Totta ja varmaa

Totuus tuo iloa, mutta se voi myös ahdistaa. Totuus kannustaa rohkeuteen, mutta se voi myös pelottaa. Totuus on välttämätöntä, mutta usein se sivuutetaan.

Vakuuttavuuteen ei tarvita totuutta, ainoastaan kykyä kertoa sitä sivuava värikäs tarina."

Sanotaan, että elämme totuuden jälkeistä aikaa. Lausuma kertoo paineesta, joka totuuteen kohdistuu.

Valemediat, vaihtoehtoiset totuudet ja salaliittoteoriat rakentavat yksittäisistä seikoista kudelmaa, joka viehättää yksinkertaisuudellaan, loogisuudellaan ja mielikuvituksellisuudellaan.

Vakuuttavuuteen ei tarvita totuutta, ainoastaan kykyä kertoa sitä sivuava värikäs tarina.

Vilpitöntä totuuden kannattajaa eivät ahdista pelkästään valheet. Hänen kiusakseen saattaa ilmestyä myös varmuus. Länsimaisessa ajattelussa voimistui nelisensataa vuotta sitten juonne, joka samaisti totuuden ja varmuuden.

Kehitys selittyy muun muassa luonnontieteiden nousulla. Havaittiin, että niiden voima maailman selittämisessä perustui matemaattisiin kaavoihin, joiden ajateltiin kuvastavan varmalla tavalla todellisuutta.

Maailma oli helppo mieltää valtavaksi koneistoksi, jossa sen jokaisella osalla on oma tarkasti määritelty paikkansa ja joka pysyy käynnissä lahjomattomalla varmuudella.

Myös monarkiat perusteltiin varmuudella, joka rakensi kuvaa vahvasta hallitsijasta ja hänen hallintokoneistostaan.

Varmuudelle oli tilausta. Sitä tarvittiin tuomaan lohtua epävarman elämän myllerryksiin, joita muun muassa sodat, taudit, köyhyys ja nälkä aiheuttivat.

Vaikeina aikoina varmuus viehättää totuutta enemmän.

Varmuutta tarvitaan kunhan muistetaan, että totuus ja varmuus eivät suinkaan ole sama asia. Tosi on totta meistä riippumatta, kun taas varmuus on ennen kaikkea meidän henkilökohtainen ominaisuutemme.

Varmuuden tulee tukeutua totuuteen, ei päinvastoin.

Erityisesti mielipiteiden rakentamisessa ja esittämisessä nöyryys suhteessa totuuteen on paikallaan.

Näkemysten hedelmällisyys nimittäin perustuu lopulta enemmän siihen, missä määrin ne nojautuvat totuuteen, kuin siihen, millaisella varmuudella niitä esitetään.

Kommentit (5)

Kommentit

Mielenkiintoista että piispa kirjoittaa totuudesta kun uskonnot parhaansa mukaan välttelevät sitä.

Piispakin uskoo omaan uskontoonsa vain ja ainoastaan siksi, että hän sattui syntymään lutewrilaiseen maahan. Jos hän olisi syntynyt jossain muualla, uskoisi hän suurella todennäköisyydellä sen maan 'totuuteen'.
Se mihin uskontoon hurahtaa on siis melkein puhtaasti maantieteellinen kysymys.
Kussakin kolkassa ei uskota siihen mikä on totta, vaan siihen, mitä ympäristö väittää olevan totta.

Bestwisser

Totuuden edessä ei kannata nöyrtyä mikäli nöyrtyminen tarkoittaa valheellisuuteen suostumista.
Uskonto olkoon jokaisen oma asia siten, ettei ketään ei lasta ei aikuista uskon varjolla kasvateta, painosteta tai pakoteta toimimaan ihmiselle vahinkoa tuovaan elämään ja moraaliin suostumiseen .
Kun tiedot maailmalla tapahtuvista ihmisten tekemistä hirmutöistä niin lapsille kuin aikuisille ja eläimille leviää nykyään salamana joka puolelle sitä ei lakkaa ihmettelemästä missä se eri uskontojen jumalien hyvyys uhriksi joutuneiden kohdalla vaikutti ja toimi ?
Hirmutekojen kohteeksi joutuneet yksilöt ovat kuitenkin kärsineet ihan oikeasti , tunteneet tuskaa , pelkoa ja hätää ja jopa kuolleet , joten heitä ei lässypuheet auta .
Varmuudella tiedän , että jos kaikki pahuuden kohteeksi joutuneet olisivat saaneet valita he olisivat uskontojen usein jälkeenpäin ja eri kirkkojen saarnaajien meille pauhaavien anteeksianto , suvaitseminen ja laupeuspuheiden tilalle halunneet paikalle ihmisen joka olisi heti pelastanut heidät pois pahasta tilanteesta .
Olisivatko silloin uskoneet ja olleet varmoja , että auttava , armelias jumala on ja toimii ihmisissä ?

CALWX9

Tapio Luoma

Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan piispa.