Sinä olet myyjän koekaniini

Apteekit ovat ilman lääkkeitä. Junalippuja ei voi ostaa. Posti ei kulje. Länsimetro ei valmistu.

Kukaan ei voi mitään, vaikka julkiseen palveluun rinnastettavat toiminnot ovat rikki. Selityksiä löytyy, mutta ei ratkaisuja.

Lääkejakelun, junien ja postin kulun katkeilu paljastaa kansakunnan huoltovarmuuden heikkouden. Moni tärkeä palvelu on yhden kortin varassa, kun ei ole kilpailua eikä muita toimijoita.

Käykää Alkossa toteamassa, miten palvelu on parantunut matkustajatuonnin kasvun myötä. Kun punaiset Onnibussit aloittivat liikennöinnin, matkalippujen hintoja laskettiin ja vuorovälejä tihennettiin.

Sähkönjakelun verkkoyhtiöt ovat varmistaneet jakeluverkkojaan ja nopeuttaneet vikakorjauksia, kun yhtiöille määriteltiin korvausvelvollisuus sähkökatkoksista.

Oriolan lääkejakelun ongelmien taustalla ovat tietojärjestelmien puutteet. Samasta syystä länsimetroa ei saada käyttöön. It-järjestelmien myyjien puhetaidot ovat ylivertaiset, kun he pystyvät kerta toisensa jälkeen kauppaamaan täydellä hinnalla puolivalmiita tuotteita. Vai onko vikapäänä osaamaton ostaja?

Ostajan ammatti on myyjää tärkeämpi."

Kansalaisen pahin painajainen on monopolin tuottama palvelu, jota pyöritetään testivaiheessa olevalla ohjelmistolla.

Länsimetron viivästyminen on aiheuttanut metroasemien liiketilojen vuokraajille jo mittavat tappiot. Metroa korvaavan bussiliikenteen järjestäminen maksaa puoli miljoonaa euroa ylimääräistä joka kuukausi. Silti kukaan ei kanna vastuuta.

Olkiluodon ydinvoimala on yhdeksän vuotta myöhässä ja laitoksen hinta on kolminkertaistunut. Korvausvastuita on puitu kansainvälisessä välimiesoikeudessa. Kun lopulliset ratkaisut joskus valmistuvat, pienemmätkin riidat saavat viitteitä korvausten maksajista.

Veronmaksajien pitää olla tarkkana, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutus alkaa. Pelkkä hintavertailu ei riitä, vaan palvelujen hankkijan on tiedettävä, mitä kannattaa ostaa.

Ostajan ammatti on myyjää tärkeämpi, kun halutaan turvata kansalaisten edut.

Kommentit (11)

Kommentit

Odotamme ensi kesää kuin taksiasiakkaasta tulee koe kaniini voi veloittaa 10 euron kyydistä 100 euroa jos naama ei miellytä ja juopoilta voi iisisti ottaa 100 euron lisän asettamalla mittariin lisää lukemia eikä juoppo edes huomaa.

Tatu

Tuntuu välillä, että maailma onkin täynnä tumpeloita. Johtuuko nykyisistä koulutusjärjestelmistä, joihin on rakenneltu erilaisia mitattavia tasoja, joilla opiskelijat voidaan erottaa tasollisesti. Kuitenkaan itse opiskelussa ei ole paljoakaan käytännön elämän hallintaan liittyvää materiaalia. Siksi olisi syytä lopettaa puhe korkeasti koulutetusta kansanosasta, jotka eivät enää selviä yksinkertaisistakaan tehtävistä.

elruth

Keskisuomalainen on jo ymmärtänyt A.P. Pietilän huolen samaa huonetta kun ovat ja
ajaa vimmaisesti Euroopan Lääkevirastoa Keski-Eurooppaan eikä Helsinkiin.
Esimerkki globaalista isänmaallisuudesta.

juhani salonen

Miten vaikeaa voikaan olla tavallisella tossunkuluttajalla kun päätoimittajallakin on noin suuret murheet!
"Apteekit ovat ilman lääkkeitä. Junalippuja ei voi ostaa. Posti ei kulje. Länsimetro ei valmistu." ja monet monet muut ratkaisuja odottavat asiat.
Mahtaako päätoimittajalla olla yhteenkään peräänkuuluttamalleen ongelmaan ratkaisua?
Jos päätoimittajalla ei ole ainoaankaan ongelmaan esittää minkäänlaista korjausehdotusta niin kirjoittelu on varsin asiatonta.

joviaali

No kun päätoimittajakaan ei ymmärrä yksinkertaisia perusasioita. Eikä usko, että yksinkertaisiin perusasioihin systeemit sortuvat. Perusasioita servereissä ovat: Kunnolla tehdyt sähkötyöt. UPS:n tehon riittävyys. Tarvittaessa riittävä jäähdytys.
Ollaan jo pitkällä kun nämä perusasiat on hoidettu.

Simppa47

On kyllä ihmeellistä, että viranomaisetkin on valjastettu salailemaan ja vaikenemaan näistä tietotekniikan kupruista. Eivät varmasti hallitse asioita mutta olen "ilmiantanut" niitä ja tullut liki syylliseksi näin tehtyäni. Esim. viestintävirasto tekee näin.

Simppa47

Vielä kun tietöissä olisi priorisoitu tietyön aiheuttama haitta liikenteelle ja sen mukaisesti työt tehtäisiin nopeammin mutta kun ei ole mitään väliä niin nehän saa kestää miten kauan vaan.
Aivan ääripään esimerkki miten törkeästi voidaan haitata liikennettä olisi kun metroa varten tehtiin yhtä aikaan tie muutoksia sinne tänne espoossa, YHTÄ AIKAA KAIKKI. Kuka moisia päättää pitäisi antaa kenkää kaikille! Ei tuollaista ruuhkaa saa aiheuttaa liikenteeseen, pitäisi vähän olla jotain korvien välissä. Kaikki tiet aivan tukossa, ei ns ainuttakaan tietä etelä-espoossa missä liikenne olisi sujunut.

Ja aivan turhaan tehtiin kaikki tietyö yhtä aikaan. Monellakaan niistä tietöistä olisi ollut mikään kiire, tehdä yhtä aikaa.

suomilandia

Poliisi uutisen mukaan astui pois ääliöiden joukoista. Pankkien palvelunestohyökkäys kuivui kasaan ja kiristys osoittautui nöösien leuhkimiseksi, trollaukseksi. Tämä uutinen tulee saamaan vain vähän julkisuutta.
Uutinen tulee tässä: Suomessa ei ole esiintynyt merkittäviä palvelunestohyökkäyksiä!

Simppa47

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.