemian lastenmusiikkikurssilla vuonna 2012 toisensa kohdannutta ammattitaitoista muusikkoa. Yhtyeen energinen esiintyminen, akustiset soittimet, moniääninen laulu ja eri tyylilajeilla leikittelevä musiikki tempaavat mukaansa niin pienet kuin varttuneemmatkin kuulijat.

- Pikku Papun Orkesterin musiikki innostaa kaikki mukaan laulamaan ja leikkimään, päiväkoti Pikkukarhun lastentarhanopettaja Anneli Freiberg sanoo.

Yhtyeen lauluissa seikkailee Liisa Kallion luoma iloinen, pieni kilpikonna Pikku Papu ystävineen. Lauluissa käsitellään arkisia, lapsille tuttuja teemoja: ystävyyttä, iloa, ruoanlaittoa, puutarhanhoitoa, toisten kanssa toimeen tulemista – koko elämän kirjoa!

Laulujen luonnonläheisyys ja lämmin tunnelma sopivat läheisesti myös päiväkoti Pikkukarhun arvomaailmaan.

- Kodinomaisuus ja kiireettömyys, luonnonmukaisuus ja luonnonläheisyys, luovuus, ilo ja leikki. Näitä arvoja päiväkoti Pikkukarhussa halutaan vaalia. Ja ne ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan, Freiberg toteaa.

Päiväkoti Pikkukarhun 1987 perustaneet vanhemmat halusivat omille lapsilleen päiväkodin, jossa korostui laatu, yhteisöllisyys ja se, että lapset saavat olla lapsia. Steinerpedagogiikka vakuutti heidät. Samat periaatteet ja arvot vakuuttavat vanhempia edelleen, 30 vuotta päiväkodin perustamisen jälkeen. Myös luomu- ja lähiruoan tarjoamista pidetään tärkeänä.

Tänä vuonna juhlistetaan myös lastentarhanopettaja Anneli Freibergin ja emäntä-lastenhoitaja Kaija Lehdon 20 vuoden työuraa päiväkoti Pikkukarhussa.

- Lapsille on tärkeää, että päiväkodissa heitä hoitavat samat, tutut ihmiset. Se tukee kehitystä ja luo turvallisuutta, muistuttaa Lehto.

Näin vuosien kokemuksen jälkeen, mikä Pikkukarhussa on parasta?

- Lapset sekä mukavat ja innostuneet perheet, vastaavat Freiberg ja Lehto kuin yhdestä suusta.

Entä miten lapset ja lasten arki ovat muuttuneet vuosien varrella?

- Lapset tarvitsevat nykyään enemmän kannustamista ja innostamista leikin ilon ja flown löytämiseen. Leikkiin heittäytyminen ei ole yhtä oma-aloitteista kuin ennen, Freiberg kuvailee.

Nykyajan yksilökeskeisyys näkyy myös päiväkodin arjessa.

- Sosiaalisten taitojen opetteluun pitää varata enemmän aikaa. Oman vuoron odottelua, toisten huomioonottamista ja tilan antamista toisille harjoitellaan enemmän, Lehto huomauttaa.

Uutena tärkeänä asiana päiväkodin arkeen on noussut mediakasvatus.

- Toivotamme kaikki lapset ja perheet lämpimästi tervetulleiksi iloisiin ja värikkäisiin lastenkonsertteihin, hymyilevä Freiberg lisää.

Mikä steinerpedagogisessa varhaiskasvatuksessa on erityistä:

  • Kodinomainen ja rauhallinen ilmapiiri
  • Lapsen yksilöllisyyden kunnioittaminen
  • Monipuolinen taidekasvatus, kädentyöt ja mielikuvitusta vaaliva leikki
  • Paikanpäällä valmistettu, laadukas luomu- ja lähiruoka, lasten osallisuus ruokahetken toteuttamisessa
  • Säännöllinen päivä- ja viikkorytmi, vuodenaikojen huomioiminen, turvalliset aikuiset ja pysyvät hoitosuhteet

Lisätietoja: www.pikkukarhu.fi

 

Teksti: Sanna-Mari Salomäki

 

 

 

 

 

 

Keski-Uudenmaan Steinerpedagogiikan kannatusyhdistys

Steinerpäiväkoti Pikkukarhu sijaitsee Järvenpään Satukalliossa keltaisessa omakotitalossa, jota ympäröi turvallinen ja leikkiin innostava piha.Päiväkodissamme on kodinomainen ja rauhallinen ilmapiiri. Lapsia on noin 20, iältään 3-7-vuotiaita sisarusryhmissä.

Viikkorytmistä: maanantaisin käydään metsäretkellä, tiistaisin leivotaan, keskiviikkona leikitään ja pidetään esiopetusta, torstaisin maalataan ja perjantaisin liikuntapäivä.

Pikkukarhussa on oma ammattitaitoinen emäntä, joka valmistaa päiväkodin ruoat laadukkaista lähi-, luomu- ja biodynaamisista kasvisraaka-aineista. Pikkukarhun keittiö onkin saavuttanut Portaat luomuun -valmennusohjelman korkeimman tason.