Vieläkö lisää veroja?

Valtion viralliset talousviisaat Roope Uusitalon johdolla paheksuvat hallituksen päätöstä alentaa veroja.

Heidän mielestään kilpailukykysopimukseen ei olisi pitänyt liittää veroalennusta. Kipeästi sattuneen sopimuksen tekijät ovat varmasti eri mieltä.

En muista, että sama porukka olisi lamavuosina edes elvytyksen nimissä ehdottanut verojen alentamista.

Suomalaiset maksavat veroja moninkertaisesti. Verotuksen jälkeen käteen jäävistä ansiotuloista maksetaan arvonlisäveroa, kunnallisveroa, kirkollisveroa, jäteveroa, sairausvakuutusmaksua.

Lisäksi autoilusta maksetaan auto- ja polttoaineveroa, lämmityksestä ja sähköstä energiaveroa, veroa alkoholin nauttimisesta, tupakan polttamisesta jopa 87 prosenttia, asumisesta, television katsomisesta ja monesta muusta.

Myös kulutusverot ovat Suomessa poikkeuksellisen korkeat. Kaikkiaan ansioista meneekin erilaisiin veroihin keskimäärin lähes puolet.

Suomessa kokonaisveroaste on vuosia ollut Euroopan korkeimpien joukossa. Vuonna 2016 se oli yli 44 prosenttia.

Talousviisaiden vääräksi toteama päätös alensi verotusta vain muutamalla kymmenyksellä. EU-maissa se on keskimäärin 39 prosenttia ja OECD-maissa vain runsaat 34 prosenttia.

Ei siis ihme, että myös ruoka ja eläminen ovat muualla halvempaa.

Jokin on mennyt viime vuosikymmenien aikana pahasti pieleen, kun tässä maksuttoman koulutuksen maassa työntekijöiden ammattitaito ei vastaa työn tarpeita."

Verotus on Suomessa valmiiksi niin kireää, ettei velaksi eläminen verojen korottamisella lopu.

Verotulot kasvavat reippaasti yli arvioiden sekä viime vuonna että tänä vuonna. Verojen korottaminen vain heikentäisi kansalaisten käytettävissä olevia tuloja, jotka nytkään eivät riitä kaikkien elinkustannusten kattamiseen.

Yhteiskunnan tukea tarvitsevien työtätekevien määrä on lisääntynyt sietämättömän suureksi. Rahan riittämättömyyteen on vaikutuksensa myös moninkertaisella verotuksella.

Työttömyyden vähentämisessäkin näyttää tulevan raja vastaan, vaikka työtä on tarjolla yhä enemmän.

Jokin on mennyt viime vuosikymmenien aikana pahasti pieleen, kun tässä maksuttoman koulutuksen maassa työntekijöiden ammattitaito ei vastaa työn tarpeita.

Kommentit (22)

Kommentit

Suomessa suurin rosvo on verottaja.Tarkoittaa kansalaisten osalta sitä että töitä ei kannata tehdä.
Käsittämätöntä että on oikeisto-tai vasemmistohallitus niin rosvoaminen näyttää kelpaavan jokaiselle.
En ihmettele yhtään ettei Suomessa mikään kannata.
Suomi on maana hyvä mutta päättäjät ovat pilanneet hyvän maan ja kansan.piste

Rigel

Johannes Koroma kirjoitti selvänäköisesti jo vuosia sitten taantumassa: kyse on syömävelan ottamisesta.

Ei kuitenkaan riitä, että otetaan kanta, että verotus on jo korkea, jos ei esitä, millä velkaantuminen lopetetaan. Odottamalla ja toivomallako.
- Tässä kansalaisaloitteessa on esitetty keinot, joista jos eduskunta hyväksyy edes 85 %, niin ensi vuonna ei oteta sitä 3,4 miljardia euroa uutta velkaa, jonka valtiovarainministeriö laskee olevan edessä.
Esko Nurminen, kansalaisaloitteen kirjoittaja: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2890

Esko

Verotusta on kevennettävä. Erityisesti eläkeläisten verotusta. Ei ole oikein, että puolet kansasta kustantaa toisen puolen elämisen. Jotain järkeä on löydettävä esimerkiksi asumistukeen. Kaupunkien keskustojen kalliita asuntoja ei kannata tukea. Asumistuki pitäisi maksaa lähiöihin ja maaseudulle.

