Setlementti Louhela

Testamenttilahjoituksella HYVÄT TEOT JÄÄVÄT ELÄMÄÄN KUOLEMANKIN JÄLKEEN

Testamenttilahjoituksella opiskelumahdollisuuden saanut Junias Kanyinda kävi marraskuussa New Yorkissa tutustumassa kansainvälisen setlementtiliikkeen ja YK:n toimintaan.

Erja Morottaja/Suomen Setlementtiliitto

Alkuvuodesta 2010 helsinkiläinen Anja Strömberg otti yhteyttä Suomen Setlementtiliittoon ja kertoi haluavansa testamentata omaisuutensa liitossa tehtävälle monikulttuuriselle nuorisotyölle. Hän halusi viimeisenä tahtonaan edistää moniarvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta ja varmistaa omalta osaltaan, että kaikilla olisi taustaan katsomatta samanlaiset mahdollisuudet opiskeluun ja että he pääsisivät kiinni elämän syrjään.

Anja Strömbergistä aika jätti muutama vuosi sitten, mutta hänen hyvä tekonsa elää. Anjan testamenttaaman asunnon tuotoilla Kongosta Suomeen muuttanut Junias Kanyinda on voinut suorittaa oppisopimuksella merkonomitutkintoa Edupolissa, työskennellä Setlementtiliitossa ja jatkaa työ ohessa johdon assistentin ja kielten opiskelua ammattikorkeakoulussa.

Kongossa Junias ei pystynyt viemään journalismin opintojaan loppuun, koska yliopiston opintomaksut kävivät liian suuriksi. Kun hän muutti Suomeen kymmenen vuotta sitten, oman perheen perustaminen ja pikkulapsiarki veivät ensin mukanaan, mutta lopulta unelma opiskelusta heräsi henkiin.

- Anja Strömberg teki koko elämänsä työtä ansaitakseen ja saadakseen oman kotinsa. Tuntuu, etteivät sanat koskaan riitä kuvaamaan, kuinka kiitollinen olen Anjalle, että hänen testamenttinsa ansiosta minulla on nyt töitä, saan opiskella ja toimia kansainvälisessä järjestömaailmassa, Junias kertoo kännykän päästä New Yorkista, jossa hän on tutustumassa kansainvälisen setlementtiliikkeen ja YK:n toimintaan.

- Olen saanut niin paljon, että haluan itse myös antaa takaisin ja auttaa muita. Minun haaveissani on oman setlementtitalon perustaminen.  En tiedä minne ja milloin, mutta joskus vielä sen teen.

Tee hyvää. Lahjoita testamentilla

Testamentin tekemisestä ja muutenkin kuolemaan liittyvistä asioista ei mielellään puhuta. Testamentti on kuitenkin aktiivista elämän suunnittelua. Siinä varaudutaan tulevaan ja turvataan läheisiä.
Yhä useampi meistä kuolee yksin ja jättää jälkeensä omaisuutta. Jos perillisiä, lähisukulaisia eikä testamenttia ole, valtio perii kuolleen omaisuuden.

Testamentilla voi ohjata omaisuutensa tai pienenkin osan siitä itselleen tärkeiden asioiden tukemiseen. Suomalaisista yli 70 prosenttia osallistuu jollain tavoin hyväntekeväisyyteen, mutta vain noin prosentti kokee testamentin tekemisen jollekin järjestölle mieluisaksi tavaksi tukea yleishyödyllistä toimintaa (Taloustutkimus 2016). Järjestölle tehtyihin testamentteihin voi myös sisällyttää pyynnön hautajaisten järjestämisestä.

Marraskuun 28. päivä Suomen Setlementtiliitto isännöi Nooa-pankin tiloissa Järvenpäässä Hyvän tahdon iltaa, joka on osa Hyvä testamentti -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on lisätä testamentteihin ja testamenttilahjoituksiin liittyvää tietoa.

Suomen Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen kertoo setlementtiliikkeen toiminnasta, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja siten rakentaa meille kaikille parempaa yhteiskuntaa. Anjan tavoin kuka tahansa meistä voi viimeisenä tahtonaan ilmoittaa, että haluaa ohjata omaisuutensa tai osan siitä jollekin setlementtityön osa-alueelle: kansalaistoimintaan, vanhustyöhön, lapsi- ja nuorisotyöhön, monikulttuuriseen työhön, yhteisöllisten asumismuotojen kehittämiseen, koulutuspalveluihin tai vaikeissa elämäntilanteissa olevien tukemiseen. 

Järvenpäässä paikalla ovat myös Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff ja Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski. He tarjoavat tietoa elämään liittyvien tärkeiden asiakirjojen laatimisesta sekä testamenttilahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen.  

Hyvän tahdon ilta keskiviikkona 28.11.2018 kello 17:30-18:30, Järvenpään Nooa Säästöpankin tiloissa, Sibeliuksenkatu 16.

Ilmoittautuminen
puhelimitse: 010 436 6410, ma–pe klo 8–22 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.)

tai sähköpostilla: [email protected]

Setlementti Louhela

Aikaisempia kirjoituksia

Setlementti Louhela

Setlementti Louhela ry on Järvenpäässä ja sen lähialueilla toimiva uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö. Luomme osallistumisen mahdollisuuksia, ja mahdollistamme yhteisöllisyyden kehittymistä. 
Kehitämme kansalaistoimintaa, lapsi- ja nuorisotyötä, kotona asumista tukevia palveluita ja yhteisöllisiä toimintamuotoja. Lisäämme elämän rikkautta ja pärjäämisen mahdollisuuksia opintotoiminnan, pienryhmätoiminnan ja kuntouttavan työtoiminnan avulla. 
Tuemme uussuomalaisten kotiutumista ja kantasuomalaisten elämää monikulttuurisessa Suomessa. Toimimme vapaaehtoistyöntekijöiden ja ammattilaisten yhteisvoimin, paikallisista tarpeista käsin, ihmisten keskellä ja ihmisten kesken.

Uusimmat mielipiteet