Setlementti Louhela

PYJAMABILEET LOUHELAN PÄIVÄKODISSA

TYYNYSOTAA !!!  Vauhdikkaassa toiveleikissä mukana Venla, Isabella ja Aino

Louhelan päiväkoti

On maanantai 20.11.2017 ja Setlementti Louhelan päiväkotiin saapuu ensimmäinen lapsi klo 6.15 pyjama päällä. Lastentarhanopettaja ottaa lapsen vastaan pehmeä yöpuku päällä ja lämpöiset villasukat jalassaan. Ihan tavallisesta aamusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan tänään juhlistetaan Lapsen oikeuksien päivää jo perinteeksi muodostuneella tavalla: on PYJAMABILEET!

 Lapset ovat suunnitelleet pyjamabilejuhlia kahden viikon ajan yhdessä kasvattajien kanssa.

Haituvat-ryhmässä juhlia kokoonnuttiin suunnittelemaan ”lasten palaveriin”, jossa aikuiset toimivat puheenjohtajina ja kirjureina lasten jakaessa ideoitaan. Tarvittaessa ohjailtiin puheenvuoroja, mutta aika mukavasti jo ryhmässä osataan antaa miettimisaikaa muillekin ja rohjetaan kertoa oma mielipide. Pian jo päästiinkin yhteiseen toiveeseen: Aada 5v. on iloisena toivonut juhliin tyynysotaa ja koko ryhmä innostui: Joo, TYYNYSOTAA!

Haituvien perjantaisin kokoontuvassa leikkikerhossa ollaan syksyn aikana leikitty yhä uudelleen ja uudelleen jännittävää Kolme pukkia-satua, lasten toiveesta.  Tämä muistettiin ryhmän kasvattajien tiimikokouksessa, ja näin syntyi Haituvien ryhmän ehdotukset: tyynysota sekä Kolme Pukkia esitys viemisiksi Pyjamabile-työryhmään. Työryhmä vielä viimeisteli juhlien kulun ja yhdisti jokaisen ryhmän lasten ja aikuisten ehdotukset.

 Pyjamabileitä juhlittiin yhdessä rauhallisessa, kiireettömässä, iloisessa tunnelmassa.

Lapset ja kasvattajat jakautuivat koko aamupäiväksi pienryhmiin, jotka kiersivät erilaisissa toimintapisteissä. Käytävillä kulki raitapaidallisia, luurankopukuisia, Elsa-mekkoisia ja Salama McQueen- pukuisia, iloisia päiväkotilaisia aamutossuineen. Vauhdikkaan tyynysodan ja jännittävän  Kolme-pukkia esityksen lisäksi oli kasvomaalausta, unidisco, unimaalausta sekä musiikin kuuntelua poppareilla ja mehulla herkutellen.

Aamupäivän juhlien lisäksi Louhelassa oltiin koko päivä kotoisasti yöpuvuissa. Joka ryhmässä oli myös omaa, vähän tavallisista maanantaista poikkeavaa toimintaa koko päivän ajan. Haituvissa juhlat alkoivat jo aamupalalla, kun lattialle levitettiin pöytäliinat ja puuro syötiin piknik-hengessä lattialla retkeillen. 

Mikä sitten oli lasten mielestä parasta? ”Poppareitten syöminen” -kertoo Venla, ”Rop, rorn”, komppaa Milo. ”Kasvomaalaus” -muistaa Wojtek, ”Kasvomaalaus ja tyynysota ja kaikki”, nauraa Isla. ”Tyynysota!”, kertovat Aino, Tilda, Samu, Leo ja Aatos. Ja koko aamupiiriin Pyjamabileitä muistelemaan kokoontunut porukka kertoo oman mielipiteensä:

 

Uuden varhaiskasvatussuunnitelman (2016) myötä lasten osallisuutta on mietitty Louhelan päiväkodissa yhä tarkemmin, vaikka kasvattajat kokevatkin osallisuuden olleen osa toimintatapaa jo aikaisemmin. Toiminnan suunnittelussa lapset ovat olleet mukana jo pitkään, lasten toiveiden ja kiinnostuksen kohteiden kautta lapset oppivat uusia asioita yhdessä kasvattajien kanssa.

Pienryhmät koetaan tärkeiksi osallisuuden mahdollistamisessa; niissä ujompikin rohkenee heittäytyä toimintaan ja myös aikuisen on helpompi tarttua lasten tarpeisiin ja keskustella heidän kanssaan. 

Setlementti Louhelan päiväkodissa Järvenpäässä toimii neljä lapsiryhmää, joissa Haituvissa, Kuuteissa ja Untuvikoissa on 1-5-vuotiaita lapsia ja Hattaroissa 3-6-vuotiaita sisältäen eskariryhmän.

 apsen oikeuksien päivää vietettiin 20. marraskuuta. Päivän syntyyn on vaikuttanut kaksi merkittävää asiakirjaa, joilla on haluttu parantaa lasten elämää kaikissa maissa. Vuonna 1959 julkaistiin YK.n ensimmäinen lapsen oikeuksien julistus, jossa kirjattiin muistiin millaisiin hyviin asioihin kaikilla lapsilla on oikeus. Vuonna 1989, marraskuun 20.päivänä, hyväksyttiin lapsen oikeuksien sopimus, jossa luetellaan, mitä lapsen oikeuksia tulee kunnioittaa. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on 54 kohtaa, joista kaikkien aikuisten täytyy huolehtia. Mm. kohdasta 12: Lapsella on oikeus sanoa mielipiteensä asioista, jotka vaikuttavat hänen elämäänsä. Aikuisten täytyy ottaa huomioon lapsen mielipide, kun he päättävät lapsen asioista.

(lisää Lapsen oikeuksista esim. http://lapsiasia.fi/lapsen-oikeudet/)

 Pyjamabileet tekstin muotoon kirjaili: Anu Tuominiemi-Soikkeli, lto

Setlementti Louhela

Aikaisempia kirjoituksia

Setlementti Louhela

Setlementti Louhela ry on Järvenpäässä ja sen lähialueilla toimiva uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö. Luomme osallistumisen mahdollisuuksia, ja mahdollistamme yhteisöllisyyden kehittymistä. 
Kehitämme kansalaistoimintaa, lapsi- ja nuorisotyötä, kotona asumista tukevia palveluita ja yhteisöllisiä toimintamuotoja. Lisäämme elämän rikkautta ja pärjäämisen mahdollisuuksia opintotoiminnan, pienryhmätoiminnan ja kuntouttavan työtoiminnan avulla. 
Tuemme uussuomalaisten kotiutumista ja kantasuomalaisten elämää monikulttuurisessa Suomessa. Toimimme vapaaehtoistyöntekijöiden ja ammattilaisten yhteisvoimin, paikallisista tarpeista käsin, ihmisten keskellä ja ihmisten kesken.

Uusimmat mielipiteet