Helena Hartikainen

Se on jännä juttu, että aina pienituloisten verotusta pitäisi keventää (unohdetaan ne eläkeläiset tässä kohtaa). Fakta on se, että pienituloiset eivät kustanna veroistaan juurikaan mitään. He eivät ensinnäkään maksa valtionveroa, eli maksavat pelkkää kunnallisveroa ja senkin kattavuus on muutamia prosentteja.

Jebu

Roope Uusitalo sanoi radiohaastattelussa, että pitkällä aikavälillä hallituksen tavoite, kestävyysvajeen korjaaminen ei tällä talouspolitiikalla toteudu. Vajeen korjaamiseen tarvittaisiin joko lisää tuloja, menojen leikkauksia tai näiden yhdistelmä.
Hallituksen tavoite on tuloverotuksen keventäminen ja kulutusverojen lisääminen. Kikyssä lisättiin työntekijän maksuja, mikä tasoitettiin ansiotuloverotuksessa.
Tupakasta perittävät verot eivät kata siitä aiheutuvien haittojen kustannuksia, alkoholin osalta on samansuuntaisia arvioita.

Aggressiivisen verosuunnittelun vaikutus on -1,5 mrd€ verokertymään. Yhteiskunnan tukea tarvitaan osa-alueilla, missä markkinatalous ei toimi oikein, asumistukia (2mrd€) koska alhainen tarjonnan määrä ei korjaa hintoja, lääkekorvauksien (1,4mrd€) syy on sama, kilpailun vähyys. Lisäksi tehottomat yritystuet (4mrd€) ja julkisen sektorin hallinnon tehostaminen (helposti 1mrd€). Jos lueteltuja saataisiin oikealla politiikalla tehostettua vaikka kolmanneksen, puhuttaisiin jo liki kolmesta miljardista.
Mielestäni Uusitalon arviointiryhmä ei pahoitellut, eikä tuomaroinut, ennustamisen he olivat rajanneet pois, tehtäviensä mukaisesti arviointiryhmä arvioi.

sulovilen

Onneksi ei tarvitse koskaan enää maksaa veroja Berner antoi kuljetusalalle niin vapaat kädet että voi olla tyytyväinen ei edes tarvitse maksaa YEL eläkettä vaan saa kansaneläkkeen maksamatta senttiäkään siitä..Ainut mikä harmittaa on se että en saa kelalta mitään toimentulotukea koska minulla on vaimo joka tienaa itse olen silti tuloton, se on rasismia yrittäjää kohtaan.

Tatu

Osa yritystuista käytetään saman kilpailukyvyn säilyttämiseen kuin kilpailijamaissa. Näitä ei yksin Suomen pidä heikentää.
Kilpailua vääristävät, jopa estävät sekä tehottomuuden ylläpitämisellä hintaa vääristävät yritystuet ovat tulleet poliittisina "lahjoina" vaalien yhteydessä. Niiden poistaminen on siksi erittäin vaikeaa.

sulovilen

Sitten kun pitäisi joskus mahdollisesti
kerran elämässä jäät työttömäksi saada
takaisin päin maksamiasi veroluonteisia
rahoja niin siellä on joku Jari Linström ja
kumppanit sanomassa: et sä mitään saa laiska työtön.

julle2

"""Sitten kun pitäisi joskus mahdollisesti
kerran elämässä jäät työttömäksi saada
takaisin päin maksamiasi veroluonteisia
rahoja"""

Jaa, luuletko julle2 että sun maksamat verot on jossakin pankkitilillä odottamassa että jos tarvit rahaa, niin sieltä sitten annetaan sulle fyrkkaa? Kaikki sun maksamat verot on käytetty lapsilisiin, koulutukseen, kunnantalon palkkoihin, lääkäreihin, vanhushuoltoon, ja moneen muuhun paikkaan. Ja lisäksi on otettu lainaa sinun ja lapsiesi kustannuksiin n.2000-5000€ joka vuosi, että todellisuudessa olet verojesi jälkeen velkaa valtiolle ja kunnalle muutaman kymppitonnin. Lindström ei tätä totuutta voi miksikään muuttaa.

lahela5

Jos ne rahat kunnissa käytettäisikin mainitsemiisi kohteisiin. Mutta,koulukiroista, vanhusten- ja kotihoidosta säästetään, asfaltoidaan toreja, aloitetaan kunnan elävöittämisprojekteja, joiden tuloksena järjestetään hölyn-pölyn tapahtumia.

sulovilen

Monenlaisia ikäviä vaikutuksia on kyllä sillä, että kansalaisilla ei rahat riitä kunnolla ruokaan ja elämiseen. Osa päätyy leipäjonoihin, ja monet niistä ketkä eivät apua kehtaa hakea päätyvät hakemaan pikavippejä tai muuta velkaa elämiseen. Ja kun lukee esim ihmisten kokemuksia pikavipeistä (vaikkapa täältä: https://pikavippikokemuksia.com/) sekä selaa pikavippien korkoja, niin huomaa, että hankalassa tilanteessa olevat ihmiset päätyy tuota kautta vain helposti vielä vaikeampaan tilanteeseen. Kyllä joku muutos tähän vaaditaan ja lisää inhimillisyyttä.

Aamuvirkku

Verotus´ uusiksi pienipalkkaiset työt verottomaksi ulkomaan matkailulle 300% veronkorotusta kotimaan matkailu ALV vapaaksi Uudenmaan autotehtailla tehdyt autot verottomiksi yleensä kaikilta suomalaistuotteilta suuret veroalennukset.Täysityöllisyys ja kotimaiset tuotteet on ainut tie menestykseen mutta mitä tekee Sipilä ja Berner suosii ulkomaista ja sen tuomat veronkierrot suorastaan sylkee suomalaisen tuotteiden ja työn päälle.On sitten maita jotka tekee niin kuin ehdotin ja ovat menestyneet lähes aina mutta suomalainen on tyhmä ja kateellinen jo perus luonteeltaan ja sen takia työttömyys ja velkaantuminen jatkuu Kreikan tappiin asti.Suomalaista ei edes voi sääliä koska se on vaan niin sinisilmäinen ja tyhmä eikä taloudesta ymmärrä mitään ei edes osaa laskea vaikka yliopiston tutkinnot takana.

Tatu

"""Verotus´ uusiksi pienipalkkaiset työt verottomaksi ulkomaan matkailulle 300% veronkorotusta""""
"""Uudenmaan autotehtailla tehdyt autot verottomiksi yleensä kaikilta suomalaistuotteilta suuret veroalennukset."""
"""On sitten maita jotka tekee niin kuin ehdotin ja ovat menestyneet lähes aina"""

Jaa, siis ovat lopettaneet matkailun esim Suomeen, ja lisäksi veroja vähennetty, miten tämä kaikki voisi Suomen taloutta auttaa?

lahela5

Hei hallo lue taloutta esimerkiksi Saksan vahvuus perustuu omiin tuotteisiin ja oma kansa ne ostaa tosin he matkustavat myös liikaa elikkä vievät rahan pois omasta maasta joka on huono juttu.Täysityöllisyys ei synny ilman näitä ehdotuksia työttömyyden hinta jopa 5 miljardia vuodessa Suomessa.

Tatu

Tämä maa on pahoinvoinnin ykköstilalla mitä tulee taloudelliseen kuristamiseen. Työtätekevä kansa ei koskaan rikastu työtään tekemällä ja asuminenkin pitää maksaa valtavilla veloilla, jolloin oravanpyörä on valmis - tätä hallitusroistot vaalii vuosikymmenestä toiseen ja käärii voitot kansan kuristamisesta sekä nauraa paskaista naurua rasvaisten patojen ja kalliin konjakin parissa veroparatiisissaan palkkiovirkaa hoitaessaan. Ihmiskunnan yksi murheellisimmista näytelmistä käydään täällä Sipiländiässä, jossa yhtä kansaa kidutetaan konsanaan paljon pahemmin kuin juutalaisia tai afrikan kolonialismin uhreja. Tappaisivat edes kaasulla ennemminkin kuin tätä verokidutusta harrastamalla! Verrattavissa vesikidutukseen - kansan suulle painetaan verotaakka, jota kastellaan päättäjien kuolalla - kansa tuntee tukehtuvansa ja kuola senkun lisääntyy, sillä eliittikiduttajapoliitikot ja pääomadiktaattorit tarvitsevat miljardeja lisää jatkaakseen loisivaa elämäänsä jossain paratiisissa Suomi-neidon koristessa kuolintuskissaan kuolameressä eli veropenkissä...

On menossa ihmiskunnan historian hiljaisin joukkomurha - veromurha!

LakeudenLukko

On hienoa olla suomalainen asua suomessa maksaa veroja ja saada niillä kustannettuja palveluja kohtuu hintaan. Vapaa liikkuvuus aina voi muuttaa paremmille apajiille vähän niin ku nämä meijän uusturistit

rane

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. [email protected